"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 29. června 2017 15:55

Tady lije tak, že ani žížaly nevylezly 

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 29. června 2017 16:26
Reakce na :

Já už sem teda dávno ze školy, ale k těm fázím sme se učili  - REM a nonREM fáze spánku, pouze v Rem fázi se vám zdají sny a sen trvá cca 2 sekundy, může se ale opakovat a někdy ho lidský mozek může rozvíjet, hlavně když se budíte zrovna v tu chvíli, tak v takovým polovědomí, to mozek rozpracuje do příběhu, takže máte dojem, že se vám 'celou noc zdál děsně divnej sen' 

jinak dělali pokusy a zjistili, že bez toho střídání, bez fáze Rem si člověk (ani jeho mozek) neodpočine - problém

(doufám že sem to nepopletla, a taky to může být jinak, ono zkoumat sny asi nejde úplně exaktně)

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 29. června 2017 18:55

muzu snici diskuzi prerusit blbym dotazem?

jak je to ted s nadrazim v Brne. pred mesicem tam byla nejaka vyluka, povezu muze na vlak z Pasohlavek (tudiz z jihu) kam to bude nejlepsi?

dik.

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 29. června 2017 19:16
Reakce na continuity:

Blbě. Kam z Brna pojede?

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 29. června 2017 19:26
Reakce na Krehutka:

do Prahy

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 29. června 2017 19:31
Reakce na continuity:

No tak to bude nejspíš z Dolního nádraží. Příjezd je mezi Zvonařkou a tím parkovištěm vedle Zvonařky. Je to takové dost nenapadné https://mapy.cz/zakladni?x=16.6160081&y=49.1827546&z=17&source=pubt&id=15699773

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 29. června 2017 19:35
Reakce na Krehutka:

diky moc. to vypada, ze to je i celkem po vypadovce. 

no prave mi volal, ze mu je blbe - mozna neco chytnul od toho blijiciho ditete, ktere uz je ok. takze nakonec mozna s nima pojedu sama a tudiz to nebudu resit 

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 30. června 2017 09:06
Reakce na Mutziputzi:

Myšlenka v článku je dobrá, jen v něm často plete štvestky s hruškama, a to tykání/vykání a kultivovanost projevu. Příklad z článeku z ALbertu "nauč se česky" je stejně hrubej jako "naučte se česky". Příklad z tenisu taky ode zdi ke zdi. Já mluvim stejně ať vykám nebo tykám, jedná-li se o stejné lidi - třeba v práci mluvim ke všem stejně. Tady si taky tykáme od MP a nějakou výraznou změnu v našich projevech jsem nezaznamenala. Že jsou lidé hrubí ubožáci nesouvisí s tykáním. Sama bych nejraději vykala jen uplně cizím lidem.

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 30. června 2017 09:13

zajimavy!

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 30. června 2017 09:14
Reakce na Karja:

Neřekla bych že něco plete, samozřejmě rozumný člověk nepotřebuje kultivovat vykáním, ale speciálně za osoby, co tykaj cizincům je mi strašně stydno.

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 30. června 2017 09:23
Reakce na Mutziputzi:

Mně je za ně taky stydno, ale kdyby ty perly říkaly vykáním, tak je mi stydno stejně.

Někdy  ale české osoby mohou být v týkání cizincům v právu, samozřejmě to není tento příklad. Tykání je jednodušší na porozumění i mluvení. Teda já v němčině taky raději vždycky tykala - samozřejmě ne v nějakém formálnějším styku - ve škole, či na úřadě, ale na dovolené rovnou tykám, fakt toho řeknu víc.

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 30. června 2017 10:22
Reakce na Karja:

v nemcine jsou takovy ty nepsany pravidla pro vykani a tykani oproti cestine trochu posunuty smerem k tykani, aspon teda v me socialni bubline :)

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 30. června 2017 10:41
Reakce na Lilly_Ku:

Jo, to se mi teď stalo v Berlině, v obchůdku mi prodavačka tykala, normálně mě to zaskočilo, jak sem najeta na to vykání, že sem chvíli jen dělala takový to e-e-ee než sem koherentně odpověděla  prostě za blbku (hlavou mi prolítlo tyjo odkud se známe?  )

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 30. června 2017 11:03

Je pořád nutné si zažádat o výměnu řidičáku žádat v místě trvalého bydliště? Nebo to už lze kdekoli ?

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 30. června 2017 11:08
Reakce na Ounz:

jj, presne, v restauraci prej "chces neco na piti", ze zacatku jsem taky nechapala 

Offline Potrefenáhusa
38918 příspěvků moje polička 30. června 2017 11:14
Reakce na :

já jsem zazamenala tykání jen prodavačům ve vietnamských večerkách a to mi teda docela hnusný přišlo