"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline 0zero7
11906 příspěvků moje polička 16. srpna 2021 20:25
Reakce na MP Meri:

Na reformaci Talibanu taky moc nevěřím, v mejch očích je to cely proste kapitulace Spojenců. Tak me zajima, jestli důvodem byly spis peníze, společensky tlak, nebo únava z dlouhotrvající války. Já psala na islám diplomku, ale na poměry v sev. Africe. Afghánistán a geopoliticka situace východu šla vždycky dost mimo mě, tak jsem teď fakt taková řekneme hodně zaskočená. No, asi mam materiál ke studiu na dlouhe zimní večery.

​Jeste k tomuhle, docela hodne lidi si mysli, ze je to i kvuli Cine, protoze US potrebuje soustredit snazeni smerem tam. Ne primo asi vojsko, ale obecne investice, protoze Cina je velky rival ted. Oni nekritizujou vylozene ten odsun vojsk, ale prevazne to JAK se to stalo a deje, moc rychly, spatne naplanovany atd. 

Offline Sweet Potato
40480 příspěvků moje polička 16. srpna 2021 20:35

Já jsem dnes na jezdících schodech vyslechla rozhovor dvou odborníků, kteří měli jasno. Američani se nestáhli, ale utekli, protože už tam válka nějakou dobu trvá a Talibán jim dal na budku.

Online viktorka_od splavu
49372 příspěvků moje polička 16. srpna 2021 21:04
Reakce na 0zero7:

​Jeste k tomuhle, docela hodne lidi si mysli, ze je to i kvuli Cine, protoze US potrebuje soustredit snazeni smerem tam. Ne primo asi vojsko, ale obecne investice, protoze Cina je velky rival ted. Oni nekritizujou vylozene ten odsun vojsk, ale prevazne to JAK se to stalo a deje, moc rychly, spatne naplanovany atd. 

​to je asi v kostce co si myslím též

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 16. srpna 2021 21:19

0zero7 Díky za pohled. Z ty situace tam je mi fakt uzko, je to něco hodně těžko predstavitelneho ve všech směrech.

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 16. srpna 2021 21:26

Sweet Potato je to divné, proto jsem se ptala tady.

Offline Kokoska
35020 příspěvků moje polička 16. srpna 2021 21:32

MP Meri je mi lito tech lidi, kteri tam musi zustat, to zoufalstvi v reportazich z letiste vypovidaji hodne. Hlavne je mi lito zen i divek vlastne uz od kolebky, tohle bude hrozny krok zpatky.

Offline 0zero7
11906 příspěvků moje polička 16. srpna 2021 21:52

MP Meri Neni vubec zac, akorat jsem trochu sesumirovala to, o cem se bavili kamaradi a nejakej prispevek z FB co pal kamarad z NY. 

Offline brrr
12367 příspěvků moje polička 16. srpna 2021 22:05

Jestli jsem pochopila správně, tak v čele aafghánské prozatímní vlády má být člověk, co žije a přednáší v US. Je to informace ze včerejška, teda. Teď je otázkou, jak velký bude diplomatický vliv Ameriky, protože mi to připadá trochu jak chytrá horákyně. Armádu stáhnou, ale vládu povede "jejich" člověk.

Offline slniecko admin
19584 příspěvků moje polička 16. srpna 2021 23:24

brrr to je ten, čo zdrhol a nechal to Talibanu?

Offline slniecko admin
19584 příspěvků moje polička 16. srpna 2021 23:26

Ja sa priznám, že mám z toho taký zúfalý pocit márnosti....sú tam Američania, zle, lebo čo majú čo "okupovať" cudziu krajinu. Nie sú tam Američania, zle, lebo bez nich prúser.

Ale tých ľudí, hlavne žien a detí je mi strašne ľúto.

Offline brrr
12367 příspěvků moje polička 17. srpna 2021 06:28

slniecko Myslím, že ne. Měl by být teprve dosazený. Předtím byl třeba velvyslancem v Německu.

49372 příspěvků moje polička 17. srpna 2021 09:03

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/afghance-nejde-ze-stredoveku-presadit-do-demokracie-rika-mik/r~9dace13efe4011eba7d3ac1f6b220ee8/

s tou Cinou teda

skoro se zda, ze soudruzi jsou genialni;-)

"Nakonec tedy Evropská unie přijme ohromnou masu afghánských uprchlíků, aby prostřednictvím nákupu čínských baterií do svých hybridních aut platila peníze Tálibánu za lithium vytěžené v Afghánistánu."

Offline continuity
43187 příspěvků moje polička 17. srpna 2021 09:27

viktorka_od splavu toto zrovna mi přijde už takové trochu na efekt a za vlasy pritazene. ale hlavně v druhé půlce mi dost mluvi z duše. 

Online mirajo
2674 příspěvků moje polička 17. srpna 2021 10:07

continuity Tahle věta je na efekt, ale to, že z toho Čína bude profitovat a že velmi stojí o tamější nerostné bohatství tvrdí můj muž od začátku.

49372 příspěvků moje polička 17. srpna 2021 10:24

continuity no asi jak pise mirajo , je v tom nadsazka ale zaklad je realny

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 17. srpna 2021 10:47
Reakce na 0zero7:

kamarad, co ma best friend v armade rikal, ze ti afghansti vojaci jsou uz na tu US podporu tak zvykli, ze to je katastrofa bez nich. Vylozene nazor lidu obecneho nemam, je to spis od lidi co se o to trochu zajimaji, tak jaka je nejaka obecnejsi rovina nevim. 

​Tohle jsem bohužel slyšela taky. Od člověka, který byl v Afgánistánu přes půl roku, aby odborně zaučil obsluhovat a servisovat darovanou vojenskou technikou. Vrátil se hodně rozčarovaný, že ochota se něco naučit byla nulová a celou dobu tu práci dělali jen oni, spojenci. Měl pocit, že tam šlo víc o ten benefit plynoucí ze života na spojeneckých základnách, které byly velmi komfotní než obranu.  Fluktuace taky prý obrovská, plus vysoké bezpečností riziko, protože často u nových rekrutů nebylo jak ověřit jejich identitu.

Bylo to sice několik měsíců před odchodem spojenců, ale pokud se to nějak výrazně nezměnilo, první co mě napadlo při čtení zpráv, bylo tohle vyprávění. Že afgánská vojska sice tu techniku měla, ale ani ji nepoužila proti Talibanu. Tohle je teda čistě moje osobní spekulace...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. srpna 2021 11:26

notna zrovna včera mluvil nějaký expert na ČT24. Prý Afghánci nemají moc vazbu k národu jako celku, takže ochota za něj bojovat je nízká, armádu brali jako příležitost si vydělat. Taky dost kritizoval (ne)schopnost afgánských vojevůdců vést boj efektivně.

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 17. srpna 2021 12:47

Evaevajj to je svata pravda. proto meli hned afg rozdelit na nekolik uzemnich celku, ktere by si spravovali zvoleni spravci. 

Offline Mulen
5033 příspěvků moje polička 17. srpna 2021 17:17

Byli jste někdo na prohlídce v Brněnských vodojemech? Proč to vlastně až od 18 let?