Ja chci!!!
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Jo chci, já je mám fakt ráda:-). Já ráda dostanu informace od relevantního zdroje, než abych něco googlila a hledala a navíc těm internetům se dnes už nedá vůbec věřit!
Tak jedině, že by jsi byla už moc vyspělá a přeskočila je, když se u nás objevili. Žluťásek nám to snad vysvětlí:-D
V originále byly první knihy s příběhy (už od 40. let), vyloženě pro děti. Pak od padesátých let vycházely s muminy i komiksové stripy, ty jsou podle mě spíš pro starší čtenáře, vycházely v novinách.
Česky vyšla první myslím Čarovná zima a už někdy koncem 70. let, pak Čarodějův klobouk ještě před revolucí a ostatní knihy česky vycházely až v devadesátých letech.
Před pár lety Argo vydalo soubor 5 knih s komplet komiksovými stripy a pak pro nejmenší děti tři obrázkové knížky, v nichž jsou kratinké příběhy s barevnými celostránkovými ilustracemi.
Mimo to vznikl i animovaný seriál, ale ten už nebyl tak pěkně přeložený a z něj podle mého názoru pramení ten dětský strach, že mumini byli dost divní a strašidelní.
Já jsem se narodila v osmdesátých letech a mumini mě nějak minuli, poznala jsem je až jako dospělá. Resp. vím, že něco takového existovalo, ale nějak mě to nebralo. Uplakánkův tatínek je o pár let starší než já a mumini byli jeho nejmilovanější dětskou knížkou. Dosud vzpomíná, jak si je objednal ve škole v Klubu mladých čtenářů jako největší svátost :)
Jo a muminy stvořila Tove Jansson.
Snad jsem to moc nepomotala. Před časem jsem si připravovala pro děti v knihovně program o muminech, ale nakonec ho nerealizovala, takže tou historií si nejsem úplně stopro jistá.
Hlavně, aby nepožrala myší granule. Ona mi nevadí, mám jen obavy, aby někde neuvízla nebo aby se nepotkala a kolegyní, protože tu by trefil šlak. ![]()
já muminky viděla poprvé když jsem kupovala dětské knížky pro dceru a to bylo v devadesátkách. a ráda bych aby se vložila žluťásek !:-))
edit jo! díky moc. jj ten seriál je hodně divnej. my máme tu sérii (myslím celou nebo skoro celou) co vyšla v těch devadesátých, ten první díl teda taky, ten asi vyšel znova žejo. komiksy neznám.
viděno na ulici....jako chápu, že každý má teplotní komfort někde jinde - ale jak může někdo vyrazit ven v džínách, když je venku 34°C, to nikdy nepochopím
je to někdo z vás? jak to děláte?
Copak džíny, ale já sem v posledních dnech (teplota ke 30*C) potkala několik lidí v bundě ![]()
My máme v práci experty, co pouští klimatizaci na 20C, takže pak člověk přežije ty džíny na půlhodinovou cestu aby přežil osm hodin v práci...
Diky za vysvetleni! Nezbyva nez uznat, ze me muminci nejakou nahodou proste minuli...
![]()
já muminky viděla poprvé když jsem kupovala dětské knížky pro dceru a to bylo v devadesátkách. a ráda bych aby se vložila žluťásek !:-))
edit jo! díky moc. jj ten seriál je hodně divnej. my máme tu sérii (myslím celou nebo skoro celou) co vyšla v těch devadesátých, ten první díl teda taky, ten asi vyšel znova žejo. komiksy neznám.
Ty jo, me minul i ten serial ![]()
já mumínky taky neznám, jen vím, jak vypadají![]()
To ja ted diky Parfumanii taky ![]()
Jo, mě se to tohle léto netýká, ale brzo bude, takže si asi přesednu na chodbu, protože tohle fakt nezvládnu. Když odhlédnu od vizuální stránky, že nebudu moct nosit svoje modely a budu se navlíkat jak cibule, tak já to po zdravotní stránce bez uhony fakt nedám, ať v zimě nebo v létě.
My máme v práci experty, co pouští klimatizaci na 20C, takže pak člověk přežije ty džíny na půlhodinovou cestu aby přežil osm hodin v práci...
to jsem řešila sukní/šatama a silonkama (plus saka a svetry nechaný v práci ve skříni to mám furt), většinu léta se brzy ráno na cestu snesly a odpoledne jsem je sundala, problém byl akorát v obědech venku, na tu chvílu se mi silonky sundávat nechtělo a teda ble
až teď mi došlo že jsem vlastně nosila ty strašlivý nenositelný tělový![]()
Keď si nestíham oholiť nohy
...ale plánujem si kúpiť nejaké ľahšie nohavice, len ono je to vopruz, pretože kupujem len v tehotenskom, čo ešte musím dať skracovať (hľadaj tam skrátenú dĺžku) a navrch moja dvorná krajčírka sa na leto vždy okázalo presunie niekam do hôr k rodičom...ale v podstate idem len z klimatiácie do klimatizácie.
aha, tak možná to (neoholené nohy
)vysvětluje ještě jeden jev dnes viděný na dvou ženách - krátké šaty a k nim silonkové legíny !
čené! průhledné, po kotníky.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí