Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline 0zero7
11959 příspěvků moje polička 19. prosince 2016 18:00

Ty mouky me teda taky zajimaj.

Ounz jakej je v tom chutovej rozdil? Kvasek a drozdi? Ja to asi nepoznam  Chtela bych upict sourdough, ale to je myslim prave z kvasku, tak tam, se za 14 dni nedopracuju a pak nastane opet rezim ha ha

Offline Kokoska
35202 příspěvků moje polička 19. prosince 2016 18:00
Reakce na 0zero7:

Pěknej!

Mě docela překvapilo, že s tím není ani tak moc práce, spíš je to jen náročné na naplánování času.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 19. prosince 2016 18:01
Reakce na Kokoska:

Tak jsem koukla a dala bych hladkou, asi jedno jakou, já osobně spíš tu chlebovou, kvůli barvě a chuti. Jde o vysoce hydratovaný těsto, s dlouhým kynutím, tam žitná mouka nemá moc vliv a účinek, ale nejdůležitější je jstli Vám chutná.  Těsto, když je hydratovaný, tak lepí, ale dlouhým kynutím v chladu by mělo zpevnit, což ta žitná mouka mohla omezit, takže ste se lepila, ale výsledek je krásnej a teď máte prostor pro další experimenty a o to jde 

Offline Kokoska
35202 příspěvků moje polička 19. prosince 2016 18:02
Reakce na Ounz:

Jo, k experimentům do dost ponouká 

Offline 0zero7
11959 příspěvků moje polička 19. prosince 2016 18:04
Reakce na Kokoska:

Vy ho mate taky krasnej, tu stridku mate urcite svetlejsi nez ja, hmm. Me se to ted nepatlalo vubec, jsem koukala. Cuketka pise, ze michat do doby, kdy se testo nelepi na strany misy, me se nelepilo vubec, mozna teda malo vody...

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 19. prosince 2016 18:07
Reakce na 0zero7:

No já teda nevim, jak to sušený, ale kdysi jsem pekla s klasickým a tam bylo cítit to droždí dost, prostě jako buchta. V den upečení to šlo, ale druhej den prostě stará drožďová buchta a to já nerada, ale myslím, že tohle sem právě obchází tím sušeným drožďím, není to tak intenzivní, nicméně, kváskovej mi voní jako správnej chleba, jako když přijdete do pekařství a chutná mi víc. Je to ale individuální, znám lidi, co kváskový neradi a chtěj jen drožďovej..

A taky je to radost tohle, už peču skoro dva roky, myslím, a je to vlastně koníček, je s tím spoustu radosti, můžete zkoušet nový věci a tak

Ale jak píše Kokoska je to někdy o plánování času dost.

Jojo sourdough je kváskovej chleba (těsto) 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 19. prosince 2016 18:07
Reakce na Kokoska:

No tak do toho 

Offline 0zero7
11959 příspěvků moje polička 19. prosince 2016 18:11

OT od chleba, jsem se nejak rozjela vcera, vyvar z kosti, tomatova omacka, testoviny, teply blue cheese dip (vynikajici), dalsi z opecenych paprik a syra, majonezu a pecene brambory. v sobotu byl vecirek.

Offline 0zero7
11959 příspěvků moje polička 19. prosince 2016 18:14
Reakce na Ounz:

Kurnik, tak to budu muset jeste nejak promakat :) moc se mi do toho kvasku nechce. Nabihaj mi v hlave ruzky katastroficky scenare, jak se to muze pokazit.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 19. prosince 2016 18:18
Reakce na 0zero7:

Nemůže :) ale teda, jestli máte dlouhodobě program bez obilí, jako bez pšenice a žita, tak to leda byste pekla pro jiný ;)

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 19. prosince 2016 18:45
Reakce na Ounz:

já jsem někde četla, že by po kynutí v lednici měl jít chleba rovnou do trouby, protože když se nechá ještě kynout na lince, neprohřeje se rovnoměrně a můžou v něm pak bejt díry. Tak já ho dávám do trouby rovnou, ale už tu myslím taky někdo psal, že ho nechává ještě klidně na lince dokynout. 

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 19. prosince 2016 18:49
Reakce na Kokoska:

máte ho krásnej, já z kvasnic teda taky nerada, přesně jak píše Ounz, druhej den už mi hodně nechutná. Tu patlavost určitě může způsobit žitná mouka - taky když se peče čistě žitnej chleba, moc se nehněte, jen zamíchá, protože by těsto patlalo víc a víc a pak se peče ve formě. 

Ty poměry bych moc neměnila, většinou to moc nefunguje - teda nejde moc měnit pšeničná za žitnou, jinak v rámci pšeničný mouky ty experimenty s poměrama jdou dělat líp se špaldovou, různýma celozrnnýma apod., ale u kváskového chleba by měla všechna žitná mouka v receptu prokvasit těch 12 hodin dopředu s kváskem. 

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 19. prosince 2016 18:54
Reakce na 0zero7:

to maso vypadá úplně úchvatně!!!

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 19. prosince 2016 18:58

Aglio olio jsme měli dneska k obědu, já tam dávám, když nemám čerstvý, feferonky sušený, takový ty vločky

foto ilustrační

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 19. prosince 2016 19:00
Reakce na Potrefenáhusa:

Tak já ho tam právě vrzla rovnou, tak dobrý, měal jsem dojem, že se propad, ale asi jsem ho měla nakřivo ve formě, a byl fakt dobrej..když má člověk čas, tak může blbnout no..

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 09:27

Mám dotaz ohledně cukroví.

Každý rok peču Ischelské dortíčky, ale vždycky do toho vrznu jinou náplň, protože mě neláká ta kombinace marmeláda+ořechy+rum. Chci se zeptat, jestli je některá děláte i s pravou náplní a jestli to přece jen není nějakým zázrakem strašně dobrý, že bych se letos přemohla a tu rybízovou marmeládu kvuli tomu koupila.

Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 09:37
Reakce na Guinea Pig:

Je to strašně dobrý. Ale když tě to neláká, nedělej si násilí. Navíc kupovaná rybízová nejspíš nebude správně kyselá. 

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 10:31
Reakce na Sweet Potato:

no..ještě mám v mrazáku hromadu rybízu z léta. že bych....

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 11:01
Reakce na Guinea Pig:

Já taky dělám echtovní a je to dohromady dobrý. Když jsem to dělala prvně tak sem se křižovala co to bude a fakt jsou dobrý

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 11:10
Reakce na Ounz:

Tak když jinak nedáte, tak já to teda udělám správně, no Aspoň ušetřím máslo, které bych dala do jiného krému. Včera jsem kupovala další kostku za 39 kč a už jsem se trochu naštvala. A to teda peču fakt minimum cukroví. Vůbec nechápu, kolik to stojí ty paní, které pečou třeba 10 druhů.