"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Tabea
8153 příspěvků moje polička 09. října 2024 18:34

Přiznám se, že mi jsou tyhle podmazávací způsoby strašně proti srsti. 

Online continuity
43199 příspěvků moje polička 09. října 2024 18:34

notna

Zla compliance je tady i kvůli tomu, aby se předešlo korupci. Není to žádný výmysl nemožných korporátu, ale zákonná povinnost. 

Pokud je to majitel, je to asi jediný scénář, kde si to umím nějak představit a to ještě v tom nesmí být veřejné peníze.

Ještě je tu daňové hledisko, ale to je taky problém na straně zákazníka. 

Online RoSa
10195 příspěvků moje polička 09. října 2024 18:36

notna tak dá se to udělat i jakože soutěž - za odměnu za vynikající výsledky, to se pak jezdí různě po světě... a tam se udělá nějaký půlhodinový školení, třeba bezpečnosti práce... ale to jsou spíš interní akce vlastně

Offline Tabea
8153 příspěvků moje polička 09. října 2024 18:37

RoSa vynikající výsledky zákazníka?

Online RoSa
10195 příspěvků moje polička 09. října 2024 18:38

Tabea edit - to je spíš interní záležitost, pro klienty nevim, jak by se to...

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. října 2024 18:43

Já myslela, že je tady to ,,lobby" normální. Myslím, že i můj praktik jezdí od farmac. firmy na nějaký pobyty. 

Online continuity
43199 příspěvků moje polička 09. října 2024 18:48
Reakce na Kan:

Já myslela, že je tady to ,,lobby" normální. Myslím, že i můj praktik jezdí od farmac. firmy na nějaký pobyty. 

​No normální to teda fakt není a speciálně u lékařů se to řešilo hodně. 

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 09. října 2024 18:52

continuity Ale já to vůbec neschvaluji. Jen jsem napsala, že se takové dary poskytují obchodním partnerům. Ono u zaměstnanců je to v účetnictví vidět hned a ještě by si takovým nezdaněným naturálním příjmem zaměstnance způsobila problémy firma sama sobě v případě kontroly. V obchodním styku je to jinak.

RoSa Ano, to taky znám. Běžné u různých prodejců pojištění a stavebního spoření. Tam je ta jejich činnost velké WTF od začátku do konce. Schwarz systém jak vyšitý naprosto tolerovaný státem a pokračuje to těma soutěžema apod. Ale to něco jiného než o čem je debata.

Offline Tabea
8153 příspěvků moje polička 09. října 2024 18:52
Reakce na RoSa:

Tabea edit - to je spíš interní záležitost, pro klienty nevim, jak by se to...

​pro klienty je to "dám ti pěknej dáreček a ty mi dáš pěknej kšeft"

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. října 2024 18:52

continuity Tak očividně se nic nevyřešilo a děje se to pořád. 

Online continuity
43199 příspěvků moje polička 09. října 2024 18:52

Tabea

Tak máme na to dokonce i legislativu. 

Online continuity
43199 příspěvků moje polička 09. října 2024 18:53

notnaJežíš promiň, já chtěla zmínit andulku. Nějak v poslední době neumím tretif prstem.

Online continuity
43199 příspěvků moje polička 09. října 2024 18:55

notna

Jinak mě napadlo, coby se tak dělo v případě daňové kontroly, když firma o tom účtuje a neplatí to z černých fondů. A finančák si nechá vyjet seznam účastníků. To vážně někomu za to stojí?

Online continuity
43199 příspěvků moje polička 09. října 2024 18:57

Kan že se to děje pořád přeci neznamená, že se proti tomu nemá bojovat. furt jsou v tom veřejné prostředky. 

Za jde lékař na konferenci, v tom nic špatného nevidím, někde ty informace nabrat musí a dokonce se jim to počítá do vzdělávání. Ale tyto výlety na Bali jsem doufala, že už jsou za náma. 

Offline Tabea
8153 příspěvků moje polička 09. října 2024 18:58

continuity jo. Na švarcsystem je taky legislativa, není? 

Online continuity
43199 příspěvků moje polička 09. října 2024 19:08

Tabea zrovna swarc je něco co by se podle mě vyřešilo raz dva narovnáním těch daňových a odvodových povinností. Pak ať si dělá kdo chce, co chce a jak chce. Když se vzdá dobrovolně ochrany ŽP, to je už jeho věc.  

V IT je dost lidí, co dělají na IČO jakoby na projekty. Sice pro jednoho klienta, ale s koncem projektu konci. Vývojáři prakticky na 100%

On i ten Čupr se těma svýma zavoznikama. Ti lidi mají ohromnou flexibilitu, muž tam měl kolegu - dělají kolik chtějí a kdy chtějí, to by s normálním zaměstnancem na HPP vůbec nešlo podle zákona nastavit. Na to nemám takový pevný názor, že každý má být zaměstnaný. 

Zato tyhle pobídky a úplatky jsou prostě problematické.

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 09