"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Online continuity
43202 příspěvků moje polička 14. června 2022 19:48

MP Meri tam to není mírná intenzita, já si ty prášky musím vzít fakt brzo. Já u migrény nemám výslovně auru, ale cítím se před záchvatem, jak kdyby mě někdo praštil, nízký tlak. A musím si to vzít v této chvíli, jinak se mi to rozjede. Takto je mi všelijak blbě, třeba špatně mluvím (mně to výslovně ovlivňuje řečové centrum), ale jinak jsem funkční. 

Když počkám, až mně začne ta palice byť jen pobolivat, tak už příliš nepomůže nic a skončím na kombu triptany, ibalgin a stejně je mi zle. Ale to mi poradil až neurolog, ať na nic nečekám, jinak jsem fakt dva dny v týdnu proležela v posteli. 

Offline Janulik03
20318 příspěvků moje polička 14. června 2022 19:49

711990musim s tebou súhlasiť. Migrena je peklo, ale aj hranica bolesti je u kazdeho iná. Migrena ma vie zobudiť nadranom, ked vezmem lieky, dokazem to udržať pod kontrolou. A keby som nešla do práce  pri mojom počte záchvatov by som v istom období bola dávno na pracaku. Tiez som alergická na vety typu ked vladzes, nie je to migrena, prípadne stále len lieky berieš, nie je to zdravé, hahaha. A  Mirka chápem, ked ležanie aj tak nezaberie, tak načo ležať, tiež to tak mam

Offline viktorka_od splavu
49378 příspěvků moje polička 14. června 2022 20:17

Mirka pokud pro tebe existuji jen dve moznosti bud "lezet a hnit" nebo pres bolest a unavu drit do umoru, nema to cenu vubec dal probirat

jinak teda jedna znama, vrstevnice moji maminky, se kdysi po padesatce rozhodla, ze zustane furt mlada. kdxz uz nemuzes, tak pridej:-) jako jo ve dvaceti mi to taky fungovalo:-P ona hodne sportovala a zavodne tancila a tak. no.. skoncila ve spitale s totalnim rozvratem organismu, coz ji teda nezabranilo se v tom pak snazit znovu pokracovat, jestli je jeste mezi nama to se budu muset pozeptat

49378 příspěvků moje polička 14. června 2022 20:20

continuity pokud mluvis o zavcas utlumenem zachvatu, tak to je uplne neco jineho pro me, nez "mam migrenu a jdu normos do prace" 

Online continuity
43202 příspěvků moje polička 14. června 2022 20:22

viktorka_od splavu jenomže zavčas utlumený záchvat není to samé, jako nemít migrénu vůbec. Alespoň u mě ne. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 14. června 2022 20:40

continuity Mne nezabírá bohuzel nic, analgetika, antiepileptika ani triptany. Určitě skupiny léku bohuzel nemuzu a jedine, co jsem ještě nezkousela, jsou antidepresiva. Vzhledem k tomu, ze se mi to po určitých rezimovych změnách upravilo pouze na cca 1 záchvat měsíčně, rozhodla jsem se to proste přetrpět a nechat projít. 

viktorka_od splavu Že nemá smysl dělat hrdinku (obecně) a jit na hranu jsem pochopila celkem brzo. Absolutně nikdo to neocení a tělo dlouhodobě trpí. Se zaměstnavatelem nemám moc soucit, moje odpovědnost konci tam, ze nadřízenemu sdělím, jaké mám na co termíny a je jeho odpovědnost zajistit, aby to někdo udělal. Já se v klidu odeberu na PN. Se sportovanim ani cinorodosti a aktivním životem to nema nic spolecnyho. 

Offline rysamona
1112 příspěvků moje polička 14. června 2022 21:30

Mirka a co nedostatek železa? Některé tebou popisované příznaky jsem měla při těžké anémii.

49378 příspěvků moje polička 14. června 2022 21:30

MP Meri tak sportovat se da taky pres hranu a spousta lidi se tim, podobne jako tim obetovanim se na oltar zamestnavatele, jeste pysni

49378 příspěvků moje polička 14. června 2022 21:31

MP Meri continuity a vi se, jakym mechanismem na tu migrenu ta antidepresiva zabiraji?

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 14. června 2022 21:49

viktorka_od splavu S tím sportem jsem tak myslela jako reakci na něco, co padlo taky v diskuzi, něco ve smyslu "to snad nemam ani jít sportovat"? To je podle mě úplně jiná debata. 
To zaměstnání ... při mě je práce důležitá, ve smyslu ze mě musí bavit a dávat mi smysl. I nějakou sounáležitost se zaměstnavatelem mám. Ale ty hranice osobního života mám pevné nastaveny. A patří tam fyzický zdraví a po (mém) kovidovem zhroucenicku i zdraví psychický. To obětování se na oltář zaměstnavatele se objevuje i tu v diskuzích celkem často. A mne to přijde hrozná skoda, zdraví má člověk jen jedno (mluvim jako stará bába, ale cejtim to tak).

49378 příspěvků moje polička 14. června 2022 21:51

MP Meri ony to rikaji "stary baby" pac na to vetsinou driv neprijdou - ty to vis uz jako mlada tak mas vyhodu

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 14. června 2022 22:06

MP Meri viktorka_od splavu No jo, taky jdu s migrénou do práce. Je to bohužel tím, že prostě vím, že by se honem musel v 5 ráno vytáhnout z postele někdo jiný, že by kolegyně musela být v práci 12 hodin, když má mít volno. Je to těžké, když nejde o kancl. Takže to mám jak continuity , léky si musím vzít včas a jít spíš s takovým už lepším stavem, nenechat to rozjet. Moje trochu asi výhoda je, že v noci se mi to nestává, spíš právě během dopoledne v práci, tak už to tam přežiju (s lékama)

Offline slniecko admin
19585 příspěvků moje polička 14. června 2022 22:28

MP Meri continuity a vi se, jakym mechanismem na tu migrenu ta antidepresiva zabiraji?

​tipujem, že ide o AD so spätným vychytávaním serotonínu, ale nie som lekárka. Len pokiaľ viem, nedostatok serotonínu s migrénami nejako súvisí.

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 15. června 2022 07:05

rysamona Tak jsem Ti chtěla odepsat, že můj "vymazlený" mulťák by mi měl saturovat i železo, koukám na složení a asi ne. Dík za postrčení, to, jak se mi motá hlava odpovídá období, kdy jsem skončila na hematologii. Proč v tom nemají železo? To tedy nechápu.  Fakt děkuji!

Offline Tabea
8156 příspěvků moje polička 15. června 2022 08:30

Mirka možná proto, že je tam kalcium

Offline rysamona
1112 příspěvků moje polička 15. června 2022 08:45

Mirka já byla taky těžce anemická a co všechno se potom spravilo, jsem jenom koukala. 

Železo tam možná není proto , že se nesmí kombinovat s mlékem, čajem a vejci. A kdo má ŠŽ tak ani s léky na ni. Ale kdy brát to neporadí.

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 15. června 2022 09:17

Tabea taky není, snad se nepletu. Mám tento nebo variantu s enzymy. Na mulťáky jsem nikdy nebyla, ale tenhle mi pomohl s nespavostí a k lepšímu soustředění.

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 15. června 2022 09:21

rysamona na třetí lačno poránu? Jsem tím zaskočila magistru v lékárně, když jsem jí říkala, že už jsou to třetí léky ráno na lačno, že lačno mám jen jedno (a žaludek taky). Dost s tím bojuju, protože nějakou tobolku si dát ráno na lačno, tak mi je špatně a na omdlení celé dopoledne. Navíc železo, to bude mj. zažívání zrychlené nebo zpomalené.

edit - ani s čajem?!

Offline Tabea
8156 příspěvků moje polička 15. června 2022 09:23

Mirka tak to s tím železem zkus. Kamarádka měla strašný stavy únavy a i psychicky na tom byla zvláštně. A bylo to velkým nedostatkem železa. Držím palce, ať najdeš rychle příčinu a dáš se dokupy. 
A s tím, cos psala výše, se taky ztotožňuju.

Offline Tabea
8156 příspěvků moje polička 15. června 2022 09:25

Mirka já musela jíst železo v těhotenství a nejprijemnejsi mi bylo večer, než jsem šla spát a zapít džusem. To už celkem na prázdnej žaludek bylo. Ráno jsem to vůbec nedavala. Hlavně jak se potom taky nemá nějakou dobu jíst. Fuj čert.