"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Vari
2187 příspěvků moje polička 08. června 2023 15:11

Evaeva V Zelcine stin neni, my tam ted v sobotu dorazili tak jedenact a zadna fronta nikde nebyla. A jahody ve Vrananech meli i ve ctyri, ale lidi tam bylo dost, ja pockala s detma v aute a sambo skocil jen pro ty jahody.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. června 2023 15:16

Vari tak to zní o dost líp než výše uvedené:) Je tam i hřiště, takže děti počkají klidně tam, já bych tam ráda něco na zub, jinak tam nemusím (jahody koupím jinde). Uvidíme teda, kam budou chtít děti.

Offline Peetra1
284 příspěvků moje polička 08. června 2023 15:24

Prosím o účetní radu poradu . Kamarádka Ukrajinka, žije v ČR již rok se svým 5-letým synem, manžel zůstal na Ukrajině. Chlapeček chodí do soukromé školky, kamarádka pracuje na hlavní pracovní poměr, má nárok na slevu na dani za dítě či nikoliv? Účetní ji tvrdí, že určitě nemá, mě to úplně jasné tedy nepřijde.

Online continuity
42338 příspěvků moje polička 08. června 2023 15:40

Peetra1 záleží, kde je daňový rezident.

Pravděpodobně to půjde až v daňovém přiznání, protože v půlce roku nevíš, jak to bude s pobytem do konce roku - je to první kritérium. Takže mzdová účetní má asi pravdu, že to teď nepůjde, ale je dost možné, že to půjde zpětně.

Ty podmínky na tu rezidenci se sice neměnili - řídí se to smlouvou mezi ČR a Ukrajinou, ale zpřísnil se postup DU pro jeho uznání.  

Tady je to vysvetlené na Slovácích, ale je to podobné. 

https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/dan-z-prijmu/muze-si-slovak-uplatnit-danovy-bonus-v-ceske-repub/

Offline Peetra1
284 příspěvků moje polička 08. června 2023 16:12

continuity moc děkuji!

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 08. června 2023 21:45

Nemáte někdo odkaz na takové obrázkové plakáty/pexeso nebo co to bylo, kde byly obrázky a k tomu lehce pozměněné názvy? Teď mě nenapadá žádný příklad, ale asi to bylo ve vtipech a bylo to kreslené.

Dotaz jak noha teda.

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 08. června 2023 22:08

brrr 

To jsou asi pexesa MaComiX, koukni na jejich web/Twitter. 

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 08. června 2023 22:31

euridike Ježíš, dík moc. To je ono.

Offline Marielle
příspěvků moje polička 08. června 2023 23:11

Prosím, máte zkušenost s dárcostvím kostní dřeně? Jsme v procesu. Prosím i sz. Děkuji.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 09. června 2023 22:23

Marielle Osobní zkušenost ne, pracovala jsem v transplantační ambulanci po transplantacích kostní dřeně. Jen se to asi před lety dělávalo vše jinak, tak nevím, jestli bych nějak pomohla. A mám sestřenici, které daroval dřeň bratr.

Offline Marielle
příspěvků moje polička 09. června 2023 23:42

Renusatko prosím o radu, dárce si píchá injekce accofil a proto nemůže bydlet sám (je s námi). Na odběr má jet 600km vlakem. Máme ho doprovodit? ...doufám, že u vás to dobře dopadlo <3

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 10. června 2023 12:13

Marielle Určitě snižuje pozornost a rychlost reakcí, takže řidit 100% ne. Jelikož je tam to nemůže bydlet sám, což si už nepamatuju jestli bývalo, tak bych ho nenechala ani cestovat samotného třeba vlakem. Ale pokud se nikomu cesta opravdu nechodí, tak bych se ptala ještě v tom centru, kde transplantace proběhne, jak je to nutné. U nás to dopadlo dobře. Sestřenici bylo snad 25 a dostala dřeň od bratra. Je to 18 let. Musela to podstoupit myslím po 5ti letech znovu, ale je to spousta let a tenkrát těch pacientů a zkušeností tolik nebylo. Držím palce, ať to i u vás dobře dopadne.

Offline geekygirl
129 příspěvků moje polička 10. června 2023 18:09

Ako to je teraz s prepitným v kaderníctve?  Dávať, koľko?  V hotovosti, kartou?

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 10. června 2023 18:37

geekygirl ja svojej nedavam. Pracuje sama na seba a je na miestne pomery velmi draha. Ceny si urcuje sama a s nikym sa nedeli. Tak tam mi uz prepitne nedava zmysel. Ak by robila ako zamestnankyna vo vacsom kaderníctve a bola by som spokojna, tak by som dala. 

Ci v hotovosti alebo kartou je najlepsie sa spytat kadernicky/kadernika osobne, kazdy preferuje cosi ine.

Offline Marielle
příspěvků moje polička 10. června 2023 20:52

Renusatko děkuji za informace. To cestování pořešíme. Jsem ráda, že u vás to dopadlo dobře a věřím, že i nám se zadaří. 

Online Karja
44220 příspěvků moje polička 10. června 2023 21:34

geekygirl Já dávám, moje kadeřnice pracuje taky sama na sebe, ale vždycky navíc něco dám, protože jsem spokojená. 

Offline Garfie
28253 příspěvků moje polička 11. června 2023 05:41

geekygirl Platím většinou kartou, nebo jak se mi to hodí. občas spropitné nechám, takovou tou formou, že zaokrouhlím cenu, ale spíš výjimečně. Většinou u toho s kadeřníkem kecáme, tak tu částku často moc nevnímám...A celkově teda tu kulturu spropitného dost nesnáším. Absence spropitného je jedna z nejlepších věcí v zemi, kde momentálně žiju!!!  

Offline Malvin
1643 příspěvků moje polička 11. června 2023 08:25

Evaeva v Zelčíně jsme byli včera od 10 - 14. Asi jak občas proběhla dopoledne miniprehanka, tak to tam bylo příjemně a lidí málo. Dvě přeháňky jsme prestali pod nějakým přístřeškem, jinak než jsme se rozhodli vyndat destník, bylo po dešti. Odpoledne už peklo sluníčko. Ale i při odjezdu žádné fronty u vchodu nebyly a parking ok.

Offline Gatita
8554 příspěvků moje polička 11. června 2023 11:03

geekygirl chtela jsem napsat, ze davam 10 %, ale vlastne to tak neni a davam, jak to vyjde. V salonu uz by to delalo nekolik set navic, tak nekdy to dodrzim, ale vetsinou asi spis ne. Vetsinou z toho vyleze nejake zaokrouhleni, ze dam stovku navic maximalne. Delam to tak i u soucasne kadernice, ktera pracuje sama na sebe ve vlastnim a je pomerne draha. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. června 2023 11:12

Malvin díky. Děti tam nechtějí, takže nakonec jedeme jinam.