Mermaid Když se to vezme do důsledku, člověk je taky invazivní druh![]()
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Mermaid Jasně. A slunce s tím jeho zářením! Kolik je z toho rakoviny! Bych to vsechno zakázala ![]()
Mermaid (domysli si smajlika s jedním zdviženým obočím)
O dulezitosti hmyzu Doporucuju k přečtení. Nebo jakoukoli epizodu podcastu Proměna dokonala. Víc k tomu asi nemám.
![]()
No tvl, já se chtěla jenom zeptat, jestli je těch vos fakt letos nějak hodně, nebo se mi to jen zdá ![]()
mě se jich zda tak normálně, spíš pořád znesitelně.
Dcera má čerstvě jedno pigaro od včely, ale co jiného čekat, když ji zasedne na trávníku. ![]()
Lama_z_Lana neni jich vic.
Lama_z_Lana mne se jich taky zda hodne, ale myslim ze to je nejak v normalu. A trvam na tom, ze vosy nejsou prospesny nikomu a nicemu!!!![]()

Lama_z_Lana mně se zdá, že u nás jich víc je. Ale nepočítala jsem je, možná je jich jinde zase míň ![]()
711990 hlavně nejsou prospěšný v mý limonádě nebo u nás doma![]()
Evaeva ja jsem jeste doplnila infografiku![]()
Mermaid o repelentu si uz slysela?
MP Meri poradis mi nejake kvetina na balkon, ze kterych budou hmyzavi nadseni? Ted litaji hlavne na petunie a slunecnice, mame letos po stehovani ten balkon zatim takovy provizorni, ale napresrok se to chystam rozjet. Trochu i premyslim nad tim, ze na takovy travnaty placek za domem s retencni nadrzi vyseju kvetinovou louku.
Lama_z_Lana k nam letos zaleti do bytu aspon jedna dve vosy. Ale predpokladam, ze to je tim, ze je laka ten balkon a nemame site. Obvykle se jen tak proleti po mistnosti a zase odleti ven. Ale rozhodne to neni tak hrozne, jako kdyz jsem pred lety byla na brigade na hrade a v zahrade pod ubytovnou tam bylo vosi hnizdo. Tam se opravdu nedalo nic jist.
Mně se spíš zdá, že se tak nějak to množství vrátilo do normálu, pamatuju u dědy, že jich míval plný lapače, ségra (na tom samém místě) jen pár. Letos se poměr vylepšil, taky nás včera u prosecca pěkně otravovaly. ![]()
Mermaid A? Komáři přenášej nemoci, hadí jed zabijí, klíšťata sajou krev, vlci trhaj ovce, bobři kácej stromy ...
Osobně nesnáším všechnu tu havěť, ale co to má co dělat s tím, že je neskutečně potřebná a pro planetu důležitější a prospěšnější, než většina lidí, to opravdu nevím?
711990Ježíš, mi připomnělo...

Vosy se mi zdají počtem v normě, ale komárů, ovádů a muchniček opravdu hodně, nepamatuju si, že bychom byli ze zahrady takhle poštípaní.
Komáre sme tu mali len v máji, keď sme ležali v nemocnici.
Vôs je asi rovnako otravne veľa.
Ale motýľov ubudlo výrazne.
Zuzuli mne moc nenadchly takový ty medonosny směsi, není to moc vzhledny, je tam hodně svazenka a řepka, ale fakt na to jdou hodně
My máme na zahradě hodně oregano, to se v létě v květu hýbe vcelama a levanduli
Zuzuli To je trochu složitější téma a je super, že to chceš takhle pojmout. Obecně je potřeba tomu hmyzáctvu zajistit podmínky pro celej životní cyklus a všechny jeho aspekty, takže jen kvetoucí kytky to nespasí.
První věc a asi nejvíc opomíjená, je vodní prvek (bazén pro deti se nepočítá
). Stačí malá nádržka, větší podmiska s vodou a kamínky, ale jelikož máte balkón větší, hlasovala bych pro nějaké minijezírko (stačí z kýble, vědra apod.). Duležitý je tam mít vždyky nějaký klacek, kůru, kus něčeho, na co si hmyz sedne. Plovoucí nebo opřený o stěnu. Disclaimer - když už tu frčí komáři, netřeba se bát, že by se v tom jezírku nějak hromadně líhnuli, to fakt nehrozí.
Druhá je nějaký bordel, ve kterém se může hmyz schovat, svlíkat, přezimovat apod. Mrtvý dřevo, hromádka listí, dutinky, hmyzí hotel (tam pozor, většina těch běžně prodávanejch je k ničemu, ale to je na delší povídání, vysvětleno třeba v tom podcastu). Nemusí to bejt nutně přímo na balkóně, ale je dobrý se rozhlídnout po nejbližším okolí pod ním a ujistit se, že tam je aspoň nějaký křovíčko s hromadou bordelu.
A třetí jsou ty kytky. Tam je fajn to mít rozmanitý a mít možnosti, aby se hmyz krmil celoročně. Hmyz je nadšenej ze spousty kvítek, nicméně ne všechny se hodí na balkóny. Třeba svazenka, to je takový typický, hodně se doporučuje, ale není moc pěkná. Za sebe bych doporučila hlavně rozchodníky a netřesky - ty jsou jedny z prvních jarních květů, který krměj včely a daj se dosadit jako podsada pod normální kytku, tak to nezabere místo navíc. Pak je super mít něco, co kvete pěkně zjara, já mám třeba šeřík palibin, ale super je třeba i azalka, zlatý déšť, jasmín ... léto je snadné, to jede spousta letniček a bylinek, hodně chutná třeba mateřídouška, oregáno, levandule. Super je i psí víno. Z klasických okrasných petúnie, surfinie. Super je i motýlí keř, téř se dají i v zakrslé variantě. Obecně si myslím, že co se týče výběru těch květin, tak skoro nemůžeš šlápnout vedle. Důležitější je imho zajistit ty ostatní věci (voda, prostor pro životní cyklus) a z těch květů už si to oni nějak přeberou.
MP Meri diky. Materidousku, majoranku, levanduli a treba medunku mame. My bydlime celkem v zeleni, pod nami jsou predzahradky, soused tam ma i fontanku, okolo plotu tam je celkem husta vysadba prave tech motylich keru. Malicke okrasne ruze tam delaji to krovi. Za domem je ta plocha s retencni nadrzi, mezi ni a silnici pak takovy zarostly kus. A za silnici na jedne strane bylo pole s repkou, okolo nej pas vlcich maku, kopretin, hermanku, chrp. Proste okraj Prahy. Rada bych ale jeste trochu prispela. Jen je teda velka skoda, ze my mame jediny zeleny balkon v celem dome, dva kvetinace s tuji u sousedu nad nami nepocitam. Aspon ty predzahradky v prizemi to vyrovnavaji.
Vodu jsem v misce na balkon dala, ale pridam jeste ten klacik, to me nenapadlo. Diky.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí