continuity Jasně. Tak toto je už vyšší dívčí :-) Já jsem se ve škole učila, že toto jsou soukromoprávní vztahy s mezinárodním prvkem ... upravuje to mezinárodní právo soukromé, které stanoví pravidla, právem které země se konkrétní situace řeší. Třeba v přípdě dědění nemovitosti, se na dědění této nemovitosti uplatní právo země, kde se nemovitost nalézá, tedy ve vašem případě pravidla občanského zákoníku Slovenska. ALE!!! Já vůbec netuším, jestli do těchto věcí nějakou směrnicí či nařízením nezasáhla EU a nejsou nějaká nová pravidla. Tím, jak je EU sjednocená a lidé se žení, mají majetky a pendlují s právními závazky po celé unii, zdravý rozum by řekl, že by nějaká pravidla být mohla. Ale opravdu nevím.
Pokud mohu řícz, co bych dělala já. Já jsem hluboce přesvědčená, že člověk by měl znát svá práva. Je to důležité, život se může rychle proměnit a jeden se pak jen diví... Zašla bych za nějakým notářem, který ty věci s "mezinárodním prvkem" dělá a má přehled a zkonzultovala bych s ním, abych prostě věděla. Nic špatného vám proboha nepřeju, ale zemřít můžete, manžel a děti pak budou vědět víc a nebudou třeba tak tápat. Ne každý notář, který je pak soudem přidělen k vyřízení pozůstaloti, je kvalitní a sběhlý.