Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Alena_In
671 příspěvků moje polička 23. října 2017 20:06
Reakce na Renusatko:

Když mi záleží víc na chuti než na vzhledu, tak na rodinnou sešlost (11 lidí) dělám třeba segedin neboo chilli con carne s domácími dalamánky nebo chlebem, masové nebo zeleninové lasagne, plněné papriky s tmavou bagetou, kuře na paprice s noky, to chutná všem. Není to teda extra rychlé, ale zase se to dá připravit dopředu.

Když to má i pěkně vypadat na talíři, tak upeču nějakou masovou roládu, udělám k tomu rýži a zeleninový salát, to je celkem rychlovka. Nebo těstoviny a k tomu cokoli - krevety, krůtí kousky, sušená rajčata, olivy, prostě aby to to bylo i pěkně barevné. 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. října 2017 20:10
Reakce na Renusatko:

A teda u nás v širší rodině (dvacet a víc) se dost dělaly řizky a ten guláš anebo pečený maso a zeli..ale podle mě ten guláš nebo ragů je nejmíň pracný.

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 23. října 2017 20:18
Reakce na Renusatko:

ještě záleží jestli to "rychlé" má být spíš brzy hotové nebo krátká práce a není na škodu dlouhé dušení nebo pečení.-) k výše uvedenému přidám ještě hovězí po burgundsku, líčka, a ráda dělám i jídla jako svíčková nebo kachna - protože se dělají vpodstatě sama v troubě, zeleninu používám mraženou, zelí kysané uvařím den předem, knedlíky dělá muž (nebo se dají koupit vcelku poživatelné). a když řízky tak pro takovou sešlost dělám v troubě zapečené "obrácené" z krkovice. sekaná. hmm.. jo to kuře na paprice dělám z vykoštěných kuřecích stehen, to je jednoduchý i rychlý.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 23. října 2017 21:07
Reakce na Ounz:

Guláš mě napadl, ale nedávno s ním jaksi dost bodovala jedna švagrová, tak to asi nepřekonám. Řízky jsem dělalo loni, což by asi nevadilo, ale mám takový pocit, že to musí být něco s nápadem 

Kouknu na všechny nápady a snad něco vyberu. Rychlé chci spíš ...nestrávit nad tím sobotu, nejlépe něco, co bych v sobotu jen třeba dodělala. 

Jinak vepřo knedlo zelo by taky šlo. Bramborové knedlíky můžu udělat dopředu, maso se dělá samo a zelí skoro taky. 

Offline continuity
43664 příspěvků moje polička 23. října 2017 21:08
Reakce na Renusatko:

no gulas jsem ted varila pro 12 lidi, vcetne deti a byl toho pekny kotel (nejvetsi hrnec, co doma mam byl uplne plny).

pokud mas troubu zkusila bych nejake maso pod perinou. receptu je k dohledani plno, maso, vetsinou veprove rizky nebo kousky se daji na pekac (treba na cibuli, ale nemusi byt) a zaleji smetanou a posypou syrem. da se k tomu udelat ryze i brambory a nejaky salat. je to trochu slavnostnejsi jidlo a na velky pekac nebo do horkovzdusne trouby dva by se to mohlo vejit v tomto poctu. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 23. října 2017 21:14
Reakce na continuity:

Já totiž nejsem zvyklá pro tolik lidí vařit. Je to snad poprvé, co se nám sejdou na narozeniny obě části rodiny v jeden den. Vůbec ani nemám odhad, kolik jídla navařit...synovce jsem třeba viděla jíst o víkendu v restauraci a nestčila jsem se divit .

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 23. října 2017 21:27
Reakce na Renusatko:

Hele. já ti poradím.

Kup kuřecí prsa a bílý jogurt

Prsa naklepej, osol a ponoř je d o marinády - bílý jogurt, vejce, koření (já miluju muškátový květ) dle preferencí, nebo česnek apod.

Nech je potopené aspoň 12 hodin. 

Pak je opatrně vytahuj, a tak, jak jsou, celé od jogurtu, je obaluj ve strouhance a smaž.

Fakt to jde rychle. 

A tak výborné řízky jsi ještě nejedla!

K tomu bych si dopředu udělala bramborový salát - klidně nějaký speciální, zajímavý, nebo naopak tradiční s nebo bez majonézy.

Tohle jídlo nezklame nikdy!

Offline continuity
43664 příspěvků moje polička 23. října 2017 21:34
Reakce na Renusatko:

no prave, toto jsem delala parkrat ja a 14 lidi je uz opravdu hodne. treba kachny bys potrebovala minimalne dve, potiz se vsemi jidly, co se delaji postupne je, ze na konci bude to prvni uz studene nebo musis skladovat nekde v zakryte nebo v teple a to pak zas ovadne a zmekne. 

idealni je v lete grilovat, tam je jaksi pocita s tim, ze vsichni neji najednou. 

jeste je jednou fajn pecene jidlo, kureci kousky (velikost asi tak, ze stehna horni anebo dolni, prsa na pulku) obalit v hladke mouce, vajicku a pak zmes: nastrouhanej syr, sekane mandle, mleta paprika). polozi se to na plech a upece. je to hrozne dobre, neni to uplne levne, budes potrebovat tak 400g syra minimalne, spis vic a k tomu primerene mandli. ale zas je to jidlo, co uvaris najednou pro vsechny. 

nebo pak opravdu nejakou pecinku, u nas se k tomu pekli brambory v druhe troube a jeste uvarila nejaka jina priloha. pak je to rozmanite a vyresis problem, co s vice hrnci. parit knedliky postupne pro 14 lidi bych si taky rozmyslela (ale ja knedliky vubec nemusim, takze to ber s rezervou).

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 23. října 2017 21:41
Reakce na continuity:

spíš tři. ono je taky problém s nádobím, my třeba nějaký velký kusy máme, ale v těch menších domácnostech spíš neni ani v čem to udělat

miluju svíčkovou s rýží (ad přílohy)

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 23. října 2017 21:42
Reakce na Dadoo:

To by asi taky šlo. Nechávám si to jako záložní plán. Děkuji. 

continuity zatím, jak to znám se stejně všichni najednou nesejdeme. Máme i mimča, tam se budou přizpůsobovat dětem a dle toho přijdou.  Ale třeba napařování knedlíků mě taky nenapadlo, protože je nejím a když už je máme, tak je klukům ohřeju lehce. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 23. října 2017 21:57
Reakce na continuity:

Tou sýrovou směsí se to potom posype? To kuřecí maso? Hned nebo před dopečením?

Offline continuity
43664 příspěvků moje polička 23. října 2017 21:59
Reakce na Renusatko:

to s tema mandlema? ne to se v tom rovnou obali a pak se to da pect. jakykoliv polotvrdy syr. 

kousky potrebuji kolem sebe misto, at se nezlepi. skus to vyrobit k veceri nez se do toho pustis ve velkem, ale myslim, ze se mi to povedlo hned poprve bez problemu. jestli se pro to rozhodnes, dej vedet a ofotim ti recept v knizce.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 23. října 2017 22:04
Reakce na continuity:

Tak vypadá to zajímavě a netradičně. Naskládala bych to na jeden plech a víceméně by to splnilo všechna má přání 

Recept mi kdyžtak prosím pošli. Budu ráda. A ještě jestli jsi to někdy dělala, tak co tak nejlépe k tomu? Mám horkovzdušnou troubu, tak by se asi i daly nějaké opečené brambory zároveň. 

Offline Myrtila
5487 příspěvků moje polička 23. října 2017 22:32
Reakce na Renusatko:

Kure v jogurtu, jako psala Dadoo, jsem nekolikrat delala taky, akorat jsem nakladala palicky stehen, obalila jsem je ve strouhance, lehce osmahla zvrchu a pak dopekla v troube. Urcite by se to dalo predsmazit predem a dopect tesne pred jidlem.

Jinak kdyz by slo vepro knedlo zelo, delam takovou jeho alternativu z kurete: kureci kousky osolim a posypu kminem, dobre kysane cervene zeli rozprostru do pekacku i s jeho stavou (kupuju zeli od efka v sacku, ma toho nalevu tak akorat a chutove je moc dobre), kureci kousky naskladam na zeli a pecu je polovinu casu kuzi dolu a polovinu casu kuzi nahoru. Od toho zeli se kure pekne obarvi. Jako priloha se da dat asi cokoli - knedlik, brambory, stouchane brambory s cibulkou... my to vetsinou jime s bulgurem.

Offline continuity
43664 příspěvků moje polička 23. října 2017 22:34
Reakce na Renusatko:

pecene brambory, gratinovane brambory, brkase, mozna i vidensky salat by sel. 

asi bych udelala vic priloh, brambory pro 14 lidi se ti stejne nevejdou na jeden plech - mozna ani toto ne. navic bude alespon a vyber a to opticky lepe vypada. snad to bude k precteni. papriky urcite vic (jako nekolikanasobne vic - na jedno kure lzicka urcite) davej to na plech, ne do misy, jak je na obrazku. ten syr tece, to by se zlepil a nevypadalo by to hezky.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 23. října 2017 22:34
Reakce na Myrtila:

V kažém případě koukám, že tady mám spoustu jídel i na jiné obědy, když nebudu vědět, co vařit. Děkuji.

Offline continuity
43664 příspěvků moje polička 23. října 2017 22:37
Reakce na Myrtila:

tohle maso v zeli je moc dobre, da se delat i veprove kare - neni to vubec suche, delam teda v bilem zeli. staci ho tam naskladat a upect. navrch anglickou slaninu a cibuli, moc dobre. mozna to udelam, budou tady tyden nasi, mama ma tyto jidla rada. diky za pripomenuti. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 23. října 2017 22:40
Reakce na continuity:

Děkuji, uložila jsem si to, minimálně vyzkouším jindy, ale myslím, že to bude ideální. 

Offline Myrtila
5487 příspěvků moje polička 23. října 2017 22:47
Reakce na continuity:

Veprove na bilem zeli byl muj prvni pokus, ale pak bylo jednou doma jenom cervene zeli a kure... no a ono to je asi jeste lepsi  Az potom jsem to nekde nasla jako regulerni recept v kucharce :D

Offline baltik
4995 příspěvků moje polička 24. října 2017 09:58
Reakce na Renusatko:

jenom bacha, pro 14 lidi je toho potreba udelat fakt hodne, abyste mela takove velke nadobi

mozna by nebylo spatne udelat dva druhy jidla (oboji myslim jako neco takoveho, co se dela vlastne samo, ne rizky), treba jednu pulku neco peceneho/zapecneho v troube a druhou neco dusene v hrnci na plotne

idealni jidlo, kde se dela maso i priloha dohromady, treba jako zapecene kotlety se slehackou a brambory

https://recepty.vareni.cz/zapecena-kotleta-s-brambory-a-slehackou/

a jako druhe nejake dusene hovezi, at uz burgunske nebo treba rozbalene ptacky, s ryzi