"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline mitford sister
1691 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 17:51

slniecko slniecko kohout být nemusí, aby slepice snášely vejce, jen když chceš kuřata. Pak záleží, jestli čistý chov, tak samozřejmě kohout toho plemene. Jinak je to jedno, krom velikosti, aby to vůbec "šlo". Tam bývá problém, když kohout je moc velkej, tak slepice hodně odrbe a může ji zranit. Taky když je kohout na málo slepic, tak je drbe.... Existuje kouzelné slepicarske slůvko: kohout slepici pojímá 

Jsou i samozřejmě nějaký ideální poměry, kolik slepic na kohouta. Aby je stačil všechny pojmout a ne zase furt

Ve vejcích je rozdíl pak už jen ve velikosti a kvalitě dané podmínkami chovu. Ale jsou rozdíly mezi slepičim, kachním, husím - na co jsou dobrá. 

Online Karja
44223 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 18:08

Mně teda dostala někdy před třema lety, když jsem zjistila, že kuřátka nejsou žlutý:-D. Takže já se můžu učit každý den, s ptáky, rybami nebo zelení, já mám spoustu prostoru:-D

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 18:12

Znám paní co má slepice mix a kohouta Hedvábničku a zvládá. Když roztlouká vejce, jsou spojímaná (to je taková ta tečka v žloutku, chov bez kohouta to nemá) My dlouho kohouta neměli, ale na holkách to bylo strašně poznat, byly takové hádavé, vztahovačné, nežraly, nenesly a hlavně se mezi sebou klovaly, kohout si sjedná pořádek a holky nejsou tak vystresované. :D  K oplodnění dochází díky ukládání spermií u slepice, klidně i týden po aktu a je snad jasné, že už snesené vejce nejde oplodnit.

Offline mitford sister
1691 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 18:19

Kan já kohouta nemám bo málo slepic a sousedi by dělali problém, dvoje sousedi mají okna slepicím blíž než já, ale soudružky jsou úplně v pohodě - asi lesby :)) nebo feministky! 

Offline 711990
18294 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 18:23

Kan ta tecka ve zloutku neni zarodek, tu muzou mit i neoplodneny vejce, jestli myslis takovej ten jako krvavej flek

Offline Anema
1275 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 18:32

Marbuša sýkorky někdy přespávají v prázdných budkách, ale hnízdo si tam staví až před hnízdní sezónou.

Barva vajec je fakt geneticky, zajímavostí je, že ta zmíněná zelenomodrá od slepic plemene araukana jsou vlastně genetická chyba - náhodný insert kousku viru do DNA zrovna do takového místa, že to udělá tuhle super barvu (fotka z netu)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 19:28

mitford sister Dodej do chovu dvě kuřata a budeš vidět, že je staré nepustí ke krmení a budou je štípat. Každý rok naši kupují 5 nových kuřat a pět strých zabijí, omlazují chov a udržují pravidelnou snůšku, páč se pipi vynesou.

711990 Ok. Tedy červená, někdy hnědá tečka s ocáskem. 

Offline Zu
2760 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 19:36

Když tu jede to líhnutí, tak jsem si vybavila na jednu historku, když mi bylo asi 10. Táta na chalupě míval různá zvířata, často na jídlo, takže jsem se spíš učila je ignorovat, i když pomáhat jsem musela (třeba králíka jsem jedla pouze 1x, já tyhle oblíbené tvory prostě nejím).
Nevím, co od toho čekal, ale půjčil si od někoho nějakou líheň. Myslel si, že úspěšnost bude nízká, tak do ní dal 40 bažantích vajíček. A vylíhlo se 40 bažantíků  

To byly prázdninový galeje, já nedělala nic jinýho než připravovala těm hladovým kuřátkům jídlo nebo je krmila

Offline 711990
18294 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 19:42

Kan no tady je videt po dnech jak vypada oplodneny vejce, nejdriv je tam jenom takovej bilej flek, potom uz docela ptak...obvykle lidi myslej tim flekem tohle

Offline rasaNori
8798 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 19:56

Renusatko a u koho by sis ještě vzpomněla? Myslím ty bachovky:)

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 19:59

rasaNori To už ne. Syn chodil do první třídy. Tak je to 15 let. Hlavně jsme to řešily přes cosi jako skype. Asi vidět jméno, tak si možná vzpomenu, ale spíš už ne.

Online Karja
44223 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 20:02

Renusatko Škoda, že jsem to nevěděla dřív, to by se mi líbilo. Teď bych potřebovala Bachovky nějaký stimulační spíš, přijde mi, že je mi všechno nějak jedno asi:-D. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 20:10

Karja My jsme jí tenkrát řekly, co máme za problémy a co by jsme rády řešily. Každé nám namíchala něco úplně jiného. Ale tu nervozitu z akčních kluků, jsme chtěly asi řešit obě. To se nějak míchalo 5 bylin a byl někde i seznam.

Online Karja
44223 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 20:10

Renusatko No super, že to fungovalo! 

Offline dzizisketa
8865 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 22:00

Anema 

Tyhle zelenovaječné slepice chová tata. Když nám dává lornu vajec, tak se vždycky těším, až ji otevřu, protože tam je fakt paleta barev - úplně bílá, svetlá narůžovělá, různé sytosti hnědé a pak zelená

Offline Gatita
8554 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 22:01

711990 prosim te, jeden extra pitomy dotaz. Proc to ty slepice delaji, ze snaseji ty vejce jen tak. Myslim jako neoplozena. Nevis? Sis, to je blba otazka, jsem si to mela radsi potaji vygooglovat. 

Offline Ignis
1334 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 22:16

Gatita vůbec není blbá Mě to sice nikdy nenapadlo nad tím přemýšlet, ale strašně mě zajímá odpověď.

Online SunEclipse
3449 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 22:21

Gatita no bych řekla že to je stejné, jako když jako ženy ovulují...

Offline Gatita
8554 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 22:28

SunEclipse to me taky napadlo, ale teda vytlacit vejce mi prijde fakt narocny, az tak jako proti prirode:))

Online SunEclipse
3449 příspěvků moje polička 18. dubna 2023 22:31

Gatita no když to vezmeš z pohledu slepice, třeba by jí přišlo proti přírodě týden krvácet...