"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Sweet Potato
40480 příspěvků moje polička 25. února 2019 10:36

Kokoska   Když jsme si poprvé v Peru dali čaj z koky, taky jsme se cítili báječně odvazácky. (Hlavně, aby se to nezvrhlo v “jasně, Češi, co neuměj jíst ani špagety si zas honěj ego na cizincích”)

Offline Kokoska
35019 příspěvků moje polička 25. února 2019 10:43

NAmofo To musí mít dost napilno, celníci, když se nimrají s každým pytlíkem čaje  Představuju si takové to mega balení různých čajů černých, zelených i ovocných a chlapíka, jak pořizuje dokumentaci a počítá a počítá.

Offline Kokoska
35019 příspěvků moje polička 25. února 2019 10:46

Sweet Potato Do práce kdysi přivezla známá taky čaj z koky, ale pytlíkovej normálně z tamní samoobsluhy. Neudělalo to s náma absolutně nic, kdoví, co do těch sáčků smetli. Nejsilnější zážitek z toho byl asi její líčení, jak se bála, aby jí to nevyhmátli v batohu.

Offline Garfie
28584 příspěvků moje polička 25. února 2019 10:47

Bledule  Výborný. Občas to sleduju, ale tohle jsem ještě neviděla. 

Jinak Japonci si u nás běžně maková pole fotí, nemůžou tomu uvěřit. 

Gellnerova Normálně ji vytáhli celníci, předložili obrázkový seznam (ona moc neumí anglicky) jestli má něco z toho v kufru. A ona naprosto bezelstně mák přiznala. Celníci ho vytáhli, prohlídli, normální sáček, vyrobeno v EU...nakonec ji pustili i s mákem. Ovšem po jejím odjezdu jsem upekla bábovku, nabídla na večírku Japoncům (chutnala a vůbec se nebáli) a ti nám vylíčili historku, jak den před tím bylo v televizních zprávách, že někomu na letišti zadrželi mák a vzali ho do vazby!  sestřenka dostala málem infarkt, když jsem jí to napsala. 

Offline Sweet Potato
40480 příspěvků moje polička 25. února 2019 10:59

Kokoska Ono to nic nedělá. Tam teda dost pomáhá proti výškové nemoci a i nám celkem chutnal. Dovezli jsme si domů, a uvařili snad jednou, prostě suchý lupení. Kolegyně se ale nebála úplně neprávem, známému to lupení v Praze na letišti zabavili (asi ho měl trochu víc) a byl popotahován.

Offline brrr
12367 příspěvků moje polička 25. února 2019 11:04

Kokoska Bacha na to (pytlíkový čaj z koky). Je to už skoro 20 roků, ale na Ruzyně chytli celníci nějaké kluky, kteří "pašovali" tenhle čaj z Peru. Celní správa se obrátila na ambasádu, jestli je to opravdu možné zakoupit v Peru v obchodě a těm lidem hrozilo regulérně obvinění. (teda těm chyceným to asi vtipné nepřišlo)

Offline brrr
12367 příspěvků moje polička 25. února 2019 11:08

Sweet Potato Máti si přivezla docela velký pytlík lupení, ale tam stačilo celníkovi vysvětlení, že je to čaj. Když jsem se vracela já, bylo to zrovna čerstvě po té kauze, o které jsem psala Kokosce a strach jsem měla teda šílený. Nakonec jsem propašovala pár lístečků schovaných ve vložce, která byla strčena do ucha od báglu. Jsem rozený pašerák Popravdě jsem byla pos..ná až za ušima, byla to úplně hrůza a zbytečně, protože jsem tehda na Ruzyni prošla bez jediného setkání s celníkem, prostě tam zrovna nějak nebyli.

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 25. února 2019 11:19

Dámy, prosím vás.. minulý problém s FB jsem nevyřešila, tak zkusím další.  Já se s tím pořád nějak nekamarádím :-( Potřebuji vytvořit skupinu a přesto, že tam mám už dva přátele, tak když dám vytvořit ,tak mně to  hlásí: Přidejte do skupiny nejméně jednoho přítele  a nevytvoří se. Nevíte, co může být špatně? Dalšího přítele tam už dávat nechci, nikdo další tam nepatří. Děkuji 

Offline Kokoska
35019 příspěvků moje polička 25. února 2019 11:36

brrr taky jsem srab, asi bych to vůbec neriskovala dovézt. A ve vložce jsem kdysi pašovala marky :D 

Offline Sweet Potato
40480 příspěvků moje polička 25. února 2019 12:17

brrr tak to byli možná ti samí

Offline stes
9288 příspěvků moje polička 25. února 2019 12:24

Kokoska tak to bylo tenkrát možná ještě odvážnější 

Offline Wanda von Dunajew
1145 příspěvků moje polička 25. února 2019 13:23

Garfie Tak ono možno stačí niekedy sa k tomu akurát na férovku priznať... alebo aj to, na akého colníka zrovna narazíš 

Keď sme leteli do Chile, tak nám tiež tvrdili, že sa tam nesmú voziť žiadne potraviny pod hrozbou tučnej pokuty a mali sme z toho vietor (hlavne keď pes zamieril rovno k môjmu batohu, cítil totiž mandarínku, ktorá tam už našťastie nebola, zjedla som ju v lietadle ). Ale potom sme sa dozvedeli, že kamoška tam napríklad v pohode doviezla sušené banány a kafe. Pointa je zrejme v tom, že musí človek "priznať", že niečo vezie a strávi tou procedúrou viac času, ale dosť vecí priviezť ide. 

