"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline continuity
43198 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 08:07

Victoriamůžu se zeptat i já? 

Já mám slovenské občanství a majetek taky na Slovensku. Podle jakého práva se po mě bude dědit, nevíte náhodou?  

Teď to není úplně aktuální, ale na Slovensku je to tak, že nezletilé děti vždy musí dostat svůj podíl, takže pro mě doteď nemělo cenu dělat závěť. ale někde jsem se dočetla, že se uplatní na celý majetek legislativa státu v době pobytu a to by dost měnilo situaci. 

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 08:07

Kokoska Pokud máte společné jmění manželů a v případě fondů jste ho nezúžili (společné jmění manželů jde zúžit a něco z toho vyjmout), tak se domnívám, že to spadá do SJM. To, že to máte na své jméno by nemělo hrát roli. Je to stejné jako u bankovního účtu. Vaše příjmy jdou na váš účet, pokud ho máte, ale spadají do společného jmění manželů. Když zemřete, váš účet by měl být řešen i z hlediska vypořádání společného jmění a potom z hlediska dědictví. Ale toto jsou zase obecná pravidla, nejsem praktik.

Offline Kokoska
35034 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 08:09

Victoria dekuju! Muzu vlastne zaveti odkazat neco, co je v SJM? To by se asi nejdriv muselo nechat vyjmout?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 30. srpna 2024 08:16

Kokoska já než to naťukám

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 08:17

continuity Jasně. Tak toto je už vyšší dívčí :-) Já jsem se ve škole učila, že toto jsou soukromoprávní vztahy s mezinárodním prvkem ... upravuje to mezinárodní právo soukromé, které stanoví pravidla, právem které země se konkrétní situace řeší. Třeba v přípdě dědění nemovitosti, se na dědění této nemovitosti uplatní právo země, kde se nemovitost nalézá, tedy ve vašem případě pravidla občanského zákoníku Slovenska. ALE!!! Já vůbec netuším, jestli do těchto věcí nějakou směrnicí či nařízením nezasáhla EU a nejsou nějaká nová pravidla. Tím, jak je EU sjednocená a lidé se žení, mají majetky a pendlují s právními závazky po celé unii, zdravý rozum by řekl, že by nějaká pravidla být mohla. Ale opravdu nevím. 

Pokud mohu řícz, co bych dělala já. Já jsem hluboce přesvědčená, že člověk by měl znát svá práva. Je to důležité, život se může rychle proměnit a jeden se pak jen diví... Zašla bych za nějakým notářem, který ty věci s "mezinárodním prvkem" dělá a má přehled a zkonzultovala bych s ním, abych prostě věděla. Nic špatného vám proboha nepřeju, ale zemřít můžete, manžel a děti pak budou vědět víc a nebudou třeba tak tápat. Ne každý notář, který je pak soudem přidělen k vyřízení pozůstaloti, je kvalitní a sběhlý.

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 08:29

Kokoska Teoreticky ano, i bez vyjmutí. Vezměme si zase příklad domu. Je v sjm, na půlku má nárok manžel. Vy v závěti odkážete svůj podíl na domě pouze dětem. Pak manžel po vypořádání by měl dostat polovinu a a ta část, která spadne do dědictví, se rozdělí mezi vaše děti. 

Pokud ale máte něco takového v úmyslu, jděte se určitě poradit s notářem. Oni vědí, jak to do té závěti správně formulovat. 

Edit. Ještě mě napadá příklad, kdy by to asi nešlo. Třeba byste v závěti odkázala auto, které je v sjm, synovi. Tím, že auto nejde rozdělit, tak by v tom závěť asi byla neplatná. Ale dědici by se mohli v dědickém řízení dohodnout. Manžel by ho mohl synovi nechat, když to bylo jako vaše přání...

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 08:35

Omlouvám se, moje "poradna" pro dnešek končí. Nebudu na to mít čas.

Každopádně tato debata mě přivedla k následující úvaze. Nemířím na nikoho osobně, ale je velmi známo, že právní a finanční gramotnost v této zemi je nízká. Dovolím si tvrdit, že z hlediska tradičního rozdělení rolí v rodině, které do značné míry přetrvává, gramotnost žen je nižší. Jestli vám mohu doporučit, udělejte si takové cvičení. V klidu o samotě a třeba i s papírem v ruce si zmapujte vaši majetkovou situaci a představte si situaci, že se manžel nevrátí večer domů, protože ho dodávka v čelním střetu sestřelila ze silnice. Víte co se bude dít? Dokážete si jasně odpovědět na to, že víte, jaká máte k tomu majetku práva? Kdo bude dědit? Víte, že bydlíte v domě, který patří i vám? Nebydlíte náhodou v domě, který manžel kdysi zdědil po rodičích a je tedy jenom jeho? Jak zaplatíte školu v přírodě a hory a pojistku, když máte společný účet, je na manžela, a banka ho zablokuje? Prostě si namodelujte tu nejhorší situaci a znejte svá práva:-)

Offline continuity
43198 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 08:41

Victoria děkuji moc 

Offline Catherinne
10868 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 08:43

Victoria to je skvělý domácí úkol! A myslím, že banka při úmrtí už účty neblokuje, alespoň u mámy, když ji zemřel manžel, to tak bylo, notář si jen vyžádá stav účtu ke dni úmrtí. 

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 08:45

continuity Není vůbec zač, rádo se stalo :-)

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 08:49

Catherinne To máte jinou zkušenost než já. Obecné pravidlo je, že se blokuje. Ten majetek je třeba "zajistit". Ale zároveň tím potvrzujete moji jinou zkušenost, že různí notáři přistupují k těm případům různě. 

Ještě mě napadá, jestli tam byli další dědicové nebo jen vaše matka, tedy manželka zemřelého. Pokud je tam víc dědiců a jen jeden z nich by měl mít k účtu přístup (třeba má manželka dispoziční právo), pak je v zájmu ostatních dědiců důležité účet zablokovat, aby se ochránila hodnota dědictví.

Offline Kokoska
35034 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 08:51

Victoria dekuju, ono je dobre se nad tim zamyslet.

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 09:08

Victoria přesně !!!

A velmi děkuji za nalévárnu, i když v naší malé rodině to bude jednodušší.

Jen pro jejich klid to chci zařídit, ale v podstatě je mi jedno, jak se porovnají

Offline Catherinne
10868 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 09:09

Victoria dědili tři lidé, ona, co by manželka a dva synové z prvního manželství. Přístup k účtu měla, byl společný. A šla ten den vybrat peníze na pohřeb, protože žádný jiný zdroj neměla. A šlo to. A šlo vybírat pořád, jen tam pak v dalším řízení figuroval ten stav účtu ke dni úmrtí.

Ale rozhodně jsem si myslela, že to je právní úkon, který se změnil, ne, že si to každý notář může dělat jinak. 

Protože zůstat z hodiny na hodinu bez prostředků musí být teda síla.  Spousta lidí má přeci společný účet. Teda jen ty mladší ročníky dnes už asi  ne. 

Offline Tak Betty
6157 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 09:14

Prosím,  je lehčí BB krem , nebo CC? Potřebuji lehce tónovací. 

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 09:30

Catherinne Účty se blokují. Ve vašem případě měla dispozici i vaše matka, manželka zemřelého. Protože tam byla další disponent k účtu, proto nebyl zablokován. A proto ona mohla vybírat. 

Jsou rodiny, kde má účet třeba muž, žena nemá dispozici, má třeba jen k tomu účtu kartu... vždyť finance jsou starostí muže, že ... pak se v případě úmrtí muže blokuje. 

V rámci domácího cvičení, o kterém jsem psala výše, je právě důležité si i vyjasnit, co dotyčná rozumí tím, že je účet tzv. společný...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 30. srpna 2024 09:31

Victoria dneska už se neblokuje. Akorát se vypořádává stav ke dni úmrtí.

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 10:01

Evaeva Mám v rodině probíhající dědické řízení, účet byl bankou zablokován a je zablokovaný. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 30. srpna 2024 10:02

Victoria fakt? Já právě myslela, že se to změnilo před pár lety. Já mám zkušenost stejnou jako Catherinne 

Online andulka01
12862 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 10:03

Používáte někdo týmově ČEZ Pomáhej pohybem? Ráda bych to využila na firemní sportovní den/další aktivity. Akorát jsem myslela, že je tam větší výběr podporovaných projektů, i více zaměřených na třeba podporu sportu pro postižené nebo tak.
Nebo byste mi mohly doporučit nějaký podobný projekt?