Victoria muzu se zeptat? Kdyz zustanou po zemrelem jen dva pribuzni, sourozenci. Je mezi nimi rozdil, kdyz jeden je polorody a druhy ma rodice stejne jako zemrely? V rodine ted takova situace nastala, rodice ani rodinu, partnera ten clovek nemel, zavet (asi) take ne.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Jos Sourozenci podle občanského zákoníku dědí až ve třetí skupině, pokud není manžel, děti nebo další osoby, které zákon řeší v první a druhé skupině. Paragraf 1637 říká, že nedědí-li manžel ani žádný z rodičů, dědí ve třetí třídě stejným dílem zůstavitelovi sourozenci a ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří ....
Ustanovení neřeší "kvalitu" sourozence. Ani v paragrafu 22, kde se řeší, kdo je podle občanského zákoníku osoba blízká, je jasně napsáno sourozenec, aniž by se řešilo, zda je společný rodič jeden nebo dva. Pokud by se to mělo řešit, považovala bych to z hlediska toho "polorodého" sourozence za nerovný přístup.
Vše kromě děti a vnoučat jsou věci řešitelné závětí. Teda i ty děti, ale jenom částečně. Nezletilé musí dostat 3/4 zletilé 1/4.
No, taky je můžeš vydědit.
barbucha Vydědění není tak jednoduché. Musí k tomu být přísné zákonné důvody. Ale lze to obejít za života tím, že se majetek rozdá a těm dětem (které by dotyčný tak rád vydědil) nic nezůstane, protože dotyčný v době smrti nic nemá.
Garfie v tom mém případě, pokud manžel umře dřív a zároveň nemají děti (první se nedá vyloučit a druhé je splněno), tak pak už po manželce už budou dědit její sourozenci.
Úplně by mu to tolik nevadilo, kdyby to měli zdědit deti a zůstalo to v linii, jenže takto ten jeho rodný dům částečně zdědí lidí, kteří tam nikdy nebyly ani na návštěvě.
continuity Jj, ale ty příběhy jsi tam dodala až po mojí odpovědi, jen jsem chtěla podotknout, že jsou to rodiče nebo sourozenci. Případ tvého táty je naprd, mě až vlastně při čtení této debaty napadlo, že když jsem se vzdala dědictví ve prospěch ségry, měla jsem se ho vzdát spíš ve prospěch mámy....
barbucha Vydědění není tak jednoduché. Musí k tomu být přísné zákonné důvody. Ale lze to obejít za života tím, že se majetek rozdá a těm dětem (které by dotyčný tak rád vydědil) nic nezůstane, protože dotyčný v době smrti nic nemá.
Ano, to je taky cesta. Ale ne pro každýho... člověk to rozdá a nikde není psáno, že obdarovaní budou slušní i nadále, typickej případ kdy už po štědré babičce ani pes neštěkne ![]()
Ty důvody jsou sice závažný, ale nemusí platit všechny najednou bych řekla. Určitě je ale lepší, přiložit k listině o vydědění třeba písemnej důkaz, je-li k dispozici. Zůstaviteli to bude pravděpodobně už jedno
ale ulehčí tím situaci dědicům...
barbucha Tak si štědrá babička musí udělat věcné břemeno a modlit se.
Victoria a nedá se tohle "rozdání za života" těmi neobdarovanými napadnout? jakože předsunuté dědění nebo jak bych to nazvala... ![]()
Garfie To jsme udělaly se ségrou my. Vzdaly jsme se veškerého dědictví po tátovi ve prospěch mámy.
Ale jsme teda výjimka, v okolí matky všichni její vrstevníci už veškerý majetek přepsali na děti, aby to bylo po smrti jednodušší. No nevím, zatím mi to přijde spíš složitější, protože třeba teď mohlo SVJ získat nějakou dotaci na výtah, ale nedostanou ji, když byty v domě nevlastní důchodci, kteří tam ovšem bydlí.
999 babička tohle řešila závětí, aby každý dostal, co chtěla, aby dostal. Její děti to samozřejmě věděly dopředu.
999 no u nás švagrová přispěchala s nápadem, že by se to mohlo vypořádat rovnou po smrti tchána, aby se nemuseli 2x platit notářské poplatky. Vůbec nechápu, proč do toho vůbec mluví, je nevěsta, ne potomek. Že to půjde podle zákona, byla asi jediná průchozí možnost, která by tchýni ochránila.
Včera se teda tchýně pohádala s mužem, takže za dvě hodiny 3x změnila názor, na koho tu barabiznu přepíše, aby nás všechny vytrestala.
Mě je ten barák u zadele, nezdedim tam ani cihlu, ale už se řeší, jak se poskládáme na novou střechu.
Bylo by to směšný, kdyby v rámci diskuze nepadl nápad, že bych já měla zařizovat dotaci. ![]()
Teda, abych byla přesná ona má velkou hodnotu ta zahrada v podstatě v Praze, ale dům věku 50 let postavený svépomocí za sociku, podle samodomo projektu, který nebyl ani dodržen. Tam na co sáhneš, to se vysype ze zdi. Dávat statisíce do střechy bez jasného projektu na celkovou rekonstrukci je podle mě úplná blbost.
RoSa Ano, dá, ale to je už je příliš detailní. Záleží na konkrétní situaci. Teoreticky u soudu můžete napadnout leccos, určitě by šlo namítat účelové jednání, aby se obešel zákon a tak. Jen se prostě musí unést ta důkazní povinnost a výsledek je samozřejmě nejistý. V těch případech, kdy jsou to staří lidé, kteří už sotva vládne rozumem a někdo je k tomu darování donutí, třeba pomohou vyjádření lékaře a tak. Život je hodně pestrý i v tomto ohledu. Takže závěr - ano, lze to napadnout, jen to musí ten žalovatel podpořit důkazy.
Victoria dekuji za odpoved. Nikdy jiny nez dve sestry nejsou, stryc zil po smrti matky sam, vztahy se sestrami dobre. Tak se to aspon (doufam) vyresi hladce. Naopak on svym sestrvavanim ve zchatralem statku blokoval prodej nemovitosti, kde se angazuje i dalsi cast rodiny. Ale s takovym clovekem nehnete, i kdyz vlastnil jen malou cast. Druha nemovitost byla jen jeho, ale tam bydlet nechtel.
999 Taky jsme se s bratrem vzdali dědictví po tátovi. Je to mnohem jednodušší, když je jen jeden vlastník. Sice pomáhám mámě s čím je třeba, ale nemusíme se pokaždé scházet všichni tři.A nechat si vyplatit peníze, který rodiče naspořili spolu by nám bylo hodně blbý, když jsme oba zabezpečení.
continuity To jsme taky zažila, že manželka dědice měla o to dědictví největší péči.
Garfie ty vztahy jsou nekdy komplikovane. Muj tata se kdysi vzdal podilu po otci (mem dedovi) v muj prospech a byl to dost danajsky dar. Protoze moje tehdy 85leta babi dedu na smrtelne posteli donutila k zaveti, nastesti ten car papiru byl prohlasen neplatny. Ale az pote, co jsem si musela najit pravnika a s babi si to tvrde vyrizovat. Aby me nekdo nenarknul z krutosti, v rodnem dome ziji moji rodice (a na vyplaceni podilu by nemeli) a na babi se nalepil clovek s mnoha exekucemi a mel s ni domluveno, ze na nej pak vsechno prepise. Dodre to dobre, ale nase vztahy to pk uz uplne umrtvilo. Tata byl jediny syn, ja jedina vnucka...
Jos to je to nejhorší, že těm lidem to už nemyslí a všelijakých vychcanku jsou tři prdele. Tchýni začli obcházet vselijaci sousedí, jestli neprodá tu podíl na baráku, tu kousek zahrady s přístupovou cestu.
continuity ano, clovek by az neveril...Vy mate doma poradne nalozeno...
999 je to logicky, akorat.. co kdyby se maminka znovu vdala?![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí