RoSa strašný to je, když si vzpomenu jak jsme tam nedávno běželi i přes tu Meznou a říkali si, že si to v září až budou děti ve školách zopakujeme.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Garfie u ní je to její volba, dokonce telefon vyhrála v nějaké olympiádě a stejně ho nechce. Ale počítat má, používá ho k učení, má mail... Ona ani tu tv moc nevyhledává, my se vždycky koukali odpoledne, dokud máma nepřišla z práce, ona se koukne večer na něco s mamkou.
Evaeva To je hezký. Asi bude taky trochu podivínka, jak tak moje! ![]()
Nemá tu prosím niekto tip na ľahkú deku z nejakých prírodných materiálov? Google ponúka fleece , nemám čas to všetko prechádzať:)
olivieraa Kubák Strmilov, ale je to vlna.
Kan aha, dakujem, teraz na leto som chcela, ale pozriem aj toto na zimu :)
olivieraa A jestli to chceš jako ložní, tak Besky dělají peřiny která má výplň z ovčí vlny a mají i lehčí variantu.
olivieraa Kubák Strmilov, ale je to vlna.
ja ji mam ("jihočeskou lamu") a teda kusadlama seká...je i dost těžká, davam si ji v zimě přes perinu Besky a ta je fakt skvělá, spím pod ni celoročně
Potrefenáhusa A jak pereš? Nebo myslíš raději čistírnu?
Garfie jojo, to sedí, od malička
Co se naučila číst, tak sedí v knihách.
Catherinne Přirozeným porostem pískovcových skal jsou borovice, ty jsou vůči ohni dost odolné, mají hluboké kořeny a silnou kůru. Ty se obnoví. Odnesou to ty nepůvodní smrčiny a tak.
Ale já se bojím o samotné skály, aby ten žár zvládly.
A zvěř mne vždycky dojímá.
(Lidi samozřejmě, aby mne někdo nepodezříval.)
Sweet Potato no skály, žár a voda na pískovce, padající stromy, kameny, myslím, že to bude dlouho nepřístupná oblast. ![]()
Catherinne Je mi to hrozně líto.
Kan neperu zatím, mas ji? Ona je to fakt taková ta těžká vlnena kousava deka, když bych musela, dala bych ji do čistírny (ale je fakt super)
Potrefenáhusa Zvažuji koupi, do tkalcovských slavností a exkurze mi 2x hodila vidle korona, mohla bych objednat, ale já ji chci na zachumlání k televizi a musím si ji osahat. Vlněný pléd na sedačku z M&S se mi srazil i když mohl do pračky.
Potřebuji pomoc od jazykářů. Doháním tady se synem školu, vcelku to jakž-takž zvládám, ale zasekla jsem se u "Figurative Language" a nevím adekvátní výraz v češtině (což by pomohlo mně), ani jak to vysvětlit, nějaký příklad by se hodil. Mám tady od učitelky jen "used for emphasis and impact", což mi moc nepomohlo.
Garfie v češtině existuje pojem "figury", často spojené ještě s "tropy". Jsou to různé většinou básnické prostredky, hra se slovy. Třeba opakování pro zdůraznění, použití slov začínajících na stejnou hlásku, změna slovosledu apod.
Ale nevím, jestli nejsem vedle, syn je na tohle ještě asi malý?
Edit: tady přehledně i s příklady
ja ji mam ("jihočeskou lamu") a teda kusadlama seká...je i dost těžká, davam si ji v zimě přes perinu Besky a ta je fakt skvělá, spím pod ni celoročně
fb mi prave v reklame nabidl periny Besky (v zivote jsem o tom doted neslysela)
žluťásek Asi jo, je to čtvrtá třída...jako dost tady s tím bojuju, zatím jsem naštěstí nezačala s vysvětlováním jemu, ale chytře si to napřed procházím sama. :-)
Ale těžko říct, v matice jsou taky dopředu...
Figurative language - obrazný, metaforický jazyk - docela pěkně vysvětleno tady:
https://didacticus.cz/jazykove-prostredky
https://edisco.cz/literatura/figury-a-tropy.php
Hodně úspěchů s učením i vyučováním :-)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí