Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline barbucha blogger
36167 příspěvků moje polička 13. října 2017 13:47
Reakce na Potrefenáhusa:

aha aha, já jsem takhle dělala citronovou sůl myslim podle J. Olivera, tam se citrony zasypaly hrubozrnnou solí a nechaly taky docela dlouho macerovat, pak se citrony vyhodily, cůl usušila a dala do mlýnku

Moc práce

Offline Malvin
1651 příspěvků moje polička 13. října 2017 15:00
Reakce na barbucha:

Dá se to koupit i někde v Česku? Koukala jsem do googlu a nenašla jsem .  Utopený citron bych ráda vyzkoušela, ale nic nakládat nebudu. 

Offline barbucha blogger
36167 příspěvků moje polička 13. října 2017 15:07
Reakce na Malvin:

To nevim... ale někdo mi říkal, že v Tescu na Národní mají tuhle hrubou, vlastně plátkovou sůl taky (jinou značku snad)- bavili jsme se sice o normální bez příchutě, ale třeba by mohli mít i ochucený

Tuhletu Falksalt dělaj s chilli, pepřem, tymiánem myslim... s různým kořením prostě. Já tu normální spotřebuju po kilech, a chutnala mi i chilli, a ta citrónová je super do salátů, na rybky...

Příští tejden si pro ni zas jedu, tak kdyby někdo moc chtěl

Offline Malvin
1651 příspěvků moje polička 13. října 2017 15:52
Reakce na barbucha:

Děkuji. Podívám se do Tesca. 

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 13. října 2017 15:56
Reakce na Malvin:

Ochucene soli, nevim zda i citron, maji ve wine foodu.

Offline Malvin
1651 příspěvků moje polička 13. října 2017 20:59
Reakce na jinx:

Děkuji za tip na WF. Prošla jsem eshop, ale nemají citrón. Hrubozrnných solí s různými kořeními i uzenou mám doma několik, ale echt citrón nemám. Často si dělám rybu, tak by se to hodilo. 

Offline dzizisketa
9036 příspěvků moje polička 16. října 2017 09:30

O víkendu máme velkou akci, kde bude i jeden celiak a jedna veganka. Každý vždy donese něco k zakousnutí typu bábovka, perníčky aj. buchty nebo dorbné pečivo. Pro celiaka budu mít bezlepkové mrkváčky, ale nevím, co veganského. Nemáte prosím někdo něco osvědčeného?

Offline Skat
47 příspěvků moje polička 16. října 2017 10:28
Reakce na dzizisketa:

Falafel?

Online Potrefenáhusa
39071 příspěvků moje polička 16. října 2017 10:44
Reakce na dzizisketa:

nebo hummus a k tomu nějakej chleba na namáčení

Já se přiznám, že bych se celiakem asi nezabývala, nebo mu přinesla něco koupeného. Ono prý nestačí to udělat doma bez lepku, ale mělo by být na to i speciální nádobí, které opravdu nepřišlo s ničím do kontaktu.

Offline baltik
4995 příspěvků moje polička 16. října 2017 10:47
Reakce na dzizisketa:

neco z raw dortu, ale vetsina je dost narocna na suroviny

zkousela jsem treba tento:

http://fresh.iprima.cz/recepty/raw-dort-z-bile-cokolady-s-celymi-malinami

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 16. října 2017 10:49
Reakce na Potrefenáhusa:

specialni nadobi:-O nene, akorat je treba dodrzet takove ty zakladni zasady nekrajet na prkynku kde se krajel chleba a podobne. pravda je ze i celiaci jsou ruzne citlivi. ale i koupene bezlepkove pecivo urcite mnozstvi lepku obsahuje.

Online Potrefenáhusa
39071 příspěvků moje polička 16. října 2017 10:51

no psala to Grossularia ještě na mp, já žádnýho celiaka neznám

Online Potrefenáhusa
39071 příspěvků moje polička 16. října 2017 10:59

a ještě k těm celiakům, to není alergie, jim ten lepek poškozuje střevo, ne, takže bych čekala, že citlivost nebude různá, ale prostě lepek=poškození?

Offline Contra Check
42 příspěvků moje polička 16. října 2017 11:08
Reakce na dzizisketa:

Grossularii sa musí z tejto diskusie čkať, ale pre vegána jeden osvedčený recept od nej (je to prudko žravé aj pre celiatika a bežných stravníkov):

Fazole předem namočené, několikrát slít vodu a dát čerstvou (kojím, jinak asi nemusíte). Pak uvařit tak, aby byly už jedlé, ale ne měkké, takové napůl.
Zvlášť uvařit omáčku (na půl kila suchých fazolí počítat cca 1, 2 kg omáčky, poměr rajčat a pyré v tom můžete různě pozměnit) - zpěnit na olivovém oleji do sklovita jemně nakrájenou cibuli a česnek, přidat nakrájená oloupaná rajčata, přilít rajčatové pyré (já lila džus, měla jsem Zbytky:)), sůl, pepř, lžíci medu, lžíci sušeného oregana, lžičku mleté skořice, lžíci nasekané hladkolisté petrželkytrochu společně provařit. Nebát se sůl a koření pořádně voroštovat, musí to být přechucené, jelikož se to pak nasákne do těch fazolí a tak se ochucení tak akorát vyrovná.
Fazole slít, promíchat s omáčkou, dát do pekáče a péci nezakryté asi 90 minut, až jsou fazole úplně máslově měkké a povrch začíná hnědnout.
Hotové nchat prochladnout, aby to bylo vlažné, povrch posypat petrželí a na talíři pokapávat olivovým olejem. Je to vlastně předkrm, jí se obvykle úplně studené, no, ale my toho máme tolik, že to jíme normálně mírně teplé jako hlavní jídlo 

Inak moja kamarátka celiatička už od detstva normálne jedla spoločne pripravené jedlo, ak v receptúre nebolo nič nevhodné. Hovorila, že ide o množstvo lepku, malilinké dávky z kuchynského náčinia neriešila.

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 16. října 2017 11:11
Reakce na Potrefenáhusa:

neni to tak jednoduchy:-) 

Offline Contra Check
42 příspěvků moje polička 16. října 2017 11:12

Med samozrejme nahradiť cukrom, pre vegána...

Offline Aranel
6704 příspěvků moje polička 16. října 2017 11:15
Reakce na Contra Check:

Problém je, že to má každý jinak, některým stačí, když v jídle není mouka a stopová množství po krájení neřeší, jiní právě potřebují tu nulovou kontaminaci, jiný nůž, jiné prkénko.

dzizisketa Falafel je bezva nápad. Nebo bych zkusila něco od Veganotic, třeba tohle? Banánové buchty

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 16. října 2017 11:23
Reakce na dzizisketa:

Já mám ráda třeba toto: 

Meruňkovo-grepové karamelky

Je to přirozeně bezlepkovej i veganskej recept a není s tím ani moc práce, teda kromě toho, že náš foodprocessor to nezvládá a tímpádem celou ovocnou směs radši melu v mlýnku na maso (kterej ale na maso nepoužívám, aby bylo jasno, hygienisti!!). :) Když je dělám na Vánoce jako jeden druh cukroví, vyměním grepovou šťávu za pomerančovou a přidám tam trochu nějakýho voňavýho koření, skořici a tak...

Offline Gatita
8709 příspěvků moje polička 16. října 2017 12:02
Reakce na dzizisketa:

Po přečtení mě na první dobrou napadla panna cotta, s tím většinou slavím úspěchy a lepek tam myslím (radši ale ověřit) není. Pokud to ale někam ponesete, chce to nejaké dobře vypadající mističky/kelímky. Dají se za pár drobných koupit takové z plexiskla, jak to známe z kaváren.

Jinak ze zkušenosti vím, že když se sejde víc lidí a jeden celiak, tak to je právě ten celiak, kdo donese něco bezlepkového. 

Offline baltik
4995 příspěvků moje polička 16. října 2017 12:08

celiaci jsou taky ruzne citlivi, ale i ty kupovane vyrobky oznacene jako bez lepku, muzou obsahovat dle zakona az 20 mg lepku na kilo vyrobku

kdyz jsem to konzultovala se svazem celiaku (pracovne), tak mi rikali, ze vetsina celiaku snese za den snist tech 20 mg lepku a nemaji problemy

ale jsou i citlivejsi, treba deti, kterym by to uz ten problem udelalo

myslim, ze za pouziti beznych hygienickych podminek a selskeho rozumu se doma da udelat bezlepkove jidlo, staci vse omyt a nedelat treba soucasne s moukou apod.