"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Catherinne
10868 příspěvků moje polička 26. července 2022 09:24

RoSa strašný to je, když si vzpomenu jak jsme tam nedávno běželi i přes tu Meznou a říkali si, že si to v září až budou děti ve školách zopakujeme.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 26. července 2022 09:44

Garfie u ní je to její volba, dokonce telefon vyhrála v nějaké olympiádě a stejně ho nechce. Ale počítat má, používá ho k učení, má mail... Ona ani tu tv moc nevyhledává, my se vždycky koukali odpoledne, dokud máma nepřišla z práce, ona se koukne večer na něco s mamkou.

Offline Garfie
28596 příspěvků moje polička 26. července 2022 09:47

Evaeva To je hezký. Asi bude taky trochu podivínka, jak tak moje!

Offline olivieraa
505 příspěvků moje polička 26. července 2022 10:36

Nemá tu prosím niekto tip na ľahkú deku z nejakých prírodných materiálov? Google ponúka fleece , nemám čas to všetko prechádzať:) 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 26. července 2022 10:50

olivieraa Kubák Strmilov, ale je to vlna. 

Offline olivieraa
505 příspěvků moje polička 26. července 2022 12:57

Kan aha, dakujem, teraz na leto som chcela, ale pozriem aj toto na zimu :)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 26. července 2022 13:33

olivieraa A jestli to chceš jako ložní, tak Besky dělají peřiny která má výplň z ovčí vlny a mají i lehčí variantu.

Offline Potrefenáhusa
38927 příspěvků moje polička 26. července 2022 13:54
Reakce na Kan:

olivieraa Kubák Strmilov, ale je to vlna. 

​ja ji mam ("jihočeskou lamu") a teda kusadlama seká...je i dost těžká, davam si ji v zimě přes perinu Besky a ta je fakt skvělá, spím pod ni celoročně 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 26. července 2022 14:30

Potrefenáhusa A jak pereš? Nebo myslíš raději čistírnu? 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 26. července 2022 14:32

Garfie jojo, to sedí, od malička Co se naučila číst, tak sedí v knihách.

Offline Sweet Potato
40524 příspěvků moje polička 26. července 2022 14:44

Catherinne Přirozeným porostem pískovcových skal jsou borovice, ty jsou vůči ohni dost odolné, mají hluboké kořeny a silnou kůru. Ty se obnoví. Odnesou to ty nepůvodní smrčiny a tak.

Ale já se bojím o samotné skály, aby ten žár zvládly.

A zvěř mne vždycky dojímá. 

(Lidi samozřejmě, aby mne někdo nepodezříval.)

Offline Catherinne
10868 příspěvků moje polička 26. července 2022 14:48

Sweet Potato no skály, žár a voda na pískovce, padající stromy, kameny, myslím, že to bude dlouho nepřístupná oblast.

Offline Sweet Potato
40524 příspěvků moje polička 26. července 2022 15:06

Catherinne Je mi to hrozně líto. 

Offline Potrefenáhusa
38927 příspěvků moje polička 26. července 2022 15:17

Kan neperu zatím, mas ji? Ona je to fakt taková ta těžká vlnena kousava deka, když bych musela, dala bych ji do čistírny (ale je fakt super)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 26. července 2022 15:54

Potrefenáhusa Zvažuji koupi, do tkalcovských slavností a exkurze mi 2x hodila vidle korona, mohla bych objednat, ale já ji chci na zachumlání k televizi a musím si ji osahat. Vlněný pléd na sedačku z M&S se mi srazil i když mohl do pračky.

Offline Garfie
28596 příspěvků moje polička 27. července 2022 08:55

Potřebuji pomoc od jazykářů. Doháním tady se synem školu, vcelku to jakž-takž zvládám, ale zasekla jsem se u "Figurative Language" a nevím adekvátní výraz v češtině (což by pomohlo mně), ani jak to vysvětlit, nějaký příklad by se hodil. Mám tady od učitelky jen "used for emphasis and impact", což mi moc nepomohlo. 

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 27. července 2022 09:10

Garfie v češtině existuje pojem "figury", často spojené ještě s "tropy". Jsou to různé většinou básnické prostredky, hra se slovy. Třeba opakování pro zdůraznění, použití slov začínajících na stejnou hlásku, změna slovosledu apod. 

Ale nevím, jestli nejsem vedle, syn je na tohle ještě asi malý?

Edit: tady přehledně i s příklady

Offline viktorka_od splavu
49384 příspěvků moje polička 27. července 2022 09:12
Reakce na Potrefenáhusa:

​ja ji mam ("jihočeskou lamu") a teda kusadlama seká...je i dost těžká, davam si ji v zimě přes perinu Besky a ta je fakt skvělá, spím pod ni celoročně 

​fb mi prave v reklame nabidl periny Besky (v zivote jsem o tom doted neslysela)

Offline Garfie
28596 příspěvků moje polička 27. července 2022 09:13

žluťásek Asi jo, je to čtvrtá třída...jako dost tady s tím bojuju, zatím jsem naštěstí nezačala s vysvětlováním jemu, ale chytře si to napřed procházím sama. :-)

Ale těžko říct, v matice jsou taky dopředu...

Offline Anaj
236 příspěvků moje polička 27. července 2022 09:25
Reakce na Garfie:

žluťásek Asi jo, je to čtvrtá třída...jako dost tady s tím bojuju, zatím jsem naštěstí nezačala s vysvětlováním jemu, ale chytře si to napřed procházím sama. :-)

Ale těžko říct, v matice jsou taky dopředu...

Garfie 

Figurative language - obrazný, metaforický jazyk - docela pěkně vysvětleno tady:

​https://didacticus.cz/jazykove-prostredky

https://edisco.cz/literatura/figury-a-tropy.php

Hodně úspěchů s učením i vyučováním :-)