Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 15:57
Reakce na Sweet Potato:

A jo! Už si vzpomínám! No, tady se snad nic nerozpoutá

Já jsem letos vděčná za rybízovo-malinovou marmeládu na linecký od kamarádky, vařila jsem totiž z domácího, pracně otrhanýho rybízu a protože muž prudil, že nedělám ty marmelády/džemy dost hustý, kousla jsem se a vařila a vařila...a už to nikdo ze sklenic nedostane!

Offline Garfie
28657 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 16:37
Reakce na Sweet Potato:

Prosím tě, co se perníčků týká, taky už jsem rozdávala recept typu "Ikea, druhý regál z leva..."  a obávám se, že po loňském a letošním fiasku se k osvědčenému perníkovému receptu opět vrátím.

Jinak jsem ráda, že se tady konečně začalo péct, už jsem si říkala, co se v tomto vláknu děje (tedy spíš neděje) :-) Já jsem hrozně mizerná pekařka, ale čtu o cukroví moc ráda.

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 17:31

No fajn, tak já teda jdu asi taky něco upéct. Dost dlouho jsem odolávala, že mi to stejně nějak moc nechutná a stačí mi, co sním na návštěvách, ale teď asi nějak potřebuju to linecké, aby se doma rozvonělo :)

Pečete někdo marokánky? Ty mám děsně ráda, hledala jsem si recept a je mi trochu mdlo z toho množství cukru, co má přijít do té kašičky. Máte někdo zkušenost, že by se kašička udělala bez cukru a osladilo by to jen to ovoce uvnitř? Mám tu rozinky, švestky a meruňky obyčejné sušené a pak sušené proslazené brusinky a ananas. Plus samozřejmě nějaké oříšky. Nebude to úplně bez cukru hnusný, mám radši jen snížit množství?

Zatím jsem z vánočních laskominek dělala jen švestky plněné mandlemi, padlo jich skoro kilo a myslím, že cena másla a moučkového cukru mě teď už nemůže rozhodit

Offline continuity
43704 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 18:53
Reakce na Jehelníček:

me se stalo s rybizem to same a mama rikala neco, ze to nemam vyhazovat, ale rozredit rumem. ale praktickou zkusenost nemam, letos jsem se rozhodla, ze delam jenom to, co me tesi a tudiz linecne se pect nebude. ani perniky.

ale dnes zadelam na dalsi varku vanilkovych rohlicku, protoze ta prvni uz je sezrana. pred chvili jsem balila cukrovi mladeti do skoly a muz kouka do krabice: to jsou vsechny rohlicky, co mame?!

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 18:55
Reakce na žluťásek:

Já marokánky dělávala, taková kašička ze smetany a mouky a cukr rozumně a med. Úplně bez bych to nedělala, myslím, že získávaj chuť, barvu a křupavost i tím cukrem. Recept teď nemám poruce, stejně jsem vždycky nevěděla, kterej to byl on, tak jsem nějakej vybrala a dělala podle sebe..

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 18:58
Reakce na continuity:

Ste mi připomňela mýho dědu, z cukroví měl rád jen rohlícky a hodně, takže když už nemohla péct babička, pekla jsem já, aby nemusel kupovaný, dělávala několik dávek a šoulala rohlíky jak zteklá..no a děda je pak slupl ještě přd vánoci 

Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 18:59
Reakce na žluťásek:

Internet nabízí přehršle receptů na marokánky bez cukru. Otázka je, jestli jsou to ještě marokánky...

continuity 

Rohlíčky nám taky záhadně vysublimovaly.:-))

Offline viktorka_od splavu
49477 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 19:09

rohlicky nastesti pece maminka, ja nedokazu udelat vsechny stejny a stejne tlusty vprostred i na krajich a pali se mi ty spicky:-) zato jsem buhviproc zatouzila po kokoskach. nikdy jsme je doma nedelali. a celej den to pecu a furt se to matla:-/

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 19:10
Reakce na Sweet Potato:

No právě... Cukr ponechám, uberu množství. Teď jsem se přesladila užíráním při krájení sušeného ovoce, švestky jsou úplně nejlepší pochoutka, mňam.

Jinak linecké dopadlo neslavně, zadělala jsem těsto a zjistila, že mám jen samá vykrajovátka vršky a spodky zmizely neznámo kam. Překonala jsem i introverta ve mně a zazvonila u sousedky, bohužel ale nepeče a vykrajovátka nevede. Tím se dnešní šance na linecké vyčerpaly a těsto bude muset počkat do zítřka v lednici, než se zastavím v domácích potřebách pro vykrajovátka :) Byla jsem v pokušení vyběhnout ještě nějaké koupit, ale v okolí se nabízí jen Rossmann a Kaufland. V Rossmannu vykrajovátka zřejmě nevedou a do Kauflandu večer nejdu, to bych radši ta kolečka vykrájela skleničkou a vnitřky propiskou (jako loni moje velmi stará babička, která nemohla najít tu vykrajovací trubičku na vnitřky, tak rozřízla propisku Je prostě skvělá!)

Offline continuity
43704 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 19:12
Reakce na žluťásek:

rossmana bych nezavrhovala, ale ono to do zitra vydrzi.

zitra se chystam na veliky nakup, to mne asi teprv picne. a to jeste nemam seznam.

Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 19:15
Reakce na žluťásek:

Já si (haha, to si tam vlastně vůbec nemělo být, asi podvědomí) dnes koupila pytlík polosušených švestek, ty jsou úplně nejlepší, mňam.

Skleničkou se vykrajuje blbě, špagně se to z ní dobývá.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 19:18

Jak se jako kokosky matkaj? 

Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 19:21

Jako vevnitř? Ty jsou nejlepší. A ony doschnou.

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 19:22
Reakce na Sweet Potato:

+ continuity Já si právě myslím, že to do zítra určitě počká. Hlavně že když jsem letos na adventních trzích kupovala krásný vršek kytičku s kytičkovým vnitřkem a pán mi k tomu vnucoval i ten spodek, suverénně jsem řekla, že spodků kytiček mám dost v různých velikostech, haha :-))

Ty švestky mám taky takové nějaké polosušené, jsou sušené, ale zároveň mazlavé a měkké. Kupuju je na Kulaťáku na farm. trzích ve stánku Oříškov, jsou úplně děsně dobrý a snědla bych jich celej pytlík (no, spíš pytel) sama.

Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 19:22

Můžu poprosit o nějaký osvědčený blbovzdorný recept na rybí polévku?

Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 19:25
Reakce na žluťásek:

Hmm, muž se mne pokaždé ptá, co tam má koupit, příště budu vědět. Já si je dnes koupila v Kunratické Stodole a tam jsou nejspíš nejdražší na celém světě. Co na Kulaťáku ještě mívají zajímavého? Míváme odtamtud úžasná kuřata.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 19:30
Reakce na žluťásek:

V tom. Stánku si občas koupim ořísky, nějakou tu směs a mamce tam kupuju brusinky slazený jabkovým moštem, nejsou tak sladký a děsně si je chválí..

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 19:31
Reakce na Sweet Potato:

Naproti těm stánkům s občerstvením, ne u prostřed, ale na kraji, stává paní, prodává kur, vejce a máslo. Tak máslo je výborný..

Offline continuity
43704 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 19:43
Reakce na Sweet Potato:

loni tam mivali nejlepsi rybi polevku na svete. ale ne pokazde a dobre steakove vyzrale maso - nedrahe. uz se tam tolik nedostanu, kdyz tim metrem jenom projizdim, takze letos jsem tam pred vanocemi byla jednou, kvuliva cukrovi, jinak jsem byla dva vikendy nemocna a minuly pryc. takze nic. ale mozna dobre, vzdy me to stalo strasnych penez 

Offline viktorka_od splavu
49477 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 19:46
Reakce na Sweet Potato:

no prave i na povrchu, jsou takovy lepkavy, to tak ma byt? uvnitr by mi nevadilo:-)