"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline slniecko admin
19584 příspěvků moje polička 10. února 2019 21:01

MP Marge no jo. Veď ja nepíšem, že nie je, píšem, že to neviem celkom posúdiť. A píšem viktorke nie, že tam rasisti nie sú, ale že si neviem predstaviť celkom, že by si niekto trúfol oficiálnym spôsobom takéto niečo. Nie, že by tam nikto nechcel, ale že si myslím, že by si netrúfol, to je rozdiel, aspoň teda, ja ho tam vidím.

A čo sa týka rasizmu u nás, vieš, že na východe Slovenska sú celé mestečká, kde je každá krčma označená ako "súkromný klub", pretože potom tam môžu bez vysvetľovania hocikoho (rozumej Rómov) nepustiť, že som bola osobne svedkom situácie, keď lekárnik v lekárni ziapal na Róma s platným receptom, že mu nevydá lieky, lebo takým ako on lieky dávať nebude, že som riešila rómsku mamu, ktorá chodila s dieťaťom evidentne fyzicky zaostalom vo vývine a hľadala pediatra ktorý ich bude naozaj liečiť a nielen ich pošle od dverí? A že si to mohla dovoliť len vďaka tomu, že jej manžel bol zamestnaný v Británii a posielal jej peniaze, takže mala na autobus a na jednorázové plienky, lebo inak by nestíhala aj prať látkové aj sa voziť miestnymi spojmi od pediatra k pediatrovi hľadať pomoc?

Ako nie je to súťaž a bola by som strašne rada, keby om sa tu mohla pohoršovať Amerikou, v kľude, že u nás sa nič také nedeje, ale bohužiaľ.

Online viktorka_od splavu
49366 příspěvků moje polička 10. února 2019 21:04

slniecko nj, já pořád to "u nás" beru jakože u nás:-)) jih usa byl pro mě v tomto směru překvapení (ano hloupá, myslela jsem že to je minulost) nikoliv teda pohoršení, prostě překvapilo a beru to jak to je

a naopak tady v brně chodím k výbornému pediatrovi ke kterému chodí i cikáni, protože je prostě spádový, nenapadlo by mě že by je odmítl a jeho určitě taky ne

nebo snad že já bych tam kvůli tomu s dětma nechodila, to už vůbec, to mě napadlo až teď že by to třeba pro někoho mohl být problém. doteď mi to nepřišlo na mysl..

Offline slniecko admin
19584 příspěvků moje polička 10. února 2019 21:07

viktorka_od splavu otec žije na juhu USA už vyše 20 rokov a áno, má svoje historky, ale to čo sa deje u nás, ma skôr dostáva do onoho stavu z toho vtipu  "a iný glóbus nemáte" ?

Offline slniecko admin
19584 příspěvků moje polička 10. února 2019 21:08

A dnes som dosť podráždená v tomto smere, lebo predseda konferencie biskupov Slovenska vo svojom prejave poďakoval za spoluprácu Kotlebovi (precedovi fašistov).

49366 příspěvků moje polička 10. února 2019 21:10

slniecko já pamatuju akorát z médií nějaké omezení/odebírání podpory před lety, že se u vás ti romové z osad bouřili, od té doby nevím nic, u nás se to vůbec neventiluje, asiže nepopulární téma..

49366 příspěvků moje polička 10. února 2019 21:11
Reakce na slniecko:

A dnes som dosť podráždená v tomto smere, lebo predseda konferencie biskupov Slovenska vo svojom prejave poďakoval za spoluprácu Kotlebovi (precedovi fašistov).

​no je to blbý, ale má to tradici. zrovna tohle mi připadá opravdu hodně hodně zlý.. takový ten "běžný" odpor mezi lidma by se kolikrát dal celkem pochopit, ale někdo kdo to má v popisu práce... 

Offline slniecko admin
19584 příspěvků moje polička 10. února 2019 21:12

viktorka_od splavu alebo si ju nikto nepestuje aby sa vyšplhal v politike....alebo ste jednoducho civilizovanejší kraj.

Offline MP Marge
6875 příspěvků moje polička 10. února 2019 23:32

slniecko No, koukam, ze tam mate taky veselo na tom Slovensku  Vidis, mne vubec nedoslo, ze jsi Slovenka  Kdyz ctu "u nas", tak myslim Cesko, ale abych rekla pravdu, ja nijak zvlast nesleduju, co se tam deje - obcas prectu, co na me vyskoci na Seznamu, kdyz si jdu zkontrolovat email; anebo se neco dozvim tady. Rozhodne nemam dostatecne mnozstvi informaci na to, abych mohla porovnat, kde je rasismus horsi - ono taky, jak to objektivne porovnat, ze. To, co pises, je na kazdy pad hrozne 

Offline Friga
2171 příspěvků moje polička 11. února 2019 06:56
Reakce na MP Marge:

​Je, no  A ono potom ve spolecnosti je vic takovejch nezdravejch jevu, kteri prameni z prehnane prudernosti. V tomhle oni jsou opravdu na hlavu. 

​Muzu se zeptat, co za jevy to je? Ja jsem byla vychovana, co se pristupu k nahote a sexualite tyce, velmi otevrene a prudernost vazne nechapu a vlastne ani neznam, tak me to zajima :)

Offline Janulik03
20297 příspěvků moje polička 11. února 2019 07:10

slniecko to podakovnie by som teda rada videla. 

Offline VeronikK
363 příspěvků moje polička 11. února 2019 08:40

slniecko já myslím, že Češi nejsou až tak rasisti, jako nekorektní. Američani jsou hyperkorektní, ale hromada rasistů je v tom skrytá...

Offline VeronikK
363 příspěvků moje polička 11. února 2019 08:43
Reakce na slniecko:

continuity toto mám tiež...proste na kúpalisko, alebo plaváreň, kde nemám kabínku na prezlečenie, nejdem. Našťastie tu už také skoro nie sú.

​a můžu se zeptat, jak se sprchujete? Protože v rámci hygieny by se měl člověk před vstupem do veřejného bazénu sprchovat bez plavek. Je mi někdy až špatně, co lidí to nedělá...

Offline VeronikK
363 příspěvků moje polička 11. února 2019 08:57

MP Marge jak píšete o tom rasismu, to mě docela děsí. Já si teda nedělám iliuze, čtu nejrůznější americkou beletrii, sleduju seriály, a nikolov jako hlavní téma, ale často jako nějaké vedlejší nebo pozadí nebo prostě se sem tam takové projevy objeví dost silně. (Ona třeba Kathy Reichs pochází ze Sev. K. a tam se to občas objeví, ale i jinde...). Nedělám si iluze. Co mi ale přijde nejhorší, když pak někdo z USA začne hodnotit poměry v tomto smyslu v Evropě. Myslím, že u nás je ta nekorektnost ve vyjadřování navíc ještě tak nějak "natruc vrchnosti" nebo jak bych to nazvala, prostě nejen v česku, ale vůbec v Evropě se asi lidé nechtějí brát tak vážně a doslova. Docela hezky o tom píše Tuvia Tenenbom.

Offline VeronikK
363 příspěvků moje polička 11. února 2019 09:08

slniecko to je taky ale šílené. Asi jak celý život žiju/pracuju v Praze (na Smíchově jsme na ty naše Cikány už asi zvykl í:-) ) , pracuju i s romskými dětmi, připadá mi, že něco takového dnes není možné... Jednou jsem byla teda v metru svědkem asi rasisticky motivovaného útoku. Je fakt, že kromě mě se ani nikdo neozval a nezasáhl, takže to taková sláva nebude...

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 11. února 2019 09:23
Reakce na VeronikK:

​a můžu se zeptat, jak se sprchujete? Protože v rámci hygieny by se měl člověk před vstupem do veřejného bazénu sprchovat bez plavek. Je mi někdy až špatně, co lidí to nedělá...

​já se teda sprchuju zásadně v plavkách a s všeobecnou úrovní depilace bych uvítala kdyby to dělaly všechny kolegyně...naštěstí do bazénu chodím max. jednou za pětiletku

Offline Potrefenáhusa
38896 příspěvků moje polička 11. února 2019 09:25

VeronikK si teda myslim, že to rasistický podhoubí je u nás dost velký.....a není to nekorektnost

Offline Garfie
28580 příspěvků moje polička 11. února 2019 09:37

Mutziputzi VeronikK Tak hlavně na venkovních bazénech je často sprcha jen venku? 

Offline VeronikK
363 příspěvků moje polička 11. února 2019 09:44

Garfie venkovní bazény jsou obvykle u normálního krytého :-) Nemluvím teda o koupalištích nebo soukromých bazénech...

Offline Garfie
28580 příspěvků moje polička 11. února 2019 09:48

VeronikK Tak na malých městech bývají často jen ty venkovní, tak teda koupaliště :-)...ale to je fuk, je to prostě uměle napuštěný bazén s chlorovanou vodou....jaký je v tom rozdíl? Já teda na bazén vůbec nechodím, předpokládám, že sprchovala bych se podle pokynů, jsou-li nějaké  (nebo spíš podle toho, co bych viděla u ostatních), ale vůbec by mě nerozhodilo, kdyby se někdo sprchoval v plavkách. 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 11. února 2019 09:50

VeronikK já jenom nechápu proč bez plavek??