to je ta červená de luxe? Já jí mám vždycky takhle tuhou a mám jí spíš na máslo nebo na smíchání se zakysankou, šlehat se sice dá, ale chybí jí nadýchanost. To mi ani neřikej, že by tam mohly bej zahušŤovadla, by mě naštvali.
Jídlo a vaření
mne sa zda ze ja ju mam nadychanu dost. subjektivny nazor ci ine zlozenie?![]()
vcera jsem nalozila citrony do soli, tak dam za tri mesice vedet, jak to dopadlo ![]()
urcite dej, to me hodne zajima!
já to dělala a ta sůl byla fakt dobrá, ještě jsem do toho dávala myslim rozmarýn nebo něco takovýho
To bude spíš rozdíl ve zručnosti, se šleháním čehokoliv mám trošku problém :D
vcera jsem nalozila citrony do soli, tak dam za tri mesice vedet, jak to dopadlo ![]()
Prosím, k čemu to je, co má být výsledek?
Je to recept puvodne z maroka, ctvrtky citronu nalozeny v soli. Nakrajeny se pridavaji napr. Do salatu z cizrny, to me nalakalo.
receeept pls!
do zavarovacky vyplachnute varici vodou se naskladaji ctvrtky citronu, zalijou stavou z jednoho citronu a prosoli (cca 1-2 polevkove lzice), cely se to zalije horkou vodou a pak necha 3 mesice v lednici. takze tak na vanoce hotovy ![]()
Takže se čtvrtky citronů ( ne jeden citron, víc citronů nakrájených) naskládají do zavařovačky ( jako když se třeba zavařuje ovoce, skoro po vrch), prosolí, šťáva z citronu, horká voda, nechá 3 měsíce stát a pak se to používá do salátů?
presne! Prej to trochu zmeni konzistenci (no neni divu, po trech mesicich), pak se normalne ta duzina nadrobno nakraji a prida do salatu. sama jsem zvedava ![]()
Postup
Vezmeme 6 až 8 citrónu (podle velikosti sklenice) a nařízneme je podélně do kříže. Nedořízneme je však až do konce, jenom chceme vytvořit prostor - kapsu umožňující nacpat do jeho nitra okořeněnou sůl.
Připravíme si kořeněnou sůl:
Nejlepší k tomu je mořská sůl, kterou nasypeme do větší misky. Nachystáme koření: koriandrová semínka, černý pepř, fenyklová semínka a kousek skořice. Koření vložíme do čisté utěrky, pak ji zatočíme a koření v ní uvězníme. Vezmeme palici a stačí jen čtyři pořádné údery a koření máme a připravené k nakládání. Rozdrcenou směs koření nasypeme do soli v misce přidáme větvičky tymiánu a celé bobkové listy a promícháme. Ochucenou solí plníme citróny. Dáme do nich co se tam vejde a sem tam tam strčíme bobkový list a větvičku tymiánu. (Přidávám ještě zázvor nakrájený na kolečka a někdy i česnek aj. - DDK). Citróny naplněné ochucenou solí pak jeden vedle druhého nacpeme do přiměřeně velké sklenice a pěkně je upěchujeme. Volné prostory vyplníme zbývající směsi soli a sklenici uzavřeme a pořádně ji protřepeme, aby si náplň pěkně sedla. Uzavřenou sklenici s naloženými citróny ponecháme asi tak jeden měsíc, aby sůl vykonala svou práci. Sůl s bylinkami prostoupí citróny, jejich kůra změkne a sklenice se ze 3/4 zaplní solným roztokem. Pak můžeme obsah sklenice doplnit solí do celého objemu sklenice. Získáme slané ovoněné koření, které můžeme až dva roky i více užívat např. při macerování ryb, mas, k rýži, kus-kusu apod.
Poznámka kuchare, ktery to pouzil:
Naložené citróny tímto způsobem jsem používal již víc jak dva roky k marinování, a ke své úplné spokojenosti. Viskózní aromatickou tekutinou natírám ryby (např. vánočního kapra) a veškeré maso k marinování před smažením, restováním, grilováním nebo i před pečením. Někdy ji použiji v malém množství i jako přídavek do zálivky salátů. V láhvi jen občas doplním sůl a vodu. Sůl by měla být stále dole usazená tj. nerozpuštěná. Její nasycený roztok, dobře konzervuje vložené citróny. V průběhu používání jsem do sklenice ještě přistrčil nakrájený zázvor a později i česnek a chilli papričku.
Ještě jsem našla tohle, ten tvůj recept je jednoduchý a rychlý, zkusím! Díky moc!
aha aha, já jsem takhle dělala citronovou sůl myslim podle J. Olivera, tam se citrony zasypaly hrubozrnnou solí a nechaly taky docela dlouho macerovat, pak se citrony vyhodily, cůl usušila a dala do mlýnku
jj, tech receptu je ocividne vic, delala jsem to podle receptu odtud: https://www.schmecktnachmehr.de/salzzitronen/
to zni taky dobre, OT: ja ted s podzimem jedu vylozene bydlenka modus, vcera jsem byla koupit latku a pokousela se seridit sici stroj, co jsem v lete nasla na ulici :D pricemz jsem teda zjistila, ze sitim rozhodne neusetris (ne, ze bych to mela v umyslu, ale mela jsem to nejak zafixovany z detstvi, mati na nad dycky sila), koupila jsem metr a pul latky, par niti a spendliku a nechala jsem tam 60 EUR ![]()

Na utěrce včerejší, na prkénku (pšeničný) z minulého týdne. A v Levných knihách jsem si koupila kuchařku (Ottolenghi už nebyl). Je to spíš na inspiraci, třeba mě zaráží, že při pečení snad kromě jednoho receptu neřeší páru - já zásadn dávám na dno menší plech s vroucí vodou...

jé děkuju, to si pročtu ! Úplně jsi mi spravila náladu, v noci jsem zjistila že jedna banka v Čr krom toho, že jim cca 5 dní nešel ebanking, mi stáhla neoprávněně z fir. účtu téměř 2 mil Kč ! Naštěstí to odešlo dodavatelům, ale jako co to je ? Dělají Mikuláše v říjnu nebo co jako?
Takže díky!
jako šitím ani pletením člověk fakt neušetří, to platilo tak max do půlky 90. let, pak se to začalo nějak překlápět, ale zase ta radost, když se to povede (a je to konečně hotový)
blbý je, že jak se ty dovednosti zlepšujou a stává se z toho regulerní koníček, tak člověku nestačí už ty obyč věci, takže do toho potřebuje rvát větší a větší prachy (z akrylu už teda fakt nepletu a když už se s něčim šít, tak z něčeho pořádnýho, no...)
jinak ten stroj si myslim, že bys měla lepší si nechat seřídit od profíka, jestli to teda v Berlíně neni nějaká smrtící cena, jinak se s tim asi budeš při šití strašně mordovat
p.s. bydlenka modus je nej :-D
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY