Evaeva Tady jen v rychlosti ze stránek Monety. Poslední věta říká, že pokud není disponent, bude účet zablokován. Opravdu se blokuje. Nechci být ve sporu, je mi to jedno, já to mám ve vlastním případě ošetřené. Jen mi to potvrzuje opět moje doporučení, ať si každý zjistí, jak je to v jeho případě, v jeho životní situaci. Je třeba vědět, nikoliv se domnívat.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Victoria vždyť já ti věřím
Garfie a není možné, že alespoň odcházejí trvalé platby ![]()
Evaeva trvale platby samozřejmě odcházejí.
Garfie Evaeva Já si myslím, že ten "ďábel" se skrývá v tom detailu slova "disponent"! A to jsou přesně ty detaily, kterým člověk často nerozumí a které pak zaviní to negativní překvapení.
Pokud tomu rozumím správně já, tak banka nezablokuje účet, pokud je tam oficiální další disponent. Tedy, že ten zemřelý, za života dal oficiálně v bance (!!!) dispozici k účtu někomu dalšímu (nejčastěji manželce). Pak se to zdá v pořádku a účet je po jeho úmrtí dál nezablokovaný.
Ale oficiální dispozice k účtu neznamená, že:
- manželka má k účtu kartu...
- že účet nazývá společný, protože tam chodí i její výplata... přece šetříme poplatky za vedení účtu...
- že má k účtu přístupové údaje do internetového bankovnictví...
- a možné další situace, které si lze představit a které lidé v životní rozmanitosti mají
Moje rada opět zní - ujistěte se přesně, jak to kdo má. Lpění na slovech a jejich přesném významu je v tomto případě strašně důležité.
Hele, ale i já vařím trochu z vody v tomto. Co mi právnická fakulta dala za zkušenost, je dívat se na svůj život z perspektivy právních vztahů, které mají konsekvence a dívat se na něj i z perspektivy negativních situací, které mohou nastat a na které je třeba být (nějak.. aspoň si jich být vědom, že mohou nastat) připraven. A proto je důležité znát svá práva a vědět, jak na tom jsem.
Prosím, je lehčí BB krem , nebo CC? Potřebuji lehce tónovací.
Potřebuješ dobře vypadat do rakve nebo jen u notáře? ![]()
Lehčí je asi BB krém, já to používám a je to celkem jen malinko tónovací, žádnej kyt.
.
Victoria diky. Moje povedomi neni nijak velke, ale kazdy mame nejake svoje podily na nemovitosti pred snatkem, dum v sjm, oddelene ucty a jeden spolecny, plus zivotni pojistku (tez oba). Ale urcite v blizke budoucnosti planuji napsat zavet (a muz tez), aby treba muj podil na rodnem prazskem dome presel na syna a ne na manzela. V tom mame shodu, dedit by meli hlavne potomci.
Victoria já tady akorát teoretizuju, my to máme zařízené
Josživotní pojištění má výjimku, můžete určit obmyslenou osobu a ta pak dostane pojistné. Je to jedno řešení, jak se z toho trochu vyhrabat, když dva nejsou manželé.
Protože jedná věc je nechat dětem dům po rodičích, kde nebydlite, zcela jiná, když má nesezdaný partner půlku obydlí napůl s nezletilými dětmi, ideálně s hypotékou. A k tomu všemu na jakýkoliv úkon potřebuje deset let opatrovnický soud.
continuity Samozrejme, kazdy to ma nastavene jinak. A my sezdani jsme, v tomhle jsem staromodni a tech pribehu, kdy zena s tremi detmi po x letech na materske skoncila skoro bez prostredku, znam celkem dost. A neslo o umrti ale jen rozchod.
Jos my máme i tu pojistku, tu ti totiž vyplatí skoro ihned. Ale řekla bych, že rozchod/rozvod v tomhle může být horší než ta smrt
Omlouvám se, moje "poradna" pro dnešek končí. Nebudu na to mít čas.
Každopádně tato debata mě přivedla k následující úvaze. Nemířím na nikoho osobně, ale je velmi známo, že právní a finanční gramotnost v této zemi je nízká. Dovolím si tvrdit, že z hlediska tradičního rozdělení rolí v rodině, které do značné míry přetrvává, gramotnost žen je nižší. Jestli vám mohu doporučit, udělejte si takové cvičení. V klidu o samotě a třeba i s papírem v ruce si zmapujte vaši majetkovou situaci a představte si situaci, že se manžel nevrátí večer domů, protože ho dodávka v čelním střetu sestřelila ze silnice. Víte co se bude dít? Dokážete si jasně odpovědět na to, že víte, jaká máte k tomu majetku práva? Kdo bude dědit? Víte, že bydlíte v domě, který patří i vám? Nebydlíte náhodou v domě, který manžel kdysi zdědil po rodičích a je tedy jenom jeho? Jak zaplatíte školu v přírodě a hory a pojistku, když máte společný účet, je na manžela, a banka ho zablokuje? Prostě si namodelujte tu nejhorší situaci a znejte svá práva:-)
To je skvělá rada. Bohužel hodně lidí si myslí, že tomu rozumí. Já bych doporučila i konzultaci s notářem nebo právníkem, pokud není vše úplně jasné.
Jos tak rozvod je úplně jiná situace s úplně jinými nástroji
Nikdo nemluví o nějakém vydědění, to vlastně U nezletilých dětí dost dobře ani nrjde. U té závěti jde spíš o to o, že pozůstalý partner se octne v situaci, kdy nemůže volně disponovat s velkou částí majetku.
Takže ovdovělá žena bydlí v bytě, kde 1/4 vlastní dítě, má na něj hypotéku, kterou nemá jak uplatit a zároveň, kdyz by chtěla být prodat a odstěhovat se do menšího, musí k opatrovnickému soudu.
Mě dost vycvičila ta doba, když spadali pod opatrovnický soud stavebka - aby se mohlo použít spoření na jméno dítěte na rekonstrukci nemovitosti kde bydlí, bylo potřeba splnit spoustu podmínek. Protože majetková podstatě dítěte se nemůže až na nějaké výjimky použité prospěch rodiny, takže se to dalo použít tak zhruba na rekonstrukci jeho pokojíku.
continuity Vzdyt ja se vuci vyse psanemu vubec nevymezuju. Jen jsem podotkla, ze to vyresene castecne mame. Dedila by se nemovitost hypotekou nezazizena a druhym partnerem nevyuzivana k bydleni. Druhy muj bod byl k manzelstvi, ze mi ve chvili rozchodu/umrti prijde vyhodnejsi nez jen partnerstvi. Ty holky nemely na sebe napsaneho nic. Kdyz si to umis oswtrit, coz ty umis, tak je to uplne v poradku. Nicmene spousta zejmena zen pak jenom kouka a nestiha se divit.
S tým zablokovaním účtu by ma zaujímalo, ako je to na Slovensku, lebo ja som disponent mame a ona mne. Vydatá nie som, byt mám v osobnom vlastníctve, dieťa jedno.
Jos no s tím manželství to záleží, výhodné je to tehdy, když si myslíš, že stát to za tebe vyřeší líp než ty sama. partnerství má výhodu v tom, že v každé chvíli víš, jak to bude, ale musite o tom mluvit.
Když jsem se rozváděla, tak jsme byli na vypořádání domluvení a rok jsem čekala na soudní stání a do toho věděla, že nová paní do exe buší. Kdyby se jim v medzicase třeba povedlo dítě, tak jsme zas na začátku.
Nějaké výhody spatřuji v manželství u toho ovdovění, ale už to lze řešit tou závěti.
continuity nevýhodné je to partnerství v tom, že to musíš řešit. To spousta lidí neudělá.
continuity no hlavni nevyhoda je ta, ze jeden den muzete byt na vsem domluveni a druhy den uz to nemusi platit.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí