Jj, to je oblíbené, rychlé a vynikající jídlo. Já si vystačím s kombinací: cuketa-rajčata-česnek (ten jen na začátku v oleji prudce osmahnout, pak vyndat)-olivový olej. A lžíce rajčatového protlaku+sůl+cukr. Promíchat s kvalitními těstovinami. Na talíři pak event. oregano. Od přistoupení k plotně k zasednutí ke stolu 25 minut. ![]()
Jídlo a vaření
Tak ať se podaří
jako ty přebytky jsou vopruz, já tuhle do dvou do rána taky zavařovala okurky a v sezoně mi cuketa občas leze i ušima, ale prostě to takhle roste, no. Kor ta cuketa je jeden den malinká a druhej den mega. Já teda rajčata miluju a jakýkoliv množství neni pro mě nespotřebovatelný. Naopak takový to drobný ovoce nemám moc ráda, rybízy, angrešty, bez toho se obejdu.
A jako pytlík očištěnejch nasušenejch hub bych chtěla taky, no, haha.
kdyz ono to potvora tak roste, v jednu chvili vsechno a pak dlouho nic ![]()
manzela coby prazaka pristehovaneho na jizni moravu to taky stve a nechape mistni touhu vse zuzitkovat, zavarit, zamrazit, vypalit...
k napadum, ktere uz padly, pridavam jeste rajsou polevku z cerstvych rajcat, na to s ejich spotrebuje fakt hodne, pak do toho dam nocky s bazalkou a je to vyborne
a z nastrouhane cukety se da delat mokra buchta, stejne jako se do buchty dava nastrouhane jablko nebo mrkev
Dost často dělám troubový eintopf - veškerou zeleninu nahážu do jednoho pekáče, přidám i na tenké plátky brambory, cibuli, česnek, zasypu bylinkama a peču. Většinou do toho dám i kousek nějaké dobré uzeniny, klobásu na kolečka, zakápnu olejem a nechám v troubě aspoň 45 minut. Není to sice rychlé, ale zato téměř bezpracné. Nasekat všechno na větší kusy nezabere tolik času.
Do mrazáku si dělám boloňskou omáčku, v zimě jako když najdeš
A z rajčat jsem zkoušela tu omáčku od cuketky, jak se rajčata vaří několik hodin jen s kostkou másla a to je taky moc dobré.
já sice jihomoravák ale z města no, tak to taky nechápu.. hlavně proto že pak se to akorát skladuje ve sklepě na neurčito. pokud by se to fakt spotřebovalo tak super. ale je jasný že to roste jak se tomu zachce, jeden rok sežerou slimáci a druhej megaúroda...
uplně nejlepší je samozřejmě to pálení:-))
tak omáčku od cuketky neznám, to musím očíhnout, díky:-)
(eintopf dělám podobný, ale jeden strávník tohle vůbec nejí takže to není uplně univerzální, ono hodně těch receptů prostě nemůžu bohužel použít, mně by taky stačily podušený cukety nebo opečený na olivovým oleji s bagetkou, to miluju... njn)
Potrefenáhusa rybíz v menším množství právě zužitkuju snadno, ráda peču jednoduchej piškot jen posypanej rybízem a dá se to po dávkách v sáčku zamrazit a v zimě jako když najdeš. akorát to obírání... srstky jen tak, nebo jako dítě jsem milovala kompot, maminka dělá marmeládu ta je vynikající, ale z jednoho stromečku to úplně stačí. právě nechápu proč si toho někdo nasází po deseti třeba? já z košíku padaných meruněk udělala tři skleničky marmelády a k palačinkám jsme snědli půlku jedné. víc než tu půlku za měsíc rozhodně nespotřebujeme, takže košík meruněk=půl roku.. atd.
To jsou relikty z dob, kdy co se nezakonzervovalo, potom opravdu nebylo. A i když už pak bylo, proč kupované, když můžeme mít domácí? Pro někoho je za tím finanční úspora, pro jiného je to o chuti a kvalitě. Znám lidi, kteří pozřou jedině nakládanou okurku od maminky, třeba. A když už se urodilo, byla by škoda nechat do shnít. Samozřejmě někdo to se zásobami na třetí světovou válku přehání. Ale půlrok bez domácí mermelády by mi byl dlouhý, i když teď se dají koupit lecjaké vymazlené (pro spoustu lidí ale fakt cenově nedostupné.) A dělám i chutney a ta vždycky příliš brzy dojdou.
no ale to je jen merunkova! mame i jiny..:-)
okurky to je taky vec, chlapi je vubec neji (nekdo ani bramborovy salat kam jedine je jinak muzu propasovat) presto plnej sklep, co s tim mam probuh delat
No, já teda zatím nikdy nejedla kupovanou, která by byla lepší než domáci..a to už sem ochutnala kdeco..
je fakt, ze kdyz jsem si zacala delat marmeladu sama, jen tolik, kolik ji spotrebujeme, tak mi to najednou prislo jako brnkacka, doma s rodici, to byly vzdycky galeje, protoze se toho delalo strasne moc a neslo ani o to spotrebovat vlastni urodu, treba broskve na zavareni jsme i kupovali
a pak kdykoliv se u nas rodice stavuji, tak se ptaji, jestli neco zavarene nechceme, ze to vubec nejime... Muzu jim stokrat rikat, at toho teda nedelaji tolik
Na druhou stranu nejak to spotrebovavat musi, jinak by je to uz zavalilo :)
jj, mne by treba tech okurku stacily na rok tak 4 sklinky, nebo spis 8 ale malych. vetsinou totiz otevru sklenici, sni se 3-4 kousky, dam do lednicky... a za dva mesice vyhodim, sice to vypada ok, ale proste se mi to prici davat nekomu takovy stary jidlo. jeste me napadlo ze bych to mohla dat do ciste sklenice a znovu prejit varem, ovsem kdyby ve sklepe necekaly dalsi dve police:P
ze se musi spotrebovat co vyrostlo to chapu a kdyz ten strom 20 let rodi ted ho neporazim.. ale u plodin ktery se sazi kazdy rok nove uz by se dalo trochu planovat:-)
Dost často dělám troubový eintopf - veškerou zeleninu nahážu do jednoho pekáče, přidám i na tenké plátky brambory, cibuli, česnek, zasypu bylinkama a peču. Většinou do toho dám i kousek nějaké dobré uzeniny, klobásu na kolečka, zakápnu olejem a nechám v troubě aspoň 45 minut. Není to sice rychlé, ale zato téměř bezpracné. Nasekat všechno na větší kusy nezabere tolik času.
Do mrazáku si dělám boloňskou omáčku, v zimě jako když najdeš
A z rajčat jsem zkoušela tu omáčku od cuketky, jak se rajčata vaří několik hodin jen s kostkou másla a to je taky moc dobré.
Ta boloňská omáčka do mrazáku mě zajímá, prosím tě jak ji děláš? Děkuji.
Ach jo, kéž by mě někdo zásoboval přebytkama. Miluju grilovanou zeleninu... a vona se mrcha vždycky TAK scvrkne!! ![]()
Od oka :))
Udělám si základ z cibule, řapíkatého celeru a nastrouhané mrkve, až to začne zlátnout, dám na to směs mletého masa. Jakmile maso zhnědne, zaliju červeným vínem a přivedu k varu. Teď dám rajčata (hodně rajčat), trochu protlaku a nechám zvolna aspoň hodinu dusit. Nějak zvlášť nedochucuju, to dělám až po rozmražení. Je to taková zjednodušená verze, která se dá použít na ledacos :)
Poslat:-))
Já kupuju citrusové. Grep!
A kde? To sem ještě neměla..
Já si ty značky nepamatuju. Náhodně testuju. Chutnala mi koupená na Fler off myslím od BonAmy food shop(nebo MonAmy?), občas muž něco nosí z Náplavky.
Jasně, děkuju za tipy :)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY