Mulen Kdyžtak bych taky měla kontakt na výbornou psycholožku, sídlí přímo v centru Brna. Jaká je aktuální objednací doba, teda nevím, byla jsem u ní před pár lety, vzala mě tehdy asi za 2 týdny, ale už když jsme se domlouvaly přes mail, napsala jsem jí, že to bude jen menší počet setkání a že mám termín, do kdy to, co s ní chci probrat, musím rozhodnout. Tak je možné, že mě tak trochu vmáčkla do diáře. Akorát na pojišťovnu myslím nebere.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Prosím, neřešila jste některá problém se synchronizací outlooku v mobilu?
Mám pracovní email na tel (android) a mám outlook nastavení na pracovní email. Ale cca týden pozoruju, že mi nechodí notifikace, když mi přijde email. Verze androidu i outlooku je aktuální, mám pro outlook povolené oznámení, outlook jsem dle vygooglené rady resetovala, ale nic. Ale třeba upozornění na online schůzku v kalendáři mi normálně chodí ![]()
whiskas ty centra paliativní péče, to je velmi dobrý tip
marieu Lisabon je skvělý celý. Záleží, co preferuješ a kolik je času. Vyšplhat na hrad (dovnitř není zas tak nutno jít) a potom scházet starou Alfamou dolů a kolem staré katedrály Se se stáčet k centru. Alfama je hezká i po setmění. Plno malých barů, domy s kachličkami. Doporučuji pohodlnou obuv, chodníky jsou dost rozbité a jsou tam různé schody. Nejhezčí výhledy na město jsou z čtvrti Bairro Alto. Tam se dá z centra buď vyjet tramvají, historickým výtahem ( jo, je to past na turisty, ale když je málo lidí, tak má své kouzlo) nebo vyjít po schodech anebo vedle výtahu je obchoďák s jezdícími schody. V Bairro Alto je plno krásných kostelů - skvostné zlaté výzdoby). Krásný výhled na moře je z miradouro de Santa Luzia.
Pokud je volno půlden, dá se jet tramvají podél nábřeží do Belenu. Za návštěvu určitě stojí tamní klášter. Pevnost stačí vidět z venku. Výhled z památníku objevitelů je fajn.
Výlet na celý den je Sintra. Jezdí se z nádraží Rossio, které samo o sobě stojí za návštěvu. V Sintre je toho vidění spousta. Další výlet je možný k majáku Cabo Roca a pak pokračovat do rybářského městečka Cascais. Ne tak profláknutý je výlet vlakem do Queluz, kde stojí velký královský palác v rokokovém stylu. Jestli se chceš koupat, vyjeď z města vlakem do Estoril.
Kdyby bylo hnusně (nebude, ale kdyby náhodou) v Lisabonu je skvělé Oceanium. Stojí v moderní čtvrti po Expo a i přes vysoké vstupné to byl skvělý zážitek.
Nebo jet tramvají 28 z Martin Moniz (bacha, bude fronta) přes město k bazilice Estrela. Na ní se dá vyjít na teresu. Výhled na město nic moc, ale dají se prohlédnou zvonice, kupule. U baziliky je moc hezký park.
Spíš co za mně nestojí za to, je Botanická zahrada. To je spíš malý park a člověk tam nejvíc ocení ti, že je tam stín.
marieu Všechno! ![]()
Akvárium v Evropě asi nemá konkurenci. Plavba lodí kolem Bellémské věže a památníku objevitelů. Uličky Alfamy. Náměstí Dom Pedro (asi pokvetou žakarandy?), treska v bramborovém těstě...
Koukni na něco od arch Adama Gebriana, prožil tam pár měsíců a umí.
Mulen ajeje, ja si teda taky behem toho tydne hlavne okolo 4 rano ujasnila spoustu veci![]()
Malvin budu tam na kongresu- budu mít volnou celou neděli a pak vždy pár hodin odpoledne, nebo dopoledne. Byla jsem v Portugalsku před 23 lety, Lisabon jsme minuli, ale viděla jsem Coimbru, Sintru, Cabo da Roca, z velkých měst jen Porto a to ještě velmi málo z něj. Děkuju za ostatní tipy, určitě je ráda využiju
Sweet Potato kongres je snad i v dochozí vzálenosti od Oceanária, to už mám ošéfovaný. Gebrian je skvělý tip, díky!
marieu Ještě doplním, že historické tramvajky jsou zábavnější zvenku než zevnitř. Bývají narvané, jízda je pomalá a hlučná. MHD obecně mají ale skvělou a určitě se vyplatí nějaká celo- nebo vícedenní jízdenka. Je v ní i ten výtah.
marieu Jo a a ta moderní čtvrť (Expo), kde zřejmě budete, je taky moc pěkná. Jestli budeš mít čas, vyvez se tou lanovkou podél vody.
marieu v Belemu klaster dos Jeronimos, byvaji tam fronty, ale je krasny. Mozna se da vstupenka koupit i online, nevim. Doporucuje se muzeum Calousta Gulbenkiana, nam to nevyslo casove a mrzelo me to. Trefili jsme se do dni volnych vstupu a byla tam fakt silena fronta, do zaviracky nemozny to projit. Byli bychom si dalsi den vstupenku zaplatili, ale uz taky nebyl cas.
Ted vidim, ze klaster uz zminovala Malvin .
Chlacholit a lhát je podle me úplně nejhorší, je věřící?
pokud se chce umírající bavit o smrti, tak bych ho vyslechla, za mě je strašně důležité, aby umírající došel před smrtí k smíření. Mohl by pomoct I nemocniční kaplan, pokud tam je.
Minule vzpomínky, zvláště ty příjemné jsou dobré a třeba moje babička o tom před smrtí mluvila ráda. Ale ona věděla,že umře a byla s tím už smířená, tak z tohto pohledu to bylo mnohem jednodušší. Ale taky tchýně v tom hledala útěchu, když si myslela, že umře. pak se oklepala a ustalo to. I když o minulosti mluví ráda pořád, ty konverzace jsou úplně jine.
Dědu mama chlacholila a už v těch 25 mi to přišla příšerná konverzace. Teď jsem starší a přijde mi to šílené pořád, akorát dnes bych do toho už vstoupila.
continuity tvrdit umírajícímu, že neumře mi teda přijde fakt zvláštní ![]()
continuity tvrdit umírajícímu, že neumře mi teda přijde fakt zvláštní
tak on ne každý umírající je se smrtí smířený a někdo si chce uchovat určitou naději, i když žádná není
oltejá bych spíš řekla, že s tím není dost často smířeno hlavně okolí. A proto z nich padají tyhle plky.
Já už jsem to sem psala, babička si nikdy na nic nestěžovala, ale to, že před smrtí ji celá rodina jak jeden muž vykládala, ať to ještě nevzdává, teda nesla těžce.
Umírající nemůže být odpovědný za to, jak se cítí a vypořádají s jeho smrti pozůstalí, možná je výjimka, pokud jde o maminku malých deti. Ale to břímě je příliš velké a úplně v protikladu s tím, co potřebuje on.
Mulen posílám SZ
Mulen haha, pro me to bylo, jak to rict, osvezujici, ve vsech myslitelnych vyznamech slova:D
rasaNori tak to pro me rozhodně taky
.
continuity věřící není, já také ne a navíc lež ze mě nikdo nedostane. Takže když se dobral k tomu, že se domů už nedostane, tak jsem se odmlčela a probíráme, co je potřeba udělat na zahradě a tak.
Fakta zná, dostává morfium a jestli ještě nějaká sedativa nevím, ale mluví velmi bez emocí, tak se snažím, co nejvíc držet ty svoje na uzdě a projíždíme třeba fotky na telefonu.
A už chápu toho psychologa, něco je dobrý říct/bapsat nahlas, už jen aby si člověk sesumíroval myšlenky.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí