Luna No ale mě právě taky baví, jen mi nejdou, proto mě to tak sere, s prominutím. Běž do toho, francouština je krásná!
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Luna Francouzšitnu jsem zkoušela jedno pololetí na střední. Nepochopila jsem hned ze začátku tu výslovnost. Zřejmě mi chybí na to nějaká mozková buňka, vůbec to nešlo. Ale byla jsem v kurzu ojedinělý exot, takže to určitě dáš. A kafe si objednáš po pár lekcích.
Luna Před lety jsem absolvovala Jílkův jazykový kurz komunikativní metodou a musím říct,že jsem po něm němčinu mrskala perfektně.Bohužel jsem se v nastoleném řádu neudržovala,třeba četbou a tak bych mohla do kurzu znovu.
A docela se mi ta debata o jazycích hodí. Chtěla bych od září začít chodit na angličtinu. Dcera začíná být lepší než já. Štve mě to, chtěla bych ještě chvíli udržet krok. Vždycky jsem chodila na individuální výuku, pokud to nebylo ve škole. A mám talent toho učitele strhnout na svoje pomalé tempo. Které ale je způsobeno mojí leností, že jsem se třeba nestihla naučit, udělat úkol apod. Potřebovala bych skupinu tak cca 5 lidí. A vůbec nevím, jak si jazykovku vybrat. Spíš bych asi potřebovala konverzaci.
A hele, kdo chvíli stál opodál, už jsem úplně offtopic. Ale jen pro pořádek, v kombinaci s chladným bytem, peřiny/deky máme tři
Úplně nejtlustší kachní péřovou na zimu, tenčí péřovou kachní na to co je třeba dneska a tenkou umělou chladící na vedra. Spím dycky nahá (teda pokud není fakt extra zima) a potřebuju mít pocit "přikrytí", i kdyby to měl být jen sarong. Což se mi hodně oplatilo v Austrálii, kdy jsem se přes noc třikrát vzbudila vedrem, v sarongu se šla vykoupat do bazénu, přetáhla jej přes sebe mokrý a zase usnula.
Já se na gymplu učila francouzsky šest let a dneska umím leda tak velké kulové. A lituju, že jsem se naučila německy, mně se němčina moc líbí.
dzizisketa ja styri roky a vypytam si akurat to "kafé olé" ![]()
Ehm, pipnu, ze se jiz 25 let chci ucit francouzsky, ale dement jsem si vybrala tehdy rustinu, protoze literatura a tak, no...V mladi delame chyby
Tak spis jeste je tu nekdo, kdo se zacal ve 40 ucit a tak do 5 let si zvladl aspon objednat kafe?
já jsem se nezačla, ale znovuzačla učit nj v 36 letech..někde to tam bylo, ale neuměla jsem to použít. Ovšem na kurzu v Berlíně byl nejstarší člen naší skupiny francouz, bylo mu 74 let a chtěl se naučit německy, panč šel do penze a měl konečně čas..a chtěl si povídat s přáteli. Mluvil obstojně s milým francouzským přízvukem (němčina s francouzským přízvukem je fakt boží) Takže máš ještě náskok ![]()
Luna Já jsem teď jela špabělštinu asi 3 měsíce přes duolingo a fakt jsem byla dobrá. Pak jsem se na to vykašlala a po měsíci už zase nevím ani slovo. Fakt to nebyl způsob učení pro mě. Takže zkus nějaký normální kurz
To je taková nevyžadaná rada, mno ....
dzizisketa
to jsem na tom úplně stejně. Až na to, že němčina se mi nelíbí a učit jsem se jí nechtěla. Ale po těch x dovolených v Rakousku mám němčinu na stejné úrovni jako tu francouzštinu![]()
Já jsem teda tupá zejména na gramatiku, používání časů je pro mně naprosto neosvojitelné. Nemívám úplně problém s porozuměním, ale něco ze sebe vymáčknout ![]()
My jsme kdysi v devadesátkách s manželem naplánovali cestu po Francii a za tímto účelem jsme mě přihlásili do dvoutýdenního intenzívního kurzu francouzštiny v Alliance Francaise v Brně. K mému velkému překvapení jsem se pak ve Francii docela dobře domluvila, přiživovala jsem to po cestě poslechem zpráv v autorádiu a skvělý bylo hlavně to, že když domorodci viděli, že se snažím mluvit jejich jazykem, reagovali nesmírně vstřícně. A to já mám přitom s mluvením v cizím jazyce docela blok. Bohužel jsem lempl a už jsem v tom pak nepokračovala. Základ byl slušný, naučila jsem se dobře i ten jejich divný způsob čísel a počítání a výslovnost mi taky docela šla.
Řvousenka no jenomže, podkud po dvou týdnech čehokoliv chystáš zprávy v rádiu, tak máš na ty jazyky určitě dar. Navíc tak těžký jazyk na poslech jako francouzština.
Já po našich francouzech nebyla schopna slušně zopakovat ani dobrý den. Vůbec to neslyším. ![]()
Řvousenka jsi dobra! Ja dosla kdysi pred cestou jako samouk klasicky k 5.lekci, takze bych se jeste tak dokazala Francouze zeptat, jestli mluvi francouzsky a mohla bych mu sdelit, ze pan Dubois je v Parizi.
Kokoska mám naprosto stejnou zkušenost i znalost. Jen místo té tvé druhé věty ta moje je "Nepracuji v továrně na Renault."
Luna ty mas hudebni sluch, takze ti to pujde. ja skoncila u 5. lekce, protoze jsem nebyla schopna poznat rozdil ve vyslovnosti:-( aneb je suis Joey
Ucila jsem se francouzstinu 4 roky na gymplu a porad si pamatuju tu postupne rostouci paniku, ze jsem si vybrala jazyk, kteremu se nikdy nenaucim rozumet, a kvuli tomu nedodelam cely gympl
Zlomilo se to az nekdy po pul roce, takze kdybych chodila do jazykovky, taky bych to asi uz vzdala. Pak jsem umela docela obstojne, i jsem z franiny maturovala a delala jednu zkousku na VS, ale jak ji nepouzivam, uz ji zase vlastne vubec nerozumim. Porad si rikam, ze se k ni treba jednou vratim, tak... treba jednou ![]()
Kokoska Já se perfektně naučila větu "Je ne parle pas bien Francaise, je suis débutant" a ta mi všude otvírala dveře i srdce Francouzů ![]()
Cha, moje první, co jsem se vůbec naučila: Ursäkta, jag förstar inte svenska!
Neotvíralo to srdce ani dveře, leč následnou (a úlevnou) konverzaci v angličtině ![]()
Řvousenka ono je to s nima tezky. Nekdo oceni, kdyz aspon pozdravis, nekdo da najevo, ze s cizakem nechce nic mit.
Prima byla jedna starenka, ktere jsem se chtela zeptat, jestli je voda z hydrantu pitna. Porad co? Co? Nerozumim! Ja uz nasadila pantomimu, jako jestli je ta l'eau potable, az se tukla do cela a Á, l'eau! A strasne se smala. Pritom to podle me vyslovila uplne stejne jako ja a hlucha urcite nebyla.
barbucha Já se naučila tu nejužitečnější pro mě - Jag dricker vin!
Chvíli jsem si blbla na duolingu, ale mně to niky nevydrží. A ta výslovnost, ta mi teda taky nejde. Ale v práci si dali čelinž, že mě naučí jednu větu Švédsky denně. Hahaha, jak jen jsou bláhoví ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí