"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline rozarka
4219 příspěvků moje polička 29. srpna 2024 18:52

A je možné sepsat závěr v tom smyslu, že děti dědí az po smrti obou rodičů? Respektive po smrti prvního přejde majetek na druhého a až poté na děti?

Offline continuity
43198 příspěvků moje polička 29. srpna 2024 18:58

rozarkanemůžeš ty děti opomenout. Ale lze se třeba domluvit a v tomto smyslu tu závěť sepsat, že děti nebudou dědit peníze a budou mít místo toho  podíl na nemovitosti, nakonec dospělé děti musí dostat jen zákonného 1/4 podílu, to není zas tak moc.  

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. srpna 2024 19:06

999

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 29. srpna 2024 19:19

Victoria Díky, to je asi ten důvod, proč se mi neozývali

Ale omluvou mi (možná) tak trochu je, že jsem se poptávala tak okolo a nikdo (až vy) mi neřekl, že se do advokacie nespadá notářství. Každý řekl -  zkus nějakého právníka. 

A děkuji za návod, budu na vás pamatovat v závěti

Offline Černá kočka
1775 příspěvků moje polička 29. srpna 2024 19:19

A když je ze SJM vyjmutý bankovní účet, tak aby patřil jenom jednomu z manželů, tak jsou vyjmuty veškeré prostředky, které na tom účtu jsou, nebo jenom ty prostředky, které tam byly v době sepsání notářské smlouvy a ostatní příjmy, které tam přitekly potom jsou opět SJM?

Offline OliveOyl
1967 příspěvků moje polička 29. srpna 2024 19:47
Reakce na 999:

viktorka_od splavu Evaeva Garfie

Tak až matka přijde s ohláškama, tak nejdřív pošupajdí k notáři :-)).

​a tam ať na vás ty majetky rovnou přepíše, ještě by to nerozumně prohýřili :))

Offline rozarka
4219 příspěvků moje polička 29. srpna 2024 20:53

continuity já vím, že děti jsou neopominutelni dědici. Ale měla jsem za to, že je to možné

Offline 999
19831 příspěvků moje polička 29. srpna 2024 21:15

OliveOyl Přesně :-)). Ještě by to rozfofrovali

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 29. srpna 2024 23:07

Černá kočka Nejsou pak součástí SJM ani potom. Samozrejme zalezi na tom, jal to bylo sepsano, ale standardne je to takhle.

Offline Garfie
28591 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 00:51
Reakce na Evaeva:

Černá kočka závětí asi taky. Tu první otázku nechápu. Dědilo se dle zákona, babičky děti její majetek, po dědovi budou dědit jeho děti.

​Počkej, to je ale divný, po babičce přece musel dědit i děda....bez ohledu na oddělené majetky, to je přece úplně stejné jako ten (hypotetický) případ maminky 999. 

Kan Tak on to žádnej velkej majetek není, nijak mě to netrápí. Vztahy máme hezký (možná kdyby ne, tak mě to trápí víc). Mně jen trochu štve to rozhoduntí mámy, já bych měla upřesnit, že dům byl celý tátův, takže tím, že se zřekla dědictví, se připravila úplně o všechno, nepatří jí v tom domě, kde prožila celý život, ani rohožka...

Offline Černá kočka
1775 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 06:34

Vari Dekuji.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 30. srpna 2024 07:35

Garfie jestli nějaké peníze, to si nejsem jistá nemovitosti ne. Ale že by ty peníze daly ten zákonný podíl, si nemyslím.

Offline Kokoska
35034 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 07:43

Takze kdybych umrela, tak pulku zdedi manzel a dalsi pulka se deli tak, ze pulku zase zdedi manzel a tu zbyvajici cast si rozdeli jeho a moje deti? A kdyby pak umrel on, tak po nem bude dedit uz jen jeho syn, moje deti ne?

Offline continuity
43198 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 07:54

Kokoskapůlku manžel nezdědí, půlka je prostě jeho a do dedictstvi vůbec nevstupuje. Tu druhou půlku si rozdělí on a tvoje děti rovným dílem.

Ve vašem případě u dětí konečný výsledek hrozně záleží, na tom, který z vás umře dřív. Měla bys ho přežít prostě, už jen kvůli svým dětem.

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 07:56

KokoskaPokud vám rozumím správně, co myslíte, tak to bude asi takto. Udělejme to na příkladu domu. Zásadní je, zda máte společné jmění manželů a že tento dům je ve vlastnictví manželů v rámci společného jmění manželů. Pokud zemřete, tak se nejprve vypořádá společné jmění manželů, to znamená, že se určí, co je podíl žijící manžela na společném jmění manželů. Takže to bude ta půlka domu, která připadne manželovi (vy to nazýváte, že "on zdědí půlku" - to není dědictví! To je vypořádání společného jmění manželů! Dědí se po vás jako po zemřelé, on stále žije, tudíž má nárok na část společného jmění manželů). Až pak nastupuje dědictví, tedy v případě domu, ta půlka domu, která jde do dědictví jako majetek po zemřelé, tedy po vás. Pokud nenapíšete závěť, tak nastoupí dědění ze zákona a v první skupině dědí vaše děti a manžel, protože životní situace zemřelé, tedy vás, v době úmrtí naplňuje "požadavky" na dědění v první skupině. Takže z té půlky domu, která jde do dědictví manžel dostane třetinu, třetinu dcera a třetinu syn. Bude to jejich majetek. Takže v budoucnu se na jejich majetek po jejich úmrtí uplatní stejná pravidla jako u vás. Takže v případě úmrtí manžela bude dědit ten, koho on určí, a pokud neurčí, tak jeho syn. Vaše děti z prvního manželství na to nemají vliv. Pokud by si je osvojil, pak by to bylo něco jiného, ale do toho nechci zabředávat.

Toto je obecné, nevím, jak to máte s firmou třeba. Zda je ten dům opreavdu ve společném jmění manželů.... To zjistíte výpisem z katastru.

Offline Kokoska
35034 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 07:57

continuity nojo vlastne, po mne jen moje deti. No, budu se snazit

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 30. srpna 2024 08:00

Kokoska jeho děti po tobě přímo dědit nebudou. Akorát když umřeš dřív, muž dostane třetinu tvojí půlky a to potom zdědí jeho děti.

Offline Kokoska
35034 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 08:01

Victoria diky. Jeste se zeptam, kdyz mame nejake penize ve fondech, kazdy na svoje jmeno, to se taky pocita do SJM? 

Offline Kokoska
35034 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 08:01

Evaeva jj, uz jsem to pochopila.

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 30. srpna 2024 08:02

Samantha Rádo se stalo! Ať to šťastně vyřídíte a narazíte na slušného notáře. 

Ještě k těm advokátům a závětím. Kolem závětí jsou ošklivé soudní spory. Napadají se pro neplatnost i závěti sepsané advokáty, oni pak musí figurovat jako svědci a tak... myslím, že to je jeden z důvodů, proč to také nechtějí dělat. A druhý je ten, že pozice notáře v dědických věcech je mimořádně silná. On jakoby zastupuje stát a soudy a jeho rozhodnutí určuje majetkové poměry dědiců do budoucnu, zakládá vlastnické vztahy a tak. Proto všichni rozumní advokáti odkazují na notáře. Závěť sepsaná notářem a zanesená do registru má velkou právní kvalitu.