černá káva jejda tak to se mi asi jeste nestalo. Koupila jsem znacku Billa, zkuty pytlik a jak ty solene, tak nesolene byly v poradku. Jinak solene kupuju jen ty vakuove zabalene s cervenym obalem -neco jako K&K?
Jídlo a vaření
711990 Tak jim ještě teda šanci dám![]()
černá káva v lidlu maji dva druhy, ty drazsi jsou moc dobry
viktorka_od splavu Děkuju
....ale myslim ze M&S ma nejakou slusnou a asi i v DM by se neco naslo.
Na M&S jsem taky sázela, ale složení jejich arašídových pomazánek bylo trochu zklamání.
INGREDIENTS Peanuts (91%) · Sunflower Oil · Palm Oil · Cane Sugar ·Sea Salt.
Mrs.Robinson mam pocit, ze DM ma jen z arasidu a taky Lidl v americke dny ma je z arasidu
Mrs.Robinson no to teda zklamani je:-/
černá káva Recept je úplně jednoduchý.
Nakrájím lilek na cca 0,5 cm plátky, nasolím a nechám nějakou dobu odkapat - ne kvůli údajné hořkosti, ta už nehrozí, ale lépe se pak opéká.
Tlakem v ubrousku pak vysuším a na olivovém oleji opeču.
Dno remosky (pekáčku) zastříknu olivovým olejem, pokladu lilkem. Na něj pak drcená rajčata (kupuji v Lidlu, mají skvělá, s česnekem a bazalkou např. - přidávám trošičku cukru se sražení ostré rajčatové kyselosti) zasypu strouhanou/plátky mozzarellou, parmazánem, zase lilek, rajčata, sýry. Končím lilky.
Zapeču, v remosce asi 30-40 minut a po vytažení a částečném vychladnutí zasypu poslední vrstvou parmazánu.
A to je všechno. Chutná teplé i studené.
Dadoo to zní výborně, s dovolením si také vypůjčím
Dadoo Tak to si taky delam a taky to miluju, lilky vseobecne teda, jen z toho neznam tolik receptu, takze zapekam takhle ruzne podle oka.
Dadoo Slin mám plnou pusu. V pondělí mažu do Lidlu a koupím i tam i viktorka_od splavu buráky![]()
černá káva Tak takto jsem se těšila taky. ![]()
ještě přidám jeden můj hoooodně oblíbený lilkový recept:
Banjan Bourani - lilek s jogurtovou mátovou omáčkou

Jogurt s malou lžičkou soli si necháme okapat v sítku, vyloženém látkovým ubrouskem, nejlépe přes noc, potom vmícháme utřený česnek a mátu. Uschováme v lednici. Pokud to nestihneme předem, můžeme omáčku připravit i z jogurtu neokapaného. (já dělám jen z neokapaného, kupuji ale velmi hustý , kvalitní řecký)
2 lilky
3 velká zralá rajčata
1 červená paprika
1 červená cibule
1/2 kávové lžičky kurkumy
špetka kajenského pepře
špetka šafránu (není nezbytný)
1 dcl vody
olej
sůl. pepř
na omáčku tchaka:
cca 250 ml jogurtu
1 stroužek česneku
12 velkých lístků máty, nasekaných nadrobno
sůl
Lilky nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme v sítu asi čtvrt hodiny vypotit. Šafrán namočíme ve sklence vlažné vody. Rajčata nakrájíme na kolečka, cibuli a papriku na proužky. Lilky dobře osušíme, v kastrolu rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a lilky postupně opečeme dohněda. Odložíme na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný olej, olej od smažení slijeme, dáme do kastrolu čistý, orestujeme cibuli a když začne lehce hnědnout, začneme na ni vrstvit rajčata, lilky, papriky, každé patro vždy okořeníme, končíme lilkem. Zalijeme sklenkou vody se šafránem, přiklopíme a necháme 10 minut dusit. Po deseti minutách opatrně zamícháme, ale tak, abychom neporušili vrstvy. Pak znovu přiklopíme a dusíme ještě asi 30 - 40 minut. Hlídáme, případně dolijeme trošičku vody a sbíráme olej, který se objevuje na povrchu. Omáčka má být pěkně hustá.
Na servírovací mísu nalijeme trochu jogurtové omáčky, na ni navršíme lilky a znovu polijeme jogurtovou omáčkou.Jako přílouhu např. bageta, ideální jsou různé placky, nejideálnější je naan. (buď upéci doma, nebo je ke koupi při tematických akcích v Lidlu - naan s koriandrem a česnekem. Bomba!)
Dadoo Dáváš sem skvělé tipy na jídla. Nápadité a chutné, přitom nijak složité či z těžce sehnatelných surovin. Já za to děkuji, mě vaření celkem baví, ale často chybí nápady, takže inspirace se velmi hodí.
Dadoo No to musí být bašta. A ty naan placky mi budou také chutnat, česnek
, koriandr
. Já jsem dosti mlsná, hned tak všechno nejím, tudíž nevařím
a protože teď už vařím denně, je to někdy na hlavu něco vymyslet.
Takže velké díky.
An.Fial černá káva šiš neděkujte, není za co
Přidávám je to, co chutná mně samotné.
Dřív jsem vařila víc, i pekla. ted je ale manžel v důchodu a on moje jídla nejí, tak vaří sám, běžnou českou klasiku. Tak se k tomu svému už tolik nedostanu. Ale léta letoucí jsem v partě lidí, kteří rádi vaří a sdíleli mezi sebou recepty. A hodně z těch lidí žilo/žije v zahraničí a taky milujeme cizí kuchyně. Tak jsem za ta léta nasbírala hodně receptů.
Já si je takhle tady aspoň připomenu a hned taky třeba uvařím. Takže až mi tu zase něco připomenete, s dovolením zase přihodím.
Dnešní manželův vegetariánský pomocník u nás neobědval a tak mám lilek ještě i na zítra.. (manžel bude dělat ovar) ![]()
Dadoo
Též si udělám. Hned, jak děti vypadnou do školy. Vařenou zeleninu do nich nedostanu žádným způsobem.
Skvělé (nejen) lilkové recepty najdete tady. Odtud mám i Banjan Bourani.
Dřív jsem vařila víc, i pekla. ted je ale manžel v důchodu a on moje jídla nejí, tak vaří sám, běžnou českou klasiku. Tak se k tomu svému už tolik nedostanu. Ale léta letoucí jsem v partě lidí, kteří rádi vaří a sdíleli mezi sebou recepty. A hodně z těch lidí žilo/žije v zahraničí a taky milujeme cizí kuchyně. Tak jsem za ta léta nasbírala hodně receptů.
Já si je takhle tady aspoň připomenu a hned taky třeba uvařím. Takže až mi tu zase něco připomenete, s dovolením zase přihodím.
Tak já chci pochválit i Tvého (Vašeho) manžela, ten můj si uvaří sám dvě až tři kávy ( aso z pěti) denně. A ohřeje si hotové jídlo. Takže vařím denně. V důchodu jsme oba, já byla dřív víkendová kuchařka, repertoár malý, takže rozšiřuju podle možností a také času. Zejména v létě mě vaření zdržuje od zahradnických prací.
Za každý Tvůj recept budu vděčná. I ten odkaz jsem si uložila.
Moc i přeju a závidím ten lilek dnes. Já budu dělat naše tradiční - vinná klobása opečená, podlitá vínem, domácí kysané zelí a chleba. Tak dobré to je.
Já sem se ze zvědavosti pustila do štoly podle maškrtnice, až když už sem začala, mi teprve došlo, kolik másla je tam na kolik mouky, ale no co už, prostě to zkusím. Ale ukecat to těsto, aby se nechalo uhníst..no sem zvědavá.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY