Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 19:49

Uvarila jsem merunkovou marmeladu, pri vareni jsem v ni louhovala ctyri snitky levandule a krasne ji ovonely! (Chleba je kupovanej:))

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 19:53
Reakce na razorblade:

Ten kupovanej chleba nevidim  marmeláda krásná, výstavní barva!

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 20:33

Doplníme chleba k marmeládě..

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 20:34

neplánovaně jsem přišla k nějaké nadúrodě ze zahrádky (což mi připomenulo proč vlastně nic užitkovýho pěstovat nechci:-) rajčata papriky cukety padaný jabka.. a co s tim, že. zítra k večeři budou cukeťáky a zbylý zkusim udat v práci, dusí se mi na plotně lečo co pak rozdělím do krabek a zamrazim, tři nohavice štrůdlu už jsou upečený a ze zbytku uvařenej kompot. uch.. tohle fakt nemám ráda. řekněte mi proč někdo pěstuje víc, než stačí průběžně sníst???

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 20:39

Aby to rozdával  my skoro nic nepěstujem a pořád máme nadbytek, známý to mamce hrnou ve velkým..asi jim to dělá radost pěstovat a případně pak rozdávat (proč já peču chleba a pekla bych víc, klidně)

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 20:41
Reakce na razorblade:

Vypada suprove, merunkova je moje oblibena a ovonenou levanduli si taky nekdy kupuju ve Francii. 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 20:42

Jinak cuketa vydrží v chladným suchým sklepě nějakou dobu, dá se udělat ratatouille, plněná, pomazánka, obalená, cuketový koláč atd..rajčata spařit oloupat, do sklenic a sterilovat, v zimě jak když najdeš. Zeleninová příprava na lečo se dá taky sterilovat, já mražený věci nemusím, jo a chutney.

koláč jabkový na sto způsobů..ale chápu, že se ti nechce :)

edit:cuketová musaka

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 20:42
Reakce na Ounz:

No ten zase je  prosim krajic toho chechtace a trochu marmosky od razorblade a budu spokojena 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 20:44
Reakce na Unnamed:

Děkuju  jenom jeden krajíc..? To je přísná morálka!

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 20:51
Reakce na Ounz:

Pro zacatek... 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 20:54
Reakce na Unnamed:

Tak to jo 

49476 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 20:56
Reakce na Ounz:

jo, ty jabka jsou ještě nejsnazší. u nás část osazenstva rajčata nesnáší, takže... jako dělat se s tim zbytečně.. ale díky za připomenutí té cuketové pomazánky, málem bych na ni zapomněla

nechce no. já bych fakt uvítala a jsem vděčná když mi někdo dá/nechá utrhnout co můžu/můžem sníst. ale vysloveně hromadu kterou spotřebovat nejde, tak to bych si spíš prosila teda už ty konečný výrobky;-) teda chápu že to zní jako remcání ale třeba mamince (už v důchodu) jsem vysvětlila snadno že prostě nechci bednu neočištěných hub, ale ať mi rovnou pytlík nasuší, jestli chce nějak pomoct. což si samozřejmě k jiným nemůžu dovolit. mno tak jsem si zaremcala:D ale dobrý to je, to jo:-)

Offline RoSa
10239 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 21:00
Reakce na Ounz:

vono se to totiž nedá regulovat - roste to prostě teď a hodně, pak už zase nebude nic, no...

taky lečo-základ radši zavařuju než mrazím, a v zimě je to super!

no a protože krom zmíněného mám aktuálně i nadúrodu cuket, zajímala by mě ta tvoje pomazánka - můžeš dát recept/návod? díky moc!

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 21:01

Konečnej výrobek by chtěl každej  ne vážně, já to chápu, člověk je unavenej a místo sednutí aby si stoup k plotně..akorát je to pak ve výsledku fajn, ty produkty, aspoň teda pro mě..

můj bratr rajský taky nerad, zajímavý ale je, že výrobky z nich má rád..

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 21:03
Reakce na RoSa:

No právě, bohuže nejsme na Madeiře, kde maj přísun asi skoro pořád (jo závidím)

pomazánka je tahle.. cuketová

49476 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 21:16
Reakce na Ounz:

kečup pochopitelně chutná všem a ke všemu:-)) 

RoSa chápu, jenže já v tomhle nevyrostla tak té logice nějak nerozumím, ani nevím co s tím. muž zas nerozumí k čemu je jeden keřík rybízu/angreštu/ostružin apod, který prostě stíhám ožírat průběžně a nic nezbývá, pro něj je to zbytečný mít, je zvyklej že se to rovnou do pusy nedává, že toho má být pořádná hromada aby se to zavařovalo a mrazilo a ... pak toho byl plnej sklep a nikdo to nejedl:-/ 

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 21:34

A já, městská, bez zahrádky a bez pravidelného přísunu bych "domácí" cukety a rajčata tak uvítala!!! ... když si je kupuju každej den v horším případě v Bille na náměstí, v lepším případě v sobotu na Náplavce nebo na Jiřáku. 

Den bez rajčat a cuket pro mě neexistuje a jím je rovnou, žádné zavařování, zamrazování. Nespotřebovatelné množství (v průběhu dne, dvou) si neumím představit, a to ani když se občas někdo ze známých s nadúradou podelil. Pokud jde o tu cuketu, miluju cuketové risotto (rýže-vývar-kapka bílého vína-cuketa) s arašídovou pálivou omáčkou nebo najemno, s oříškem másla a parmazánem, miluju  pečenou zeleninu (cuketa-lilek-rajčata-cibule), občas ty "cukeťáky... 

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 21:37

Ja delavam z cukety, papriky, rajcat, salotky a cesneku takovej rozvar (aby zelenina zmekla, ale zustala v nerozblemcanym stavu) a micham si to s testovinama. Jeste do toho dam malicko chilli a nekdy i malou plechovku protlaku. Ted v lete jsem to varila xkrat, kdyz jsem nemela chut na maso

49476 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 21:40
Reakce na domenica:

já bych ten přísun taky hrozně ocenila! ale vem si, že celej celičkej rok si musíš kupovat ty nedobrý prefabrikáty a pak dostaneš ve chvíli kdy se ti to třeba ani zrovna moc nehodí deset fakt obrovských přerostlých cuket. a zas celej rok nic. deset kilo rajčat... do příštího týdne to nevydrží, takže zbytek roku zas hnusný kupovaný. to je mi snad ještě víc líto, než kdybych neměla nic

Offline RoSa
10239 příspěvků moje polička 14. srpna 2017 21:42
Reakce na Ounz:

kuju! všecko mám, tak zejtra