Kokoska ale to je právě o tom, že se dává, když se chce, a NIKDO nemá vymejšlet tyhle nátlakový iniciativy. O to tady jde, na to jsem si postěžovala a kromě Tebe to každej vnímá stejně. Ten nátlak, to doporučení, zcela mimo mísu...a přenesení části platu pinglů na náš hrb - a brát to jako odměnu za dobrou práci...proboha, to je snad věc zaměstnavatele
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
A co takovy Rohlik, kde pri objednavce je jedna z polozek zpropitne kuryrovi? Taky blby? Taky je snad kuryr placenej zamestnavatelem, ne? Uz se v tom fakt nechci rejpat, holt mi to nervy nerve, jsem divna, no.
Mám FT poukaz na rehabilitace kvůli zádům a nevim kam se v Brně objednat. Co jsem zkoušela, tak mají plno. Nemáte někdo tip? Původně jsem chtěla něco poblíž centra nebo Starého Lískovce, ale budu asi nakonec ráda, když se upíchnu vůbec někam..
stes Ja jsem teda team kokoska, iniciativa ne uplne stastne pojata, ale rozhodne mi to nerve zily... proc taky, kdyz se nic nemeni... zbytecny humbuk okolo, myslim, ze to za chvili zase zapadne...
Kokoskau mě blbý, dám kolik chci, až když přijede
nolita ale vždyť já od začátku napadám tu iniciativu, že má potřebu zviditelNovat, a blbě, něco, co se běžně děje a dít se bude dál
stes tak ja jsem naopak byla rada, ze to maji na strankach a nemusim vytahovat "zamoreny" penize.
Taky tam muzu vykliknout, kolik chci dat, nebo ze nechci vubec.
Ja jen, ze to neni tak neobvykly a nedela se z toho povyk. Nekde maji jako tichou pobidku misku na drobny na baru, pri odchodu tam muzes neco nechat nebo nemusis... jen se o tom nepise.
S tím spropitným jsem si vzpomněla na jednu příhodu. Maminka slavila kulatiny a objednali jsme to v hospodě, kam jsme občas zašli. Mamča to chtěla platit sama a dala dýško cca 10% z nemalé útraty. Já jsem byla připravená pak zajít za obsluhou a něco jí jěště dát. Nedala jsem, protože číšník beze slova a s nasraným ksichtem sbalil peníze a odešel a už se neukázal. Už jsme tam nikdy nešli.
Mně ta iniciativa taky nerve žíly, asi spíš chtěli rozproudit debatu...ale teda musím se přiznat, že jinak je mi celej ten princip dyšek z duše protivný, všude ve službách. Ať si napočtou cenu jakou chtějí a já ji buď akceptuji nebo ne a pokud nejsem spokojená, už tam příště nejdu. Fakt mi nebetyčně vyhovuje Japonsko v tomhle, tam je cena fixní a spropitné vůbec neexistuje. Pokud chtějí zaměstnance motivovat, mají jim dát procento ze zisku. A to říkám, jako člověk, který byl na vysoké zaměstnaný v kavárně, kde jsem neměla vůbec žádný plat a žila jen z procent a spropitného.
Kokoska u toho rohlíku to beru tak, že platím kartou a rovnou to můžu vyřešit. Stejně jako kdy na mě vyběhne políčko na spropitné na terminalu. Ale kdyby mi to rohlík rovnou připocital k účtu, tak mě to naštve.
continuity Mně to u Rohlíku taky vyhovuje, stejně platím vždycky kartou, ale zase je vlastně takový divný, že dáváš spropitné a priori a ani nevíš komu-třeba ti ty tašky mrskne pod schody a zmizí....
Mimochodem, jednou se mi stalo, byli jsme s kamarádem na pivo, vypili jsme každý jedno, útrata co padesáti korun, on platil a kartou, spropitné na terminálu odmítl a číšník se ho zeptal, jestli bylo něco v nepořádku. Cítila jsem se teda dost divně, jednak že sedím se škrtem
a jednak za tu otázku, seděli jsme tam dvacet minut, v poloprázdné hospodě, číšník přišel převzít objednávku a donesl pivo, nic extra neprovedl....co by mohlo být v nepořádku? Bylo to taky dost nátlakové. No styděla jsem se trochu za oba dva.
Garfie no když by mi to udělal, tak napíšu feedback. Předpokládám, té si to s ním vyřídí.
Garfie Jo, pod tohle bych se podepsala. Já dýška dávat moc neumím, jsem spíš typ zaokrouhlovače. Částečně je na vině moje fakt špatná matika, jak na mě někdo vybafne sumu k zaplacení, tak já nejsem rychle schopná spočítat, kolik je 10 %
Takže prostě tak nějak zaokrouhlim o pár desítek nahoru. Ale vadí mi to moc, na tom Rohlíku mě to třeba taky dost negativně překvapilo. Prostě jsem to brala tak, že si objednávám a platím službu, vubec nechápu, proč někdo očekává, že k tomu přihodím ještě něco navrch. Jako kdybych já nevím, požádala kurýra, ať mi ten nákup ještě vyskládá do ledničky, že mu dám tuzér, tak pochopim. Ale pokud mi to prostě vyklopí u dveří, jak jsem si objednala, je to pro mě vyřízený. Vadí mi, že někdo očekává dýško za něco, co si já kupuju jako "standard".
V ostatních službách neumím dýško dávat vůbec, kadeřnictví, masáže atd., někde jsem slyšela, že se to taky očekává. Jako když je to extrémně blbá částka, jako 990,-, tak ten litr klidně nechám, ať se nikdo neobtěžuje s drobnejma. Ale že bych řekla 1100, to teda ne no.
pokud má být dýško ještě pořád platba na spokojenost s něčím "bonusovým", co personál přihodí ke své práci, ať je úsměv, milé slovo nebo nevím co, tak není vůbec o čem debatovat.
možná v zahraničí si můžou povinné dýško dovolit (i když pořád není o čem debatovat, má být v tom případě prostě zahrnuto v ceně jídla, není pak důvod ho dávat zvlášť), protože tam jsem se docela málokdy setkala s personálem, kterému jsem měla chuť dát za jeho neochotu, blbé kydy, protivné xichty něco opravdu jiného, než nějaké dýško. což se o českém personálu, minimálně tady v okolí, říct nedá. češi jsou prostě národ zkyslých služeb.
ani v maštěném motorestu někde v horní dolní jsem se třeba v německu nesetkala s takovými xichty, jako u nás v předražených hospodách hrajících si na nóbl podnik.
continuity ale v tom prvním případě nikdo nic k účtu nepřipočítával. A už toho fakt mám dost.
Jiná Realita já si na obsluhu v poslední době (teda ještě před virem) nemůžu stěžovat, spíš ještě třeba vysvětlí, co přinesli za jídlo, co v tom je, občas se přijdou podívat, jestli máme všechno, zapšklé ksichty už jsem dávno neviděla.
Kokoska tak furt neoponuj a nepremlouvej nas at to vidime jako ty![]()
Nevíte někdo, kde by se v Brně a okolí daly oslavit narozeniny? Jde o oslavu 14 lidí, něco z toho děti. Nejlépe bych nějaký venkovní prostor, kde by nám nachystali jídlo a děti se tam zabavily. Ideální ne moc dalších lidí.
Nebo, kde si nechat připravit občerstvení i s dovozem.
MP Meri
Já si pamatuju, jak jsem šla poprvé do kadeřnictví, bylo mi asi 15-a máma mi říkala, ať kadeřnici dám nějaké drobné do kapsy pláště
no málem jsem se rozbrečela!!!
Jiná Realita Já si pamatuju, že jsem (když jsem brigádničila v kavárně) dostala extra velké spropitné, když jsem hostům, kteří chtěli sladkou snídani a my nic vhodného nepodávali vymyslela opečené tousty s marmeládou (původně byla marmeláda určená na mléčný koktej), vůbec nebyly v nabídce anebo když v deset večer zjistili, že zavíráme v osm, případně když jsem zvládla objednávku v italštině, přestože měla parta s sebou překladatelku. Tak přijde mi, že v tom případě bylo dejme tomu oprávněné (aniž bych ho pochopitelně čekala), ale pokud prostě někdo standarně přinese pivo, večeři a je u toho příjemný-to je jeho práce, proboha!! a ocenit by ji měl spíš nadřízený.
Dýško taky dávám, ale jen protože je to společenský úzus, ne protože bych chtěla.
Mulen Osteocentrum na hybesce, muzu kdyztak dat pres zpravu tip i na konkretniho fyzioterapeuta, chodila jsem k nemu vloni pul roku a byl vybornej.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.