Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Alena_In
671 příspěvků moje polička 24. října 2017 10:55
Reakce na baltik:

jenom bacha, pro 14 lidi je toho potreba udelat fakt hodne, abyste mela takove velke nadobi

mozna by nebylo spatne udelat dva druhy jidla (oboji myslim jako neco takoveho, co se dela vlastne samo, ne rizky), treba jednu pulku neco peceneho/zapecneho v troube a druhou neco dusene v hrnci na plotne

idealni jidlo, kde se dela maso i priloha dohromady, treba jako zapecene kotlety se slehackou a brambory

https://recepty.vareni.cz/zapecena-kotleta-s-brambory-a-slehackou/

a jako druhe nejake dusene hovezi, at uz burgunske nebo treba rozbalene ptacky, s ryzi

Baltik má pravdu s tím nádobím.

Já když vařím pro 11 lidí (z toho 2 žravé děti, 3 žraví chlapi a 2 senioři, co zas toho tolik nesní), tak mám pekáč o velikosti klasického plechu na pečení a mám ho narvaný. A brambory nebo těstoviny dělám v 11 litrovém hrnci. A když dělám jídlo z jednoho hrnce, třeba segedin, tak na to mám 13 litrový hrnec, málem se mi nevleze na sporák a je to tak akorát. Nemám to teda po okraj, abych to mohla zamíchat nebo rozšťouchat brambory... 

Offline Proč ne Eva
408 příspěvků moje polička 24. října 2017 11:50
Reakce na Alena_In:

Minule jsem pojala návštěvu více lidí ležerněji. Upekla jsem obr pekáč masa, nachystala jsem mísu salátu, koupila jsem (ano jsem ostuda  ) výborný chleba. Pak jsem nachystala tác se směsí různých sýrů, hroznů a ořechů. Nikdo nevypadal, že by odešel hlady.

Offline Alena_In
671 příspěvků moje polička 24. října 2017 12:18
Reakce na Proč ne Eva:

To věřím, slintám tady, jen to popisuješ. 

Já jsem si na sebe upletla bič před pár lety, protože u části rodiny se doma vaří stylem "kus kýty posypu grilovacím kořením, hodím to na půl hodiny do trouby a pak polosyrové maso rvu zubama", tak se snažím dělat domácí jídlo. Taky z jednoho hrnce nebo pekáče, ale vždy z kvalitních surovin, většinou s dlouhým vařením nebo pečením (však u toho nestojím, dělá se to skoro samo) a vždy s láskou připravované. A pak se můžou zbláznit z něčeho tak obyčejného jako jsou plněné papriky, segedin nebo kuře na paprice - aktuální hity napříč věkovými kategoriemi. 

Offline baltik
4995 příspěvků moje polička 24. října 2017 13:44
Reakce na :

ale pro 14 lidi byste musel udelat 3 kaceny, na coz nema troubu myslim nikdo z nas

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 24. října 2017 13:52
Reakce na baltik:

samotny stehna by se asi vesly, ale u nas jsem je nevidela nikde prodavat, celou nebo zrovna minuly vikend jsem delala motylka. kaceny bezne peceme dve, tri je asi problem. sice nemam tak velky pekac s poklici, ale mam hluboky velky plech a na nej "cepici" z alobalu. pece se od 6h (mam pripraveno v lednici od vecera, budik, zapnu a jdu zpet spat:-) do tech 12. lahoda.

49476 příspěvků moje polička 24. října 2017 13:53
Reakce na :

lokse mnam!

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 24. října 2017 13:55
Reakce na :

Na to troubu fakt nemám. Jedině bych nepekla kachnu, ale opravdu jen stehna...což se asi prodraží. Já jsem teda ještě oběd neslíbila. Manžel mi to včera rozmlouval, že mám všechny pozvat po obědě na chlebíčky a dort a je to...možná totak ještě dopadne. 

Jinak nádobí na to doma mám, to se asi nebojím. S odhadem to bude horší. Přemýšlela jsem i nad tím masem, třeba na grilu a přílohy. 

Offline baltik
4995 příspěvků moje polička 24. října 2017 13:56

nekdy mivaji porcovanou kachnu v Lidlu, ale byva to hned pryc

49476 příspěvků moje polička 24. října 2017 13:56
Reakce na :

ja to neumim, jedla jsem je jen u vas s kacenou:-) a na zpatecni ceste rano studeny sadlem masteny prisly k chuti:-) chtelo by to importovat sousedku;-)

49476 příspěvků moje polička 24. října 2017 13:58
Reakce na Renusatko:

jestli mas pocit ze pro 14 lidi se ti vejde na 1 plech maso a na druhy priloha tak bych radsi taky couvla. obzvlast jestli se budou trousit postupne. to at si ten obed daji rac doma

Offline baltik
4995 příspěvků moje polička 24. října 2017 13:59
Reakce na :

asi mam nejakou extremne malou troubu nebo predstavivost, ale 3 hluboke plechy bych tam nedala (a ani ty 3 plechy nemam a ani nemam 3 ty mrizky v troube, na ktere se plech dava)

no a kdyz uz jsme u toho, asi bych ani nemala kam 14 lidi posadit a ani na cem servirovat :)

jsou nevybavena

moje maximum je tak 8 lidi

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 24. října 2017 14:28
Reakce na Renusatko:

Já bych udělala ty řízky, jsou vděčné, každý si je rád dá, dají se jíst k snídani, obědu, večeři i svačině :). Pak třeba nakládané paličky http://prima.iprima.cz/porady/karolina-domaci-kucharka/kureci-palicky-s-medem-sezamem-s-kari-ryzi, ráda dělám něco na způsob burgunského hovězího, k tomu salát z rukoly, bageta. Ke všemu pečivo. Třeba i nakládané okurky a cibulky. Ať si každý naloží, co má rád. Taky se mi osvědčil čočkový salát a klasika bramborový. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 24. října 2017 14:39

Tak já mám vyzkoušeno pečení na 4 vrstvách zároveň. Nemusím tam přece mít hluboké plechy na stehna (například) Stačí mi ten se zvýšeným okrajem na buchtu a ty se tam vejdou v pohodě. Já mám kuchyň celkem vybavenou, protože třeba na Štědrý den se taky scházíme u nás a vařím. Jen tam už to mám vyzkoušené. 

Offline baltik
4995 příspěvků moje polička 24. října 2017 15:03
Reakce na :

tak my jsme sami dva, takze opravdu na takove vele vareni pripravena nejsem :)

jeste me  napadla anglosaska inspirace krocan nebo pecena sunka - to delaji, kdyz ma prijit hodne lidi, ne? :)