"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 30. prosince 2022 23:40

Evaeva 

Ať použiju jen BB krém nebo normální makeup, mam to vopatlaný jak dobytek! Tak holt to prakticky každej den meju namydlenou houbičkou, je toho jen kousek a uschne to hned resp. do rána zcela určitě. Ty vysoký límce u zimních spacáků, to je mor!

mitford sister 

Tak micelárka je v podstatě mýdlová voda...

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 30. prosince 2022 23:45
Reakce na Karja:

Candance Hele tak něco podobného řeší kamarádka. Celý dům a hypo je psaná na přítele, ale přitom mají normálně standardní vztah, s rodinou, uspory, výdělky jdou na ten dům atd atd. Jako ona to chce řešit svatbou, čímž si nejsem jistá, jestli ten dům bude její?

​To asi nebude, na to už je pozdě když to ten přítel "nabyl" jakože před svatbou

Jako vono nějaká důvěra, dosavadní spolehlivost a sliby jsou fajn, ale za ty si střechu nad hlavou nekoupíš, když přijde na lámání chleba

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 30. prosince 2022 23:47

Kdysi dávno jsem tu psala o důležitosti manželství a dostala čočku, že je to prý přežitek bez výhod, stačí si věřit. 

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 30. prosince 2022 23:48

Karja tak tak, taky s tim otali. A ja si uz prijdu trapne to porad vytahovat. On uz mi jednou rekl, at to jdu zaridit a on to podepise. A co mi asi tak na katastru reknou?

Ono se vubec nemusi nic stat a vsechno muze byt v cajku ale ja vzdycky potrebuji plan B, C a dal. 

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 30. prosince 2022 23:48

Karja ta kamoska to svatbou nevyresi, to pred manzelsky majetek.

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 30. prosince 2022 23:51

Kan hele, ja jsem manzelka a stejne neni moje nic. Muz to dostal jako dar a penize jsme tam vrazili spolecne. Jenze jsme spechali, tak jsem to neresila na zacatku, ja bych do toho jinak nesla a trvala na puvodnim planu stavet spolecny dum. 

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 30. prosince 2022 23:53

Kan 

Tak ono to jde ošetřit i jinak, ale rozhodně ne jen slibem nebo důvěrou anžto chlapovi by důvěřoval jen blázen

Ale ani manželství tě v případě rozvodu moc neochrání, když máte jedinej bejvák o kterej se budete fackovat x let, že jo. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 30. prosince 2022 23:53

Candance Tak pokud jsi do něčeho vrážela peníze, je to i tvoje, ne? Máš účtenky, faktury? Nebo aspoň fotku s lopatou u míchačky?

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 30. prosince 2022 23:54

Kan tak on z manzelstvi taky nejeden / nejedna odchazeli s holym zadkem a jeste jim zustaly treba po manzelovi dluhy k placeni. Spis to mozna usnadni dedictvi, kdyz je co dedit, ale uplna jistota taky neni.

Offline Karja
44733 příspěvků moje polička 30. prosince 2022 23:56

barbucha No přesně, asi si myslí, že pak bude mít větší jistotu tak celkově. 

Kan Ono to taky není uplně tak černobílé, dnes se berou lidi později, chlapi klidne před 40tkou a už něco mají, pak do toho stejně dáváš peníze, nebo vlastně nevyděláváš, a on do toho dává ty společné peníze....Prostě už je to leckdy trochu jinak než dřív a stejně by se to leckdy muselo ošetřit nějak ještě.

Offline continuity
43155 příspěvků moje polička 30. prosince 2022 23:59

Kan tvoje jsou akorát ty peníze a podívej se, jaká teď inflace. Takže dostaneš reálne o 20% méně než si do toho vrazila za jediný rok. A i s malou inflaci to s tím reálným vyjádřením v horizontu deset let zamává. 

A ještě se dozvíš, že jsi zlatokopka.

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 31. prosince 2022 00:08

Karja 

No, tak nebude

continuity 

Tak zase to nemůžeš brát jako nějakej bankéř přece. Jako fakt bys mu napočítala při vypořádání i inflaci?

Offline Karja
44733 příspěvků moje polička 31. prosince 2022 00:11

barbucha No a nejsou tim myšleny jako ty "učtenky od nákupů" a doložení toho, že se podílela? to je pak velká smůla no

Offline rysamona
1109 příspěvků moje polička 31. prosince 2022 00:19
Reakce na Candance:

Karja tak tak, taky s tim otali. A ja si uz prijdu trapne to porad vytahovat. On uz mi jednou rekl, at to jdu zaridit a on to podepise. A co mi asi tak na katastru reknou?

