"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline baltik
4952 příspěvků moje polička 05. dubna 2023 10:29

notna se bojim, ze k tomu nic "objektivniho" nenajdes, to jsou dva nazory proti sobe, jedni, co tvrdi, ze bez vysokeho SPF ani doma k oknu a druzi, co upozornuji na ten mozny nedostatek vitaminu D

jinak ja teda osobne bych si myslela, ze v zime mame nedostatek vitaminu D vsichni, takze ne?

Offline continuity
41553 příspěvků moje polička 05. dubna 2023 10:33

notna teď po zimě je podle mě mnohem důležitější to, co jí. V zimě se Vit D ze slunce prakticky netvoří, je úplně jedno, co používá.

V létě je dobré projít se po sluníčku denně, ale stačí, když si nemaze ruce cestou do práce. Ono se pořádně ani neví, jaká hranice Vít D je vlastně normální. Dala bych si občas zobnout decko, ale určitě bych velké dceři makeup nezakazovala - nakonec hledat něco bez spf může být docela výzva. 

Offline notna
9071 příspěvků moje polička 05. dubna 2023 10:37

baltik Dceři nedostatek D vyšel teď poprvé. Nevím, jestli je jeho měření standardně v krevním obrazu při preventivce, ale naše praktická ho testuje, ale já i manžel máme vždy hodnoty v pořádku. je teda pravda, že nevím to roční období. Nechodíme úplně přesně po 2 letech, je to tak jen přibližně, jak si vzpomeneme. Naposledy já teda v květnu.

Offline Pinot Noir
29327 příspěvků moje polička 05. dubna 2023 10:40

notna já SPF používám maximálně párkrát ročně u vody, sledovaná jsem na endokrinologii a nedostatek vitamínu D mám pořád. Aktuálně mám brát 35 kapek Vigantolu týdně. Po létě jsou výsledky vždycky lepší, po zimě špatné.

Offline notna
9071 příspěvků moje polička 05. dubna 2023 10:56

continuity Doktorka mi slíbila poslat výsledky do mailu, při konzultaci jsem si tu hodnotu nezapamatovala. Předepsala jí Vigantol k užívání na každý den. Stravu má pestrou, rybu má minimálně jednou týdně, spíš víc, zeleniny sní taky hodně.

Offline notna
9071 příspěvků moje polička 05. dubna 2023 11:00

Pinot Noir Dcera tu hodnotu měla předtím vždycky v pořádku, proto mě napadla ta souvislost. Ale tak to zatím nechám být. Má kontrolu v říjnu. Třeba to po létě bude OK. Souvislost s ročním obdobím mě nenapadla, ale asi máte v pravdu.

Offline continuity
41553 příspěvků moje polička 05. dubna 2023 11:06

notna zelenina nemá s vitD vůbec souvislost. Spíš ty ryby, hlavně tučné, mléko a vejce. 

Vigantol může klidně i jednou týdně, 7x tu denní dávku, hlavně s jídlem, které obsahuje tuky. jak ji to lépe vyhovuje. 

Offline 999
19426 příspěvků moje polička 05. dubna 2023 11:18

notna Důvěryhodné info nemám, ale podobný případ v rodině. Ségra mazala dceru pořád padesátkou, u moře jen oblečení proti UV záření a má tak nízkou hladinu vitamínu D, že se doktor vyděsil.

Offline Ounz
20369 příspěvků moje polička 05. dubna 2023 11:53

notna prosimtě, ten vigantol snězenej naráz v tejdenni dávce může NĚKOMU dělat nadýmáni a někdy i střevni dyskomfort - jen tak na vysvětlení toho denního užívání (já si třeba zvykla, a preferuju to, panč denně jsem na to zapomínala ) 

Offline Ounz
20369 příspěvků moje polička 05. dubna 2023 11:53

Jinak nedostatek vit d máme v naší poloze doslova všichni

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. dubna 2023 12:07

notna mě přijde dobré, že se dobrovolně maže, opačný extrém by byl horší. Škodlivost slunečního záření mi přijde horší než doplňovat vitamín D. Ale klidně to může být tou zimou. Takhle pečlivě si vysokým faktorem maže i ruce nebo jen obličej?

Offline Lamicka
14134 příspěvků moje polička 05. dubna 2023 12:30

notna ja teda nejsem zadny odbornik a nevim, jak je to s vit. D, ale deti mazu pokazde, kdyz vim, ze budou na slunci, sama se mazu spf taky co nejvic, i oblicej. Kladla mi to na srdce kozarka i kosmeticka, hlavne u tech svetlych typu je to dulezite. Dceri davam u more i UV triko, ta jde do cervene hned. Sleduju na IG MUDr. Arenbergerovou a ta mazani taky doporucuje. 

Offline GChK
299 příspěvků moje polička 05. dubna 2023 12:44
Reakce na Evaeva:

Nevíte, kde mají těhotenské kalhoty, ale ne s tím vysokým nápletem, ale jen pružným pasem (nějaké na teď, ne lněné nebo tak)? Měla jsem jedny z ca, byly super, ale asi už je nedělají:(

Evaeva SZ :) 

Offline Mohučanka
7317 příspěvků moje polička 05. dubna 2023 13:21

Lamicka mě se teď na kožním taky doktor ptal, zda se na slunce mažu, a s odpovědí, že mažu sebe i děti "padesátkou" byl velmi spokojen. 

Offline notna
9071 příspěvků moje polička 05. dubna 2023 14:17

Evaeva Mohučanka LamickaMazání spf při delším pobytu venku a hlavně na slunci považuji za samozřejmost. To taky dělám a nijak nezpochybňuji. Jde mi o to, že ona teď tou převážně padesátkou se maže každý den, tak mě napadlo, jestli to nesouvisí s tím úbytkem D, když ho v předchozích rocích měla dostatek.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. dubna 2023 14:30

notna souviset to asi bude, spíš jsem chtěla ocenit, že mi v tomhle případě přijde lepší ta nadměrná zodpovědnost. Ale zimní slunce v našich končinách opravdu téměř žádný D vitamín nevyrobí.

Offline andulka01
12653 příspěvků moje polička 05. dubna 2023 14:35

Evaeva courala jsem po Reserved a mám pocit, že tam je pro těhotné výběr celkem velký

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. dubna 2023 14:43

andulka01 díky, bohužel to, co hledám nemají ani na webu. Já mám takový celkem specifický požadavek na ten pas, nechci takový ten vysoký náplet, tam nemám co dát zatím.

Offline notna
9071 příspěvků moje polička 05. dubna 2023 15:00

Evaeva To není nadměrná zodpovědnost. To dělá kvůli vzhledu, ne kvůli zdraví

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. dubna 2023 15:12

notna já to pochopila, ale opačně by to bylo horší takhle z toho bude spíš těžit. Ale jestli si maže jen obličej, tak to déčko nachytá přes ruce, prý stačí 15 minut denně na ruce po předloktí, akorát to nemůže být to zimní slunce.