"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline brrr
12265 příspěvků moje polička 13. března 2023 20:06

Teď jsme se o tom bavili se známými....  výkon práce je dle smlouvy ve městě X, ale někdy je vykonávaná i jinde, např. ve městě Y. Jak se počítá pracovní doba? Příjdu do práce ve městě X, sednu do auta, 30 minut jedu do města X, kde pracuju 8 hodin a pak jedu zpátky. Mám odpracovaných 8 hodin nebo 9?  A jak to je, když nejedu do města X, ale rovnou do města Y? To už je jen 8 hodin?

Offline KonečněTady
139 příspěvků moje polička 13. března 2023 21:47

Nemáte prosím někdo tip na pánskou koženou tašku na notebook? Líbí se mi batohy, ale ty se pro daný účel nehodí.

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 13. března 2023 21:51

brrr no pokud je to jako služební cesta, tak cesta se do výkonu práce nepočíta, pokud nespadne do pracovní doby. 

Je to pěkná prasarna v zákonníku práce, na mě jednou dokonce zkoušeli, že cesta se vůbec nepočítá, resp. člověk měl sedět v kanclu v jiném městě a pracovat minimálne do pěti, aby mohl v největší špičce vyrazit tri hodiny domu. Vstávaš v šest, návrat domů v osm a odpracováno osm hodin.

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 13. března 2023 22:09

brrr sama jsem zvědavá, kdo ti co odpoví. Tohle je hrozně složité, hraje tam roli i pevná/pružná prac.doba, kdy je pevná část prac doby apod. My třeba měli v prac.řádu, že pevná je 9-15 a pružilo se 6-9 a 15.-18, ale při výkonu práce jinde se uplatňovala pevná 7.30-16.00. Pokud jsem jela rovnou, počítalo se jen 7.30-16.00 (na palici), i kdybych tam byla 10 hodin. Pokud jsem si odpíchla v 6.00 na baráku, pak jela na tu služebku a z ní rovnou domu, tak to bylo od 6.00 do 16.00 - jestli mi rozumíš. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 13. března 2023 22:58

Lamicka Jo, to jsme měli stejně. Nejvýhodnější bylo skoro vždycky začínat na baráku a pak se ještě vrátit a píchnout si. Ale je to vopičárna.

Offline brrr
12265 příspěvků moje polička 13. března 2023 23:19

continuity Lamicka S tou pracovní dobou nevím, myslím, že tam musí člověk být 9-14, jinak pracovní doba a je 7:30-16.

Třeba my to máme tak, že klidně jedu hodinu někam, jsem tam 8,5 hod (protože 0,5 hod je pauza na oběd) a hodinu jedu zpátky. Plus to mám z domu dalších 20 minut. Ale mám odpracováno jen osm. Kdybych hodinu jela, 6,5 hodiny pracovala a hodinu jela zpátky, tak mám taky osmičku. Čert aby se v tom vyznal.

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 14. března 2023 08:31

brrr no podle ZP se ta cesta do prac.doby nezapocitava a pri skuzebkach se uplatnuje ta pevna prac.doba, ale lze to "obejit" tim, ze si treba rano na baraku vykazes praci a pak jedes (to bude vsude stejne, zase podle ZP). Je to vopicarna, presne jak pise MP Meri u nas se takhle resili i doktori

Offline andulka01
12765 příspěvků moje polička 14. března 2023 09:34

brrr prosím, také bych ocenila tip. Ráda bych vytáhla širší rodinu na rozumný kopec, než Potůčky a Monínec. Obě mladší holky by si asi už zasloužily velký lyzování.

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 14. března 2023 15:51

Tak Betty to teď řeším já. Strašná bolest kyčlí, už dlouho. Takže ortopedie, rtg, a kyčle ok.

Tak mě dr poslal k rhb doktorce. Takže nově rtg celé páteře, odběr asi litru krve a milion vyšetření z krve.

A teď čekám na výsledek.

Buď to bude od páteře, nebo je to následek covidu, protože při prvním mi to začalo. Nebo borelióza, nebo revma, nebo něco jiného. 

Někdy bych brečela bolestí,  v noci se bolestí budim, bolí to v klidu i pohybu, vsedě, vestoje, vleze. Pořád, strašně.  

Takže tu ortopedii si klidně můžeš odpustit a jít rovnou na neurologii. 

Držím palce.

Offline Tak Betty
6043 příspěvků moje polička 14. března 2023 16:17

Dadoo Ja tak nějak bláhově čekám, že  to přejde samo. Ortoped má on line objednávání,  ale v březnu není žádný termín. A duben tam ještě není. 

Offline brrr
12265 příspěvků moje polička 14. března 2023 17:46

Lamicka Nás v práci nikdo nekontroluje, jak dlouho tam jsme, do docházky si píšeme osmičky, přesčasy máme zakázané (psát si je, odpracovat je musíme, když na to příjde). Je to takové dvousečné, no.

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 14. března 2023 20:26
Reakce na brrr:

Třeba my to máme tak, že klidně jedu hodinu někam, jsem tam 8,5 hod (protože 0,5 hod je pauza na oběd) a hodinu jedu zpátky. Plus to mám z domu dalších 20 minut. Ale mám odpracováno jen osm. Kdybych hodinu jela, 6,5 hodiny pracovala a hodinu jela zpátky, tak mám taky osmičku. Čert aby se v tom vyznal.

​no to je podle ZP bohužel. Pokud jedeš ve svým volnu, do pracovní doby se to nepočítá, pokud během pracovní doby, je to prekážka na strane zaměstnavatele. 

Když je to jednou za čas, tak dobrý. Ale na muže jednou zkoušeli, že mu nezapoctou jako výkon práce cestu do Švýcarska - autem. Takže jeden den cesta tam, druhý zpět, jeden den práce na místě a měl by z toho možná dvanáctku. Oni se vzepřeli, ale podle zákonníka práce je to ok.

Někdo si kdysi nějaké poradně stěžoval, že pracovně jezdí po výstavách a veletrzích, takže minimálne jednou, spíš 2x měsíčně jede v neděli mnoho hodin vlakem, aby byl v pondělí ráno na místě, půlku týdne z domu. Víkend rozbabrany, ale práce to není a neprináleží za to ani náhradní volno, jen cestovní náhrady. 

Když pak mzdová účetní řekne, že máš přece jiné požitky ( čímž myslela tech 80 korun diet za zkaženou neděli, tak člověk má chuť škrtit. 

Offline Zu
2760 příspěvků moje polička 14. března 2023 20:54

continuity hm, takže za ty 3 dny, co byl pryč má tedy člověk odpracovaný 1, kdy se opravdu věnoval výkonu práce? A ty dva dny co, to si napíše dovolenou?

Offline andulka01
12765 příspěvků moje polička 14. března 2023 21:12

brrr Chvála Bohu za mou současnou práci! Když to tu čtu... Pracovní akce sežerou spoustu soukromého času, ale jinak mám velmi volný režim, žádné píchačky, jednání mimo firmu nemusím hlásit, víkendy kompenzujeme volnem v týdnu, občasný sick day nebo h.o. nejsou problemem. 

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 14. března 2023 21:15

Zu když mu cesta pripadne na pracovní směnu/pracovní den, je to prekážka na strane zaměstnavatele a počítá se to jako výkon práce - ale jen těch třeba 8 hodin. Můj muž měl nepravidelně rozvrženy pracovný čas, takže zamestnávatel řekl, že ty dny neměl směnu a musí si to odpracovat jindy - nebo mu to padlo na třídenní víkend. Já si to už pořádně nepamatuji. vím, že se dost hádali a nakonec řekli, že jestli tam mají jet, tak to bude práce nebo ať si hledají jiné debily, co stráví dva dny v aute zadarmo. 

Mě to dost štve, protože teď cestuji hodně a legislativa nijak to nemotivuje zaměstnavatele trochu s tím šetřit. Prostě ho to nic nestojí, kromě nafty do auta nebo jízdenky na vlak, což je pakatel.

Offline brrr
12265 příspěvků moje polička 14. března 2023 21:38

andulka01 Počkej, to jsem asi blbě napsala. Sice nám pořád vyhrožujou čipy a dalším, ale my na periferii to máme podobně jako vy, velmi volný režim. V zásadě můžu pracovat kde chci a kdy chci, mám akorát termíny. Ovšem pak mívám takové výzkumy, kdy tam musím být těch osm hodin a to je opruz, obzvlášt, když je to třeba na 9 měsíců. Ale nedělám o víkendech, to jen ve vyjímečných případech.

Offline rasaNori
8798 příspěvků moje polička 14. března 2023 21:42

brrr neděláš teď někde v bližším okolí? Starší dítě teď skoro hodinu ometalo sádrové amonity v pískovišti, tak že bych jí ukázala jak tvá práce vypadá doopravdy;)

Offline brrr
12265 příspěvků moje polička 14. března 2023 21:56

rasaNori Jasně, že dělám. Přímo v centru u sv. Václava, ale teprve se to rozjíždí. Jestli ji to bude bavit i v dubnu, tak to už tam bude něco k vidění. Klidně se pak zastavte.

Offline andulka01
12765 příspěvků moje polička 14. března 2023 21:57

brrr já reagovala obecně, i na Continuity. A teda já mám štěstí, že i v technické firmě mám obrovskou flexibilitu. Což většina kolegů nemá, jsou vázaní pracovni dobou provozů, které servisujeme. 

Offline rasaNori
8798 příspěvků moje polička 14. března 2023 21:59

brrr super, povedu to v patrnosti:)