Garfie no muž je taky statečny. Držím palce, co by člověk neudělal pro děti.
Postřehy z Japonska
Garfie Mně teda taky přijde jednodušší zůstat tam, i když sama, v zajetých kolejích, než děti/syn dokončí školu, než se vrátit a hnát ho na rok na českou základku.
continuity Tabea Náš problém je (když pominu víza, u kterých nám stejně bude jeden rok chybět, pokud tedy nedostaneme permanent) že syn tady moc zůstat nechce. Oni jsou totiž hrozně dobrá třída, letos měli závěrečnou ceremonii na ukončení základky a minimálně polovina dětí měla vyznamenání, pro srovnání u dcery ve třídě to v tom samém věku bylo jen 7 dětí. On ho nedostal, takže se cítí na té "hloupé" straně, to k tomu asi přispívá.
No a další problém je, že on by ani nepatřil na základku, ale vrátil se s už ukončenou povinnou školní docházkou-takže vlastně nikde nejsou povinni ho přijmout. Jako jasně, moje ségra řediteluje učňáku, tam bych ho asi upíchnout dokázala, ale to nechceš že jo.....minule si cvičně zkoušel přijímačky z matiky, poprvé v životě, a napsal je na 42 bodů, tak si říkám, že na instalatéra je ho přece jen trochu škoda.
Garfie pokud dělá takový výsledek z matiky na první dobrou, tak bych to minimálně zkusila. z češtiny by je dělat nemusel, když studuje v zahraničí+ plus ještě by mohl mít čas navíc? Hledala bych školu, kde neberou do úvahy známky ze školy (to počítám že jediné by mu mohlo uškodit), někde by mu mohla pomoct angličtina.
Letos se dcera dostala s 46 a 40 v Praze na gympl, u vás to s tím jeho výsledkem musí jít určitě.
Garfieještě mne napadlo, pokud už má základku ukončenou, možná by měl už zapoctenej první rok střední, pak by šel zkusit přestup. Ale jak jsou ty školy teď narvané, možná bude větší naděje zkusit ty přijímačky.
continuity Jj, čeština se v tom případě počítá ve stejném průměru jako matika a má jen ústní zkoušky, které ověří schopnost mluvit, což je pochopitelně levou zadní. Jenomže on tady na přijímačky nebude a přiletět nemůže, v tu dobu jsou zkoušky i tady, celé by to bylo strašně časově i finančně náročné. Já trochu s tím případným přestupem kalkuluju, přijde mi to jako jednodušší možnost, protože oficiálně za sebou bude mít už jeden rok high school. Ale upřímně by se mi líbilo, kdyby se i v rámci přestupu dostal do prváku, jednak aby se víc srovnal, taky kvůli češtině i tomu roku, protože přijde o devítku a už tak má diagnostikovanou tu školní nezralost, v podstatě by byl o dva roky výš, než by mu vyhovovalo.
Garfie a nějaké mezinárodní škola v okolí Olomouce není? Že by vlastně navázal v podobném vzdělávacím systému jako je teď.
Jinak, co jsem slyšela, tak přestupy na SŠ jsou poměrně běžné, ale samozřejmě to nebyl nikdo ve vaší situaci.
Evaeva Bohužel, musel by do Brna nebo do Ostravy. Ty přestupy jsou právě prý v pohodě možné, ale asi ne z učňáku na gympl. Je tam prostě ten problém že vzít tě můžou, ale nemusí.
Garfie to ne. Myslela jsem z té vaší školy na gympl v Olomouci. Když bude mít rok highschool za sebou.
Evaeva No já doufám, že to na ten přestup uhraju. :-) Akorát bych nejraději, aby si zopakoval prvák, protože jinak bude od ostatních o rok mladší. :-)
Garfie jo, to chápu. Ale řekla bych, že to je celkem na domluvě, že nejsou žádná přesná pravidla.
Evaeva nejsou pravidla, rozhoduje ředitel. Ale před měsícem byl v novinách článek, že spousta rodičů to na přestup hraje (typický důvod je nedostek míst), dítě se dostane na soukromý gympl nebo někam do horní dolní a pak obesilaji školy kvůli přestupu a není to moc úspěšná strategie. Týká se to teda Prahy, možná je na Moravě situace lepsi.
continuity Já právě nevím, na jakém základě bys měla žádat o přestup, pokud nejde o stěhování....ale vím, že to jde, kamarádce (i když to teda vlastně bylo před patnácti lety
), poradil ředitel (a kamarád v jedné osobě) brněnského gymplu, ať se přihlásí i na nějaký maloměstské gymnázium, kam se určitě dostane, že ji pak akceptuje na přestup.
Možná bych to měla začít řešit už teď, aby s ním za rok počítali.
I kdy není jisté jak to bude....
Garfieten přestup je takové nejčistější argument a může vám to pomoct, ale především to předpokládá, že je na té škole volné místo.
Já si říkám, že napsat řediteli určitě není špatný nápad, alespon budeš vědět co a jak.
Tu jsem ti to dohledala a odemkla, ale je to situace v Praze, u vás to může být jinak.
continuity Díky moc! Ano, to volné místo je pochopitelně problém, proto by asi bylo lepší se začít starat už teď s předstihem.
Garfie U těch přestupů dost často chtějí, aby student nastoupil o rok níž. Pokud to není hned na začátku roku z prváku do prvaku samozřejmě. Dcera je teď v druháku na gymplu, těch přestupů pár letos mezi jejími vrstevníky proběhlo a všichni z druháku přestoupili do prváku. U všech tedy byla možnost nechat se přezkoušet a při splnění požadavků přestoupit z druháku do druháku. Takže si myslím, že by při vyjednávání přestupu ze zahraniční školy nebyli proti nástupu do prváku.
continuity V Brně je obdobná situace jako v Praze. Běžnému smrtelníkovi tento pokus o přestup nevyjde. Solventímu s dorými kontakty ano. Ale musí to být domluvené dopředu, aby to místo bylo. Jsem si naivka myslela, když jsem o tom poprvé slyšela, že je to urban legend.
Garfie Zkusila bych se domluvit, aby ředitel s tím jedním místem pro přestup ze zahraničí počítal už před příjímačkama.
notna Děkuju, to je dobrá zpráva! Ano, přesně tak bych to chtěla udělat, škoda že tady vůbec nejsme během školního roku, klidně bych si domluvila schůzku, myslím že ten osobní kontakt udělá hodně.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Guerlain Masterclass a my
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025