"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Online mirajo
2672 příspěvků moje polička 20. října 2022 08:52

711990Jdu cestou kompromisu. Mladší je nejen v oblíkání trochu svéráz, baleriny by vzala tak 2x za rok, tak je nemá. Je jí 11. Včera byli se školou na nějakém hudebním programu, měla černý silnější leginy, slušnější tričko a lepší mikinu než nosí normálně a šla. Takže moje důrazný doporučeníbylo oblečeš se líp než běžně, ale rvát na ní šaty a punčocháče, když spěchám v 7 ráno do práce, na to fakt nemám. Navíc teda, hadrů je všude milion, ale sehnat něco jinýho než leginy, treginy, džeginy, tepláky nebo džíny nebo hezký šaty pro holky v tomhle věku není úplně jednoduchý. Ale možná se mi to jenom zdá.  

Online mirajo
2672 příspěvků moje polička 20. října 2022 09:11

A po včerejším zážitku se přimlouvám za jinou věc. Nebrat děti za kulturou, která je pro dospělý. Jdu na moderní balet a vedle nás rodiče s asi 5-letým klukem. Že měl táta džíny a batoh jak na trek bylo podružný, kluk to vydržel vlastně obdivuhodně, ale stejně vstával-sedal, kýval, školkově kašlal, chtěl pít...rušilo mě to moc, vůbec by mě nenapadlo na takový představení malý dítě vzít. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 20. října 2022 09:22

Já se často zamýšlím nad tím, jestli "je opravdu skoda" rezignovat na slušné oblečení. Jako vážně, co by se stalo tak strašného, kdybychom se na ti jako společnost vykaslali? Ve chvíli, kdy evidentně pro víc jak polovinu lidi je to buďto naprosto podružný, nebo to vůbec nejsou schopni dodržet.

Offline brrr
12363 příspěvků moje polička 20. října 2022 09:32

Souhlasím s andulka01 legíny nošené jako svrchní oděv jinde než při sportu jsou mor.

JankaM Asi bych dala leginy, ale ať si přes ně dá šaty. Nejde ji nějak vysvětlit, že jít v legínách je jako jít v punčocháčích, tzn. s holým zadkem?

Kluci chodí v košili i na koncerty lidušky, ale je fakt, že od doby, co přestali nosit tmavé manšestráky, mají k té košili rifle.

Offline andulka01
12857 příspěvků moje polička 20. října 2022 09:39

Sweet Potato 711990 Evaeva Od začátku avizuju, že jsem legínofob A Herodes k tomu, u nás se celkem poslouchalo a v deseti se možná trochu mohlo diskutovat, ale stejně ty zásadní věci byly podle našich. Takže na kulturu se odmalička chodilo ve slušném a nikdo to nerozporoval. 

Desetiletou legínofilku mám občas doma a prostě se mi to absolutně nelíbí, přijde mi neoblečená. A teď (asi jenom já) vidím, jak vyrůstá v takovou koketku, nymfičku, a prostě mi legínky a tríčo nepřijdou moc ok, mimo doma a hřiště.

Takže když jsme měli v plánu Národní muzeum a kavárnu Slavia (to sama naplánovala), trvala jsem na nákupu slušných kalhot. Byl vzteklý pláč, ale to na mě prostě neplatí. Minulý víkend na výjimečnou záležitost měla šaty a celkem si je užila.

Offline continuity
43177 příspěvků moje polička 20. října 2022 09:42

brrr já to teda holkám říkám, že leginy jsou spodní prádlo a v punčocháčich bez sukně by taky nešly. Ale já je tak neposílala ani do školky a dost jsem je strojila od mala. U nás nebyly nikdy diskuze, že těch kalhot je na hřiště škoda. Takže teď se dítě vali doma v sukni a silonkách až do večera.

Ono možná taky pomohlo, že těhotná přítelkyně kamaráda chodila v obepnutych leginach a tričku do pasu. To bylo vsevypovidajici. 

Offline andulka01
12857 příspěvků moje polička 20. října 2022 09:46

MP Meri Tak dost často se tu řeší dospělí v "rejoickách a pohorách" "pidimini" v Národním.
Fajn, tak teď půjdem do divadla v legínách, zítra v teplákách, pozítří pyžamu. Na ples vlítneme v džínách, však co. Za mě je rezignace na slušné oblečení pro příležitost nepřijatelná. 

Online mirajo
2672 příspěvků moje polička 20. října 2022 09:54

continuity Kam chodíš pro kalhoty pro holky, který nejsou jen lepší leginy nebo džíny? Mám pocit, že všechny obchody, aspoň teda v Praze, jsou plný tepláků. A pokud musím volit mezi teplákama a leginama, tak tepláky jsou ta horší varianta. I když tvoje holky jsou asi o něco vetší, se starší už kalhoty sehnat dokážu, ale na 11-letou, která vypadá na 9?

Silonky kupodivu oblíknout dokážou, já je jako dítě nesnášela. Umělý materiály obecně na mě nikdo nedostal, ale silonky byly pro mě největší zlo

Online Sweet Potato
40455 příspěvků moje polička 20. října 2022 10:02

Nenosím legíny. Holky je v podstatě taky nenosily. Až teď sportovní.

Ale dnes jsou legíny všude, stačí kouknout na vipky i do obchodů a na mladé holky. A kupodivu to často vypadá i dobře.

Tak jako @andulka01 ty jsi legínofob, jiní jsou zase třeba teniskofobové. Nebo bačkorofobové. Ba i džínofobové. A byly doby, kdy byla naprostá většina ženskokalhotofobů.

Svět se mění a móda je jen hra.

A to se prosím považuju spíš za konzervu, dresscody respektuji a zvláštní oblečení pro zvláštní příležitosti si užívám. 

Offline Karja
44735 příspěvků moje polička 20. října 2022 10:03

Pinot Noir Ja teda slušný boty do divadla asi dětem nebudu dávat nikdy, ty zavedu asi tak až si je samy koupej:-D. 

Já si myslím, že vždycky jde vymyslet nějaký kompromis, jakože kluci nemusí mít košili, ale tak půjdou v jednobarevném triku s limeckem, holky můžou mít saty na nějaké bezne kalhoty, prostě to nějak dohromady splacat dle rozpocru rodičů a odporu děti:-D. My jsme teď byly v divadle sice okresního formátu, ale v divadle a i to představení už bylo takové umělecké, prostě žádná pohádka kde rodič zívá a všechny děti byly oblečeny hezky, slušně,přesně tak jako asi co šatník nabídnul, žádné slušne boty a punčocháče, ale bylo to celkově hezke. 

Online Sweet Potato
40455 příspěvků moje polička 20. října 2022 10:04

mirajo Silonky jsou pořád zlo! Ale ty dnešní jsou o dost příjemnější než tenkrát.

Online viktorka_od splavu
49364 příspěvků moje polička 20. října 2022 10:12
Reakce na Sweet Potato:

Nenosím legíny. Holky je v podstatě taky nenosily. Až teď sportovní.

Ale dnes jsou legíny všude, stačí kouknout na vipky i do obchodů a na mladé holky. A kupodivu to často vypadá i dobře.

Tak jako @andulka01 ty jsi legínofob, jiní jsou zase třeba teniskofobové. Nebo bačkorofobové. Ba i džínofobové. A byly doby, kdy byla naprostá většina ženskokalhotofobů.

Svět se mění a móda je jen hra.

A to se prosím považuju spíš za konzervu, dresscody respektuji a zvláštní oblečení pro zvláštní příležitosti si užívám. 

Offline Pinot Noir
29919 příspěvků moje polička 20. října 2022 10:13

Karja no vždyť jo.

Online mirajo
2672 příspěvků moje polička 20. října 2022 10:16

Sweet Potato Že jo? Silonkofobii jsem překonala, ale kalhoty nebo šaty naboso jsou stejně lepší

Karja Já říkám, obleč se do divadla líp než chodíš běžně, a když to není do opery, tak jsem spokojená.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 20. října 2022 10:17

andulka01 No dobře, ale proč nepřijatelná? Ptam se vážně, protože mě opravdu relevantni pádný argument nenapadá. 
Vnímání toho, co je slušné nebo ne ne se historicky strašně mění. Aby bylo jasno, nebojuje za leginy do národního, jen mi tohle lpění na šatičkách a polobotkách přijde - já nevím, asi trochu staromilské? A upřímně nevím, k čemu to je komu dobré.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 20. října 2022 10:20

Sweet Potato Taky jsem sama za sebe spis konzerva a slušně se oblict mi netrhá žíly.
Ale holt za 30 let se možná bude chodit do divadla chodit v pyžamu a pohorsovat to bude maximálně pár zapšklejch bab. A to já bejt nechci. 

Online mirajo
2672 příspěvků moje polička 20. října 2022 10:30

MP Meri Pro mě jsou šatičky a polobotky neochota přijmout nějakej vývoj, rozdrbaný džíny a pyžamo extrém a neúcta k tý situaci. Ani jedno mi není blízký. 

Offline continuity
43177 příspěvků moje polička 20. října 2022 10:32

mirajo ta jedno dítě kalhoty nenosí vůbec. Ta vyrazí v sukni i na kole k babičce. Na výlety se skautem mají outdoorové kalhoty. Když jdou stěnu lézt nebo na longboardu, tak si berou ty legíny.

Druhe nosí normálně modré a černé džíny do školy + má jedny bílé manzestraky (HM, Lindex). Ale má minimálně jedny slušnější šaty, které nosí do divadla a tak, nebo ji ségra půjčí sukni. 

Boty nevím, balerínky nebo slušnější sandálky vetsinou měly, normálně je nosily i ven a do školy.  Budu to řešit asi na poslední chvili, ale na sezení v hledišti může mít i boty z CCC za pár stovek. (Nejbližší lístky máme až před Vánocemi). 

Offline Aranel
6621 příspěvků moje polička 20. října 2022 10:33

MP Meri Já to jako chápu, ale něco se ve mně vzpírá. A když jde o legíny a tepláky nošené jako kalhoty, mám pocit takovýho toho lockdownovýho příznaku, jako že člověk má tendenci se v tom tak jako válet a ulevovat si a to už se prostě do společnosti nehodí (jsem nic nevysvětlila, a na děti to nechci úplně vztahovat).

Evaeva Ale ve 13 byla ta košile a roztrhaný džíny už setsakra promyšlená volba, ne?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. října 2022 10:34

andulka01 já s tebou souhlasím, legíny nejsou kalhoty a základy vhodného oblečení se mají vštěpovat od mala. Ale když se dítě sekne, přijde mi lepší najít nějaký kompromis než nejít nikam. Tak se holt hezky oblíkne celá rodina a dítě bude v legínách. Nejlíp podle mě vychovává vlastní příklad.