"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Mini
příspěvků moje polička 20. prosince 2022 09:45

Karja marná sláva, chce to prostě mluvit na každodnní bázi, což je tady trochu problém. Ikdyž jsem pracovala/pracuju v aj firmách, stejně člověk každý den nemluví/nepíše Než jsem ve 20 odjela za hranice všedních dnů jako au-pair, měla jsem za sebou 10 let aj, maturitu a malou státnici a byla jsem ráda, že umím pozdravit :) Nj mi někde sedí vzadu v hlavě, ale na běžnou turistiku v pohodě no a ruštinu asi už osvěžovat nebudu

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 20. prosince 2022 09:48

Jazyky... nedávno jsem si koupila knížku How to be Swedish, je to zábavný - dělaj si z nich trochu legraci, včera jsem se v tramvaji smála nahlas

Ale taky jsem se včera naučila nová slovíčka, a to nadávky! Většinu jsem znala (oni jich chudáci mají málo), ale novinkou pro mě bylo zaklení, doporučený do slušný nebo dětský společnosti: sjutton!

Což v překladu znamená sedmnáct.

Offline continuity
43158 příspěvků moje polička 20. prosince 2022 11:59

barbuchak ten nadávkám: včera jsem zjistila, že moje starší sice neumí správně použít předpřítomný čas, za to nadávky ji jdou lépe než mě. 

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 20. prosince 2022 13:15

continuity 

Však i ty jsou ku zvládnutí cizího jazyka potřeba

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 20. prosince 2022 21:19

Moje oblebene. Uzasna personalizace. Jen teda nevim, jakej efekt. Na me asi jen oziraci.

Offline OliveOyl
1967 příspěvků moje polička 21. prosince 2022 08:50

Za mě je mnohem lepší než duolingo aplikace 2000 slovíček. Je to teda placený. Slovíčka se tam učí pomocí příběhů, pro mě první, co mi funguje a mám pocit, že bych tu angličtinu konečně mohla přeprat. Na první pohled to teda vypadá divně :)

Online Jos
příspěvků moje polička 21. prosince 2022 09:01

Karja Ja se i snazila si nejakou uroven udrzet treba kurzy. Jenze pred lety po nejakem testu mi vysla nejak vysoka uroven a volala pani, ze ale nikdo jiny ke me neni a musim niz. No tak jsem byla v advanced a ty lidi byli zoufalejsi o hodne nez ja. A pak jsem uz prestala cjodit, tady na severu jsou ty kurzy opravdu tak B2 spis. No a ted uz nemam cas.
A to podle sebe anglicky moc neumim. Spis mlcim, koktak a stydim se pred lidma. Soused native se tedy obcas zastavi na kus reci a tvrdi, ze my cesky holky jsme jsme hrozne pri zdi. Ze se furt jenom podcenujeme. Nebo imposter syndrom jak vysity...No jo ale co s tim. Ja bych rekla, ze umim anglicky az ve chcili, kdy by native nepoznal, ze jsem cizinec. A to se nikdy nestane. 

Offline Potrefenáhusa
38885 příspěvků moje polička 21. prosince 2022 09:03

continuity barbucha do nadávek bych se v cizím jazyce vůbec nepoustela, je to hodně tenkej led a člověk tu sílu ty který nadávky vůbec necítí 

Offline continuity
43158 příspěvků moje polička 21. prosince 2022 09:13

Jos a nějaké soukromé hodiny by ti nevyhovovaly? Než se placat v kurzu s lidma o úroveň níž, tak bych to zvážila, já mám jen dobré zkušenosti a pokud zůstanu zaměstnaná kde jsem, zas se do toho pustím. 

Offline continuity
43158 příspěvků moje polička 21. prosince 2022 09:16

Potrefenáhusa já se do toho nepouštím, hlavně ne v situaci, kdy Zaklínač řekne Fuck! a titulky praví: K čertu! Děti teda taky nadávají spíš lednici než rodilým Angličanům. 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 21. prosince 2022 09:20

Potrefenáhusa hihihi, jedna maminka od dcery ze školky, která mluví česky dobře, ale pozná se, že není Češka, se toho tedy vůbec nebojí! Na školním dvorku klidně huláká na svoji holčičku: do prdele, piča, slez z té klouzačky a jdeme domů! 

Offline Ounz
20535 příspěvků moje polička 21. prosince 2022 09:24

Jos jak píše continuity, pokud nemáte v dosahu vetší jazykovky jako british council nebo goethe, kam chodí hodně lidí a vždycky mají pro tebe skupinku, tak zvaž osobního učitele. Mně osobně to vyhovuje i jinak, líp se mi tak pracuje, a máš ho fakt jen pro sebe. Na jazykovej kurz jsem (s němčinou  teda) vyrazila až s odstupem, když jsem si byla jistější. J8nak taky záleží kolik do toho chceš investovat, ale některý jazykovky už nabízejí i online modely, i individuální, takže můžeš vybrat z širšího poolu. Mj i ten british council, akorat ten má výuku na semestry, člověk musí vychytat dobu, kdy se připojit. 

a z toho posledního, co píšeš, máš jistě dobrou tzv pasivní znalost aj, jen to dostat do tý praxe, na to je ten kurz fakt dobrej. 

Online Jos
příspěvků moje polička 21. prosince 2022 09:25

continuity To by mi vyhovovalo, akorat tady jsem kapku zazdena. Musela bych do krajskeho mesta. My to loni resili sousedem, on ma nejake pedagogická minimum a i normalne uci na mistni zakladce a pomaturitni studium jeste. Trochu piloval aby se zbavil toho texaskeho prizvuku. A kdyz mel cas, tak chodil i k nam. Ale uz cas moc nema. Dost na nej ale spoleham se synem, mu ho tam poslu na brigadu! 

Offline continuity
43158 příspěvků moje polička 21. prosince 2022 09:32

Jos dnes to jde i online. 

Já jsem hlavně měla vždy štěstí na zajímavé lidi. Třeba Srbku, co procestovala svět, dlouho bydlela v Hongkongu, muž skot. Už jen probírat s ní politiku a Brexit bylo hrozně zajímavé. 

Vlastně nejhorší lektor, co js měla byl rodilý Angličan. Sice angličtina super, ale byl k uzoufani nudný a neuměl ani moc učit. Holka někde z Texasu nebo Ukrajinka s kanadským manželem byli o hodně lepší. 

Online Jos
příspěvků moje polička 21. prosince 2022 09:40

continuity Jj. Brit byl za me taky nejnudnejsi. Pred lety. Zbytek byl super.

Ounz jj. Kurzy tu jsou spis nizsi level, takze by prichazela v uvahu soukroma hodina. Online uprimne ne, ja se doma strasne rozptyluju, to by k nicemu nevedlo. Ostatne nejlepsi vudy bylo, kdyz jsme se po hodine kurzu vsichni presunuli do pizzerie (Tutor na Andelu, tam jsem roky chodila) a debata pokracovala tam. Ale to byl jeden vyjimecny rok, kdy jsme s temi ucastniky byla v kontaktu jeste roky. Lektorka byla naprosto uzasna. No uz se to nikdy nezopakovalo. 

Offline Mini
příspěvků moje polička 21. prosince 2022 09:49

Lama_z_Lana personalizace ?!?:))))

Offline Mrs.Robinson
606 příspěvků moje polička 21. prosince 2022 10:02

Jos a nevyhovoala by ti nejaká on line konverzace/ kurs s rodilým mluvčím? Já nedám dopustit na Preply je to platforma, kde si můžeš vybrat učitele na online výuku různých jazyků. Já tak dávám týdně 30 minut (délka hodiny je samo volitelná) a vidím to jako efektivnější než 90 minut skupinové prezenční lekce. Někdy to jen tak proplkáme, někdy děláme cvičení, záleží na náladě a situaci.

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 21. prosince 2022 10:10
Reakce na Potrefenáhusa:

continuity barbucha do nadávek bych se v cizím jazyce vůbec nepoustela, je to hodně tenkej led a člověk tu sílu ty který nadávky vůbec necítí 

​Ale tak necítí... když sleduješ filmy/seriály bez dabingu, tak poznáš časem kdy co použít Ale jinak používání cizojazyčnejch nadávek/sprostejch slov moc nepomáhá (jako že by se ti ulevilo) a vůbec nějak nevidím důvod, proč je používat, když nejseš rodilej mluvčí. Když si ve Stockholmu ukopnu malíček, rozhodně neječím jävla garderob!!! ale vypadne ze mě spíš něco jako do prdele! (což miluje a velmi často používá můj zeť, a s přízvukem je čeština jednoznačně roztomilá,  zejména sprosťárny)

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 21. prosince 2022 10:11

barbucha to svedsky je fakt nadavka? Zni to spis jak neco z modniho pekla

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 21. prosince 2022 10:21

Kokoska 

Nadávka /zaklení je to jävla, garderob je samozřejmě skříň Prostě zatracená skříň (když si ukopnu ten prst)