Ono se vubec nemusi nic stat a vsechno muze byt v cajku ale ja vzdycky potrebuji plan B, C a dal. 

​Tak to tak udělej. Sepiš darovací smlouvu, ověřený podpis na jedné ze smluv a podej na katastr. Tedy aspoň myslím, že stačí na jedné. Maminka mi chtěla darovat dům, tak jsem to taky páchala já a ji jen ukázala kde to podepsat.

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 31. prosince 2022 00:29

Karja 

Hele já nevim. Účtenkama by asi mohla něco doložit, že přispěla - ale pořád jen "přispívá", vlastník je on... a to je podle mě prostě blbý. Už jen pro ten pocit imho, ale každej na to má svůj názor, co je pro něj bezpečný...

Offline continuity
43155 příspěvků moje polička 31. prosince 2022 00:31

barbucha no já nevím, co bych udělala. Já jsem obecně dost neochotná investovat do cizích nemovitosti. 

Už jsem to jednou řešila a do cizího majetku dala pár korun, aby se tam dalo bydlet. Dál jsem překecala ex na to, že si pořídíme byt společně. Kdybych to neudělala odejdu s holou prdeli, ač do začátku jsem měla peníze v půlce ceny toho jeho bytu. 

Taky by se mi mohlo stát, že z těch úspor se mi místo poloviny ceny bytů vrátí po pěti letech s bidou čtvrtina a řeknu to tak: To by celkem bolelo. 

Offline jerry
11242 příspěvků moje polička 31. prosince 2022 00:42

Tak nechci vám brát v téhle diskusi iluze - on to sice občanský zákoník upravuje vcelku dobře, ale realizace bývá složitější

Ten z manželů/partnerů, který investuje své prostředky do majetku manžela/partnera, má právo pří rozvodu/rozchodu požadovat náhradu této investice. Ale důkazní břemeno bude na něm, tj. musí investici a její výši prokázat (to jsou ty výše zmínění "účtenky") - v praxi to ale bývá dost problematické dokazování, pokud ten vlastník nemovitosti "klade odpor" a nechce se finančně vyrovnat. Tohle pak vyřeší jedině soud, ale trvá to, no...a taky to stojí prachy.

Paragony si 10 let dozadu obvykle nikdo neschovává, ale ani výpisy z účtů nebo karetních transakcí nejsou samospasitelníé - je nutno dokazovat, co, kde a za kolik kupoval a že se to na nemovitost manžela/partnera opravdu použilo (dle výpisu z karty např. doložím, že jsem ve stavebninách nakoupila stavební materiál za xxx,- Kč, ale musím i doložit, že byl použit na  nemovitost partnera). U rekonstrukcí toto bývá obvykle ten největší kámen úrazu - co se kupovalo, kolik se kupovalo a kde vlastně jsou ty konkrétní cihly zazděné.

Pokud se důležitosti nebo "výhodnosti" manželství u těchto majetkových záležitostí týká, naprosto souhlasím s Kan - společné jmění manželů je pojistka.  

Na vlastnictví nemovitosti nabyté (i na hypotéku) před uzavřením sňatku nemá svatba vliv - pořád zůstane výhradním vlastnictvím toho kterého manžela. Toto jediné je jednochuché.

Konec půlnočního právního okénka

Offline jerry
11242 příspěvků moje polička 31. prosince 2022 00:48
Reakce na Candance:

On uz mi jednou rekl, at to jdu zaridit a on to podepise. A co mi asi tak na katastru reknou?

​Zajdi za notářem, domluv přípravu darovací smlouvy, manžel ji tam jen zajde podepsat - notář zároveň ověří jeho podpis na jednom paré, jak píše rysamona a podat to na katastr budeš moci ty jako nový spoluvlastník. 

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 31. prosince 2022 00:54

continuity 

Ale jo, tomu rozumim. Investovat do cizí nemovitosti vidím jako holej nerozum. 

I když, kdybych na to přistoupila, tak bych asi se nefackovala o nějakou inflaci anžto bych to přičetla k tíži toho (chvilkovýho) nerozumu prostě k riziku podnikání, ke kterýmu jsem se - ve slabý chvilce patrně - a špatně - rozhodla.

Ale dneska je jiná doba... já pamatuju časy, kdy jsem vesele opustila exmanžela s dvěma harantama a dvěma igelitkama v ruce a o nic prakticky (kromě "dekretu") nešlo... leč přizpůsobila jsem se nové době a koupila byt radši jen na sebe. Jistota je jistota

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 31. prosince 2022 01:23

jerry Díky za odborné silvestrovské okénko. :D