"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Peetra1
284 příspěvků moje polička 20. dubna 2020 19:11
Reakce na Jiná Realita:

dotaz (spíš možná do zahradnického vlákna, ale mám pocit, že  sem chodí víc lidí):

máte někdo na zahradě menší dekorativní javor anebo šeřík meyerův?

u obou mi jde o to, jak moc "zabordelují" okolí oddenky, šířneím semen apod.

​nevím, jak velký javor máš na mysli,  mám tenhle tak 4-6 let, zatím ani jedem nálet nebo oddenek, roste dost pomalu

Offline OliveOyl
1967 příspěvků moje polička 20. dubna 2020 22:13

Zeptám se tu, třeba mi někdo poradí. Mám ve mzdovém výměru zvláštní příplatek podle zákona 262/2006 zákoníku práce paragraf 8, ale koukala jsem, že byl ten paragraf zrušen  v roce 2011. Kde bych našla něco, co se zabývá rizikovým příplatkem nebo něčím takovým?

Offline MP Marge
6875 příspěvků moje polička 21. dubna 2020 02:09
Reakce na Miru:

Užíváte někdo jablečný ocet.?,

na co a s jakými účinky.?.

(každou chvíli o tom někde čtu, jak je to dobré na kde co...)

​Ja uzivam kazde rano lzici (do horke vody spolu s lzici medu) - primarni motivaci bylo, ze to ma podporovat traveni a "rozhybat" travici soustavu. Musim rict, ze se mi to docela osvedcilo! Trpim chronickou zacpou a co jsem to zacala kazde rano pit, tak se podstatne zvysila sance, ze pote dojde tak rikajic k akci

Offline Magráta
8130 příspěvků moje polička 21. dubna 2020 12:30

OliveOyl mzda a plat obecně jsou upraveny od ustanovení § 109, příplatek za práci ve ztíženém pracovním prostředí § 117 + případně § 128, § 129 (pokud dostáváš plat)

§ 117 - 

Za dobu práce ve ztíženém pracovním prostředí přísluší zaměstnanci dosažená mzda a příplatek. Vymezení ztíženého pracovního prostředí pro účely odměňování a výši příplatku stanoví vláda nařízením. Příplatek za práci ve ztíženém pracovním prostředí činí nejméně 10 % částky, kterou stanoví tento zákon v § 111 odst. 2 jako základní sazbu minimální mzdy.

§ 128 - 

(1) Zaměstnanci přísluší za práci ve ztíženém pracovním prostředí příplatek. Ztíženým pracovním prostředím je pracovní prostředí podle § 117 věty druhé.(2) Vláda stanoví nařízením výši příplatku za práci ve ztíženém pracovním prostředí a podmínky pro jeho poskytování. Příplatek za práci ve ztíženém pracovním prostředí činí nejméně 5 % částky, kterou stanoví tento zákon v § 111 odst. 2 jako základní sazbu minimální mzdy za měsíc.

§ 129 -  

(1) Zaměstnanci, který vykonává práci v pracovních podmínkách spojených s mimořádnou neuropsychickou zátěží, rizikem ohrožení života a zdraví nebo obtížnými pracovními režimy, přísluší zvláštní příplatek.

(2) Rozdělení prací podle pracovních podmínek do skupin v závislosti na míře neuropsychické zátěže a pravděpodobnosti rizika ohrožení života a zdraví a podle obtížnosti práce, podmínky pro poskytování příplatku a výši příplatku v jednotlivých skupinách stanoví vláda nařízením.

(3) Zaměstnavatel určí zaměstnanci výši příplatku v rámci rozpětí stanoveného pro skupinu s pracovními podmínkami, ve kterých zaměstnanec soustavně vykonává práci.

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 21. dubna 2020 14:05

OliveOyl co tohle (poslední změna byla teď k 1.1.2020)

NV 567/2006

Offline 999
19821 příspěvků moje polička 21. dubna 2020 16:37

Mirka Nemuzu najít, kde ses mě

ptala, ale na Primě jsem nebyla :-).

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 21. dubna 2020 18:35

999 škoda

Offline Tak Betty
6149 příspěvků moje polička 21. dubna 2020 19:27

Jak dlouho trvá u čápů doba od páření do snesení prvního vejce?

Offline RoSa
10178 příspěvků moje polička 21. dubna 2020 19:51

Tak Betty to nevím, ale právě koukám na hnízdo Dubné a je to super - to odbíjení hodin na kostele

Offline Tak Betty
6149 příspěvků moje polička 21. dubna 2020 21:28

RoSa ja chodím sledovat jeden par a nacapala jsem je při činu/aktu.

edit - nebo jsem úplně mimo a snášejí vejce jako slepice?

Našla jsem jenom, že inkubační doba je 33-34 dnů.

Offline OliveOyl
1967 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 06:39

Magráta moora díky, kouknu na to 

Offline rozarka
4218 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 08:04

MP Marge To piješ na lačno,nebo je to jedno?

Offline Karja
44733 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 09:19

Heeele nemáte někdo nějaký slevový kod na astratex? Objednávala jsem tam něco mamince a nesedla velikost, samozřejmě to mezitim, jakoby to tušili, pěkně podražili! Mě spamují slevama dost, ale jak na potvoru teď nic.

Offline Karja
44733 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 09:20

Tak Betty Strašně divný číst příspěvky od konce, už to nebudu dělat:-D:-D. Myslela jsem, že už se v karanténě nudíš a pozoruješ lidi!

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 09:29

Karja Pro obstarání slevovýho kódu do kdejakýho eshopu doporučuju omrknout vlákno Slevové kódy na Vinted, tam se vždycky něco najde! Na Astratex tam včera dal někdo tohle, tak by to mohlo být funkční: 

VAŠE SLEVA 200 KČ ASTRATEX.CZ
SLEVOVÝ KÓD: PFCTgr1D7CE3
Sleva platí na veškerý sortiment při nákupu v minimální hodnotě 600 Kč. Platnost kódu: 1 měsíc od obdržení tohoto kupónu. Po ukončení výběru zboží zadejte v košíku kód, z ceny bude automaticky odečteno 200 Kč.

Offline Lenka7717
95 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 10:54

Možná trochu naivní dotaz: neřešíte někdo refundaci letenek zakoupených přes Letušku? Dělají mrtvého brouka - nemám zpět ani peníze, ani jsem nedostala žádnou poukázku...

Offline Garfie
28572 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 16:31

Lenka7717 Ne, ale řeším vrácení letenek (pojištěných!) od Air France a musím teda říct, že je to ježek v kleci...háže mě to na odkazy, které nefungují, formulář vyplněný na stránkách se mi vrátil jako nedoručitelný a podobné lahůdky. Kupovaly jsme letenky na rakouských stránkách, které jsou jen v němčině, takže to řešíme s kamarádkou, ona v německé verzi, já v anglické už asi dva týdny a ještě jsme se nedobraly konce. A to nám původně zrušili jen čtyři lety z pěti (všechny kupované jako jedna letenka u AF) a ten pátý nám pořád nechtěli přiznat jako zrušený (šlo o vnitrostátní přelet v USA), no jestli uvidíme peníze za rok, tak budeme rády. 

Ale jinak, oni toho mají fakt moc, jestli to není extra dlouho, tak bych nepanikařila, navíc Letuška je prostředník, čeká jak se k tomu postaví letecké společnosti, to závisí na spoustě dalších věcí....jak dloho čekáš? 

Offline Lenka7717
95 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 16:53

Garfie Dopisuji si s nimi necelý měsíc. Mě štve, že od nich nemám jasné stanovisko - vrátíme peníze, vystavíme poukázku...

Řešila jsem i storno pobytu přes AirBnB a tam všechno proběhlo rychle a hladce. Peníze jsem měla na účtu zpět druhý den. 

Offline Garfie
28572 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 17:02

Lenka7717  Přesně! AirBnB okamžitá reakce, peníze druhý den na účtu, bez ztráty haléře, taky jsem hleděla. Hotels.com vrátili peníze poměrně rychle, taky všechny. Ale tohle je na palici. Já myslím, že prostě ještě sami neví a jen hrají o čas. Ale obecně, asi nejhorší varianta v našem případě je poukázka, s tím, že pokud ji během roku nevybereme, máme nárok na vrácení peněz. Tak myslím, že to budete mít podobně. Já teda stále bojuju o okamžité vrácení, protože máme pojistku, vím 100% že nepoletíme a visí mi v tom dost peněz, byla to Amerika pro 8 lidí (moje je teda polovina). :-/ A navíc to není jediná věc, kde mi visí peníze, měla jsem v plánu ještě jednu cestu, také zaplacenou. Tak držím pěsti, snad to nějak zvládnete. 

Offline Lenka7717
95 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 17:09

Garfie My jsme měli letět na Velikonoce s Austrian Airlines z Vídně do Paříže - 3 letenky - a poslední vyjádření Letušky je: "Schvaleni/zpracovani pozadavku na storno muze trvat dil nez obvykle, sitace je momoradne tezka." A pod tím je uvedeno jméno - nejspíš nějaká Ukrajinka nebo Bulharka.