Offline Garfie
28584 příspěvků moje polička 25. února 2019 13:38

Wanda von Dunajew Tak on se ten zákaz obecně týká hlavně čerstvých věcí-maso, mléčné výrobky, ovoce-prostě poteniálně kontaminovaných potravin...třeba káva, koření a podobně nebývá problém. Ten mák je dost kontroverzní, protože je uvedený úplně konkrétně mezi zakázanými věcmi, v mnoha zemích se i zralý mák považuje za drogu. 

Ale máš pravdu, že je to hodně o lidech, když jsem jela někdy před patnácti lety do Japonska poprvé, měla jsem uspořádat českou hostinu pro přátele. O nějakém zákazu jsem neměla tušení, nevěděla jsem, co tam seženu (a jestli vůbec budu mít příležitost), tak jsem si vezla úplně všechno. Vyhmátl mě celník, otevřel kufr-a tam zavináče, plesnivé sýry, cibule...už nevím co všechno, ale masakr. Úplně šokovaně na to zíral-a prý "co to je?" a já jen tak nesměle, že večeře pro přátele....a on se normálně rozhlédl, jestli ho nikdo nevidí, zavřel kufr a říká mi "dobrou chuť a utíkejte rychle pryč!" 

Offline MP Marge
6878 příspěvků moje polička 25. února 2019 14:04
Reakce na Potrefenáhusa:

MP Marge co je ve strudlu tak nedostatkovyho, ze by nesel upéct v USA?

​Tak asi jak pise Gellnerova - tech par znamych, co tu mam, vetsinou rika, ze i kdyz sezenou ingredience (Amici pouzivaji jen hladkou mouku, ale polohruba/hruba se da koupit on-line; ale treba klasicke drozdi se fakt nesezene), tak to vetsinou vyjde jinak, nez v Cechach - pry i kdyz ty suroviny jsou stejne, tak jsou jine.

Ja s tim moc zkusenosti nemam, protoze varim a pecu podle mistnich recept. To jen tady me obcas navnadite 

Offline MP Marge
6878 příspěvků moje polička 25. února 2019 14:11
Reakce na Gellnerova:

Bledule boží díl :D 

Garfie nevím, ale asi se zpětně trochu opotila, co? ! .. 4 muffiny? Kvůli tomu někdo maže misku?? 

Potrefenáhusa tak já nevim, no.. já dělám štrůdlový těsto z másla, tvarohu a hladký mouky - těžko říct, jestli je to pro ně  běžnej sortiment. 
jináč teda listový těsto kupuju taky, ale zrovna štrůdl mi z něj nejede. 

​Vidis, treba tvaroh - neexistuje, ani v me oblibene on-line prodejne vychodoevropskych potravin A zrovna tvaroh mi chybi ze vsech mlecnych vyrobku nejvic 

Offline MP Marge
6878 příspěvků moje polička 25. února 2019 14:15

A jak tady ctu vase zkusenosti s paseractvim, tak jsem najednou rada, ze jsem kamaradce rekla, at tu konopnou mast radsi neposila 

Offline dzizisketa
8983 příspěvků moje polička 25. února 2019 14:16

MP Marge 

Tvaroh prý jde udělat i doma, když pogooglíš, jistě recepty najdeš.

Offline Wanda von Dunajew
1145 příspěvků moje polička 25. února 2019 14:28

Garfie To je ale dobrá historka  aj colníci sú len ľudia, ale je lepšie práve na to asi moc nespoliehať... 

MP Marge Haha, z konskej masti s konopím som radšej pred cestou odlepovala ceduľku, kde bola vyobrazená tá inkriminovaná prísada... predsa len 

Offline MP Marge
6878 příspěvků moje polička 25. února 2019 14:33
Reakce na dzizisketa:

MP Marge 

Tvaroh prý jde udělat i doma, když pogooglíš, jistě recepty najdeš.

​Jo, tak na to jsem tak akorat nalozena - jsem zcela vycerpana snahou o to, aby pritel i Chico obcas sezrali neco zdraveho, a jeste delat tvaroh - to si radsi vsugeruju, ze bych po nem ztloustla 

Offline MP Marge
6878 příspěvků moje polička 25. února 2019 14:36

MP Marge Haha, z konskej masti s konopím som radšej pred cestou odlepovala ceduľku, kde bola vyobrazená tá inkriminovaná prísada... predsa len 

​Ja jsem pote, co me v Chicagu na O'Hare podezirave ocichaval protidrogovy pes, uplne paranoidni! A to jsem u sebe zadnou pozivatinu nemela! Celnik me uklidnoval, at si z toho nic nedelam, ze pry ze me ten pes citi, ze jsem v letadle jedla salat!