Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 19:48
Reakce na Sweet Potato:

Na konci trhů nejblíž školám stojí vždy několik aut s masem, to auto úplně vlevo přímo naproti Oříškovu má hrozně dobré čerstvé hovězí. Kupuju tam často třeba hovězí pupek, kilo za stovku. Božská cena a maso je super, hodně libové. Teď před Vánoci měli senzační uzená žebra, stála tam na ně dlouhatánská fronta :) Skoro samé maso, kostí minimum. Kupovala jsem je na knedlíky plněné uzeným masem a ještě z toho uvařila polívku.

Jinak nejlepší uzené maso a hrozně dobré uzené sýry má Uzenář z Plzně (obvykle stojí směrem od metra v pravé části trhů ze začátku, vedle stánku, kde prodávají rybí tortilly. Je to jen čisté maso a sůl, uzené na třešňovém dřevě. To už teda není za hubičku, ale občas si ho kousek koupíme jen tak na chuť.

Když na FT na Kulaťák jdu, tak musím ještě koupit moravské koláče z červeného stánku (od metra vlevo na začátku) pro mě, s dvojí náplní, uvnitř tvaroh, navrchu mák nebo něco jiného. Ale makový jsou nejlepší. A pan Žluťásek, co jí tak děsně zdravě a nic s cukrem by nedal do úst, zas ujíždí na koláčích z takového hyperzdravého stánku, kde mají koláče a buchty slazené třeba jen rozinkama. (Jsou fakt dobrý, ale málo sladký pro mě :-))

A ještě před tím červeným koláčovým stánkem stává chlapík s pečivem a tam kupuju super dobrý kváskový chléb. Mám s tím ale trochu problém, protože ten chlap je děsně protivnej a o zákaznících se vyjadřuje dost nelichotivě. Ne teda přímo, ale když tam stojíš a vybíráš, tak si povídá s kolegyní a slyšíš třeba "šéfová, ty lidi sou dneska úplně vylízaný, fakt dementi" Párkrát jsem odešla a nekoupila u něj nic, i když ten chleba je senzační.

Jo a vedle Kytek od Pepy stává stánek s olivami a sušenými rajčaty apod. a tam mají černé olivy v oleji bez soli a černé olivy naložené v oleji s levandulí. Tak ty taky dost často potřebujeme :-))

(Pak se divím, že tam utratím několik set jen to hvízdne...)

Offline 0zero7
11959 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 19:50
Reakce na Potrefenáhusa:

OOO, dekuji. Hovezi zebra maj vedle v obchode pravidelne slevneny, tak me kotel polivky i s masem a se vsim stoji asi $13 a maso je moc hezky, Tak si rikam, ze je cas bojovat proti nachlazeni jeste nez se objevi :)

Ty pepperoncino vlocky pouzivam do agli olio skoro porad a cajk. Jsou super.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 19:53

Mám lilek (a chuť na něj), ale nejsem rozhodnutá, jak na něj. Nějaký tip?

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 19:54

Lemkavý bejt nemaj, ani na povrchu..jak ste je dělala? 

Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 19:56
Reakce na continuity:

Polívku říkáš? To by leccos vyřešilo...:-)

Děkuji všem, sepíšu mu seznam (pracuje hned vedle)

Teda až na ty rozinkové koláče, hu!

Offline viktorka_od splavu
49477 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 20:05
Reakce na Ounz:

toť florentýna mi na ně udělala chuť... a ono nicmoc:-/ 

49477 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 20:07
Reakce na Sweet Potato:

nejlepší rybí polívka je ta od maminky:-) proto má naše maminka jedno plný šufle v mrazáku rybích hlav a vnitřnostní shromažďovaných od podzimních výlovů, ve čtvrtek začne vařit a v pátek a sobotu proběhne distribuce po celé rodině:P 

jako recept bych ti klidně dala, já ho znám, ale když ji uvařím, není taková:-(

Offline Kokoska
35202 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 20:38
Reakce na Potrefenáhusa:

jo, ale jelikož jsem koupila ne moc dobrou rybízovou marmeládu bez chuti, namazala jsem linecký směsí z kondenzovanýho mlíka, rumu a vlašských ořechů a je to dost jedlý

No to fakt musí být hodně jedlé, ořechové náplně mám ráda. Už jsem přemýšlela, čím nahradím domácí rybízomalinové marmelády ze starých zásob a docela dobrá se mi zdála malinová z M&S, ta je kyselá až až. Ale ještě na několikery Vánoce mám, maminka vždycky navařila a nikdo to přes rok moc nejí. V posledních letech se ale nedařilo malinám.

Offline Kokoska
35202 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 20:39
Reakce na Jehelníček:

Nějak to vydlabete, pak stačí trocha teplé vody a větší trocha rumu, rozmíchat a jak to bude dobré! 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 20:41

A kterej ten způsob? Já dělám tak 4 bílky, 150 g cukru šlehat (nejlíp nad párou) a pak asi 200 g kokosu vmíchat. Nakydat na pečpapír na plechu a sušit, nejdřív tak 150 a pak tak 120..koriguju dle vizáže..ale už sem to šlehala i normálka bez páry a gut.

Offline 0zero7
11959 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 20:46
Reakce na Ounz:

Teplej lilkovej dip? Je to moc dobry, musi se napred upict v troube. ahini, jogirt, cesnek, citron, pepr a co se ti zachce. Je to fajn. Nebo klasicky melanzane ci grilovanej :)

Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 20:49

U nás se kokosky dělají taky tak. Máma poctivě šlehávala ve speciálním kotlíku v páře, já, lemra líná, samozřejmě zjistila, že to jde i bez toho. Surovin přiměřeně. Občas je přesuším, ale zvenku lepkavé? Záhada.

49477 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 20:50
Reakce na Ounz:

no měla jsem dva bílky, na ty jsem dala cca těch 120g cukru. šlehala jsem s mísou v horké vodě postavenou, bála jsem se abych to neuvařila, jak jsem to nikdy nedělala, takže to spíš bylo jen vlažný. no ale sníh byl lesklej, tuhej jak psáno. pak do toho cca 10dkg kokosu opraženýho v troubě. malinký hromádky na papír a pekla na 120, v horkovzdušné. deset minut, pak dalších deset, pak dvacet, pak zas deset... nic to nedělalo tak dvacet atd atd a furt se to žužlá.no nic už je to v krabičce proložený papírem, se to sní i tak:-) a možná až budu mít maminčinu rybízovou zejtra, tak nějaký přilepím na linecký co mi zbylo od úlů podle Emerald (ty snad budou dobrý, na přání muže, taky poprvně:-)

Offline continuity
43704 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 20:51
Reakce na Sweet Potato:

ona je to takova ta z morskych ryb, bujabeza - to vanocni polevku nevyresi, navic myslim, ze do vanoc tam jiz nebudou. jinak jsem jednou vyzvidala jak to vari - no celou noc, to si ji radsi koupim 

Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 20:55
Reakce na continuity:

V pátek už nebudou? To je ovšem smutné, to by se zrovna hodilo, když mám ten seznam. Tak napřesrok.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 20:56
Reakce na 0zero7:

Ounz 

Lilkovy dip je skvely. Taky me hned napadl. 

Offline continuity
43704 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 20:57
Reakce na Sweet Potato:

myslim, ze uz ne. ptala jsem se pani s cukrovim a ta rikala, ze nebude. 

edit: tak promin, na webu pisou, ze 23.12. posledni. ale teda nevim, mozna tam nebudou vsichni.

Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 20:59
Reakce na continuity:

Dík. V pátek zjistíme.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 21:14
Reakce na 0zero7:

Děkuju za tipy, dip určitě někdy vyzkouším, zítra to chci k obědu a už sem si nakonec začla myslet na musaku 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 21:15
Reakce na Lamicka:

Taky děkuji :)