Kokoska nejsem odborník přes kukačky, ale předpokládám, že snáší mezi podobná vejce? a uměj ho i přizpůsobit, praví strýček google.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
rasaNori tak, že se jim ztrácej děti, poznaj, ale to je tak jediný, co s tím můžou dělat. a dokud je koho krmit, krmí
Prosím vás, když se tu jede ptačí téma, mě by zajímalo, když na jaře staví ptáci hnízda, kde bydleli do té doby? To když nemají mladé, nemají hnízdo? A až ptáčata povyrostou, jdou kam? A nečetla jsem to celé, bylo tu, proč má někdy slepice bílé a někdy hnědé vejce?
Marbuša to jsou samé super otázky, jsem také zvědavá na odpovědi
já neumím zodpovědět ani jednu.
Blaire Varují před tím na stránkách našeho i malajského ministerstva zahraničí. Ale já se pochopitelně nějak nebojím, jen mě to pobavilo, že třeba kdybych to dlouhodobě plánovala, vyberu jiné místo. :-) Jen mě teď mrzí, že na to máme docelá málo času, původní plán byl opravdu jen prodloužený víkend, nějaká městská turistika. Teď jsme to trochu natáhli, ale stejně tam strávíme jen necelý týden. :-( Chtěla jsem se podívat i do Bruneje, když budeme kousek, ale pročetla jsem nějaká fóra na netu a prý cesta strašně dlouho trvá kvůli kontrolám, tak to asi vzdám.
Jestli máš nějaké tipy, tak klidně sem s nimi!
Ad Brunej, byli jsme tam cca před sedmi lety a dle mého to za to nestalo, přesně jak píšeš, strašně dlouhé formality se tam vůbec dostat a celkově nás to nenadchlo. Malajská cast Bornea dobrá, trochu mi to splývá díky určité podobnosti se Sumatrou, jsem milovník opic, takže cokoli kolem nich byl za mě zážitek
Marbuša podle mě nebydlí, prostě si zalezou někam pod keř nebo si sednou na větev. Jsem zvědavá, co na to zdejší odborníci.![]()
Marbuša do té doby bydlí na větvi. v keřích, na stromech... když mláďata povyrostou do letu schopné velikosti, z hnízda vyletí. dost často se pak ještě zdržují v okolí na zemi, kde je rodiče ještě přikrmují.
ale třeba takový papoušek mniší si staví celé hnízdní kolonie, jedno obrovské hnízdo spletené z větviček s mnoha vchody a dutinami, které obývá celoročně.
Marbuša a Papousicek sedokridly si stavi takovy jako pristresky, ale kdyz nesezene partnera, tak se klidne daj dohromady na sezonu dva samecci, kdyz jsou oba zrovna single a zijou spolu:-) a kdyz se vylihnou ten rok mladata, rodice je kazdej den odvedou na spolecnou vetev "do skolky", kde je hlidaj ruzny teticky, zatimco rodice shanej potravu![]()
Marbuša jedna slepice snáší vždy vejce jedné barvy, přičemž každá slepice ten odstín má daný geneticky, některá plemena jsou šlechtěná na vejce konkrétní barvy, třeba zelená nebo modrá nebo čokoládově hnědá :)
Muslik Díky moc, tak už jsem klidná a pouštím Brunej z hlavy! :-)
moora kukacky jedny:D
Zu whiskas Já jsem bachovky kdysi nechala namíchat synovi s ADHD, nějak mě na to přivedla kamarádka. A když už jsme to řešily, tak i obě pro sebe. Bylo to teda v době, kdy to tady tak běžné nebylo, paní, co nám to míchala, tak se celkem podrobně vyptala. Tak můžu říct, že na synovo chování a školu, to žádný extra vliv nemělo nebo jsem to nepozorovala, ale mně to bylo úplně jedno
. Kamarádka taky říkala, že se úplně uklidnila a že přestala ten šrumec doma řešit. Měla v té době tři, celkem malé kluky, takže záhul. Zároveň bych neřekla, že to bylo špatně. Bylo to to, co jsem od těch kapek chtěla, jen jsem tomu moc nevěřila.
whiskas já jsem dávala Rescue Remedy naší psici, když byly novoroční ohňostroje a úplně ji to zklidnilo, přestala se třepat a usnula. Jsou to bylinky, takže nevidím důvod, proč by jako podpůrná léčba neměly fungovat.
bram Já jsem ale nepsala, že by neměly fungovat. Psala jsem, že jsem sprej měla kdysi dávno a že si nějaký extra účinek nevybavuji. A myslím, že je to jako se vším, ani byliny nejsou zárukou, že budou účinkovat na každého stejně.
moora tak jaktoze ptaci nepoznaji, ze maji v hnizde kukacku?
Já teď čtu knížku Desatero smyslů: Jak lidé a zvířata vnímají okolní svět a tam se píše o jednom druhu, který svoje mláďata učí signál pro krmení - každé mládě má svůj vlastní, takže rodiče podle toho poznají, které už dostalo a které ještě ne, a rozeznají i kukačku. Je to druh, který mláďata přikrmuje i po vylétnutí z hnízda, takže se potom taky umí navzájem najít. Knížka je vůbec dost zajímavá.
Jitka77 rasaNori A ja jsem jeste videla nejaky dokument, kde ukazovali, ze nejaky ptaci druh, jen uz nevim jaky, zpívá svym vajickum konkretni variaci melodie specifickou pro dany par, ta mladata se to nejak uz pres skorapku nauci, a pak po vylíhnutí krmi jenom ta, co to zazpívají spravne, coz kukacci mlade nesvede.
Myrtila Jo, to bylo asi něco podobného. Šlo i o to, že si pár vytváří společný "rodinný" zpěv, a učili se to už ve vajíčku. Byla tam i zmínka o experimentu s těhotnými ženami, kdy část říkala nahlas určitá neexistující "slova" a děti na ně po narození reagovaly.
Marbuša Haha, promiň. Tak hnízdo maj jen na vysezení mladých, jinak ptáci spí v korunách stromů a u našich v psím víně, co maj na stodole. Prostě se spáří a to vejce musí někde snést a vysedět. Jakmile vysedí a mláďata hnízdo opustí, je hnízdo prázdné.
No a ty slépky, bílá dominant má vejce bílé, hnědá má světle hnědé a černá má hnědé. Kamarádka má teda i zelené a některá vejce maj i razítko. :D
Já se smála jak ten Babiš říkal, že má kráva v žaludku to mléko, ale šokoval mně jeden muž s vysokoškolským vzděláním, který se naprosto vážně zeptal, proč je to vejce z volného chovu od slepičince, jelikož on si myslel, že na vejce, má slepice speciální otvor ![]()
Marbuša jedna slepice snáší vždy vejce jedné barvy, přičemž každá slepice ten odstín má daný geneticky, některá plemena jsou šlechtěná na vejce konkrétní barvy, třeba zelená nebo modrá nebo čokoládově hnědá :)
A majú aj nejaké rôzne vlastnosti okrem farby (tie vajcia myslím, nie sliepky)...akože niektoré sú trebárs lepšie na piškótové cesto a iné do majonézy?
Edit: a ako je to s kohútmi? Keď má človek rôzne druhy sliepok, potrebuje ku každej iného kohúta? A...ehm....nepopletú si to?
Ako je to vlastne s kohútmi a vajíčkami (viem, že žiadne neznášajú, ale tam končím....)
Děkuju všem za vysvètlení, jak je to s vajíčky a mám poslední dotaz.
Když kosice "vyprdne" vejce v průběhu pěti dnů, kdy dochází k oplodnění? Jenom na začátku a pak se postupně vyvijí jednotlivá vajíčka nebo každý den po "vyprdnutí"?
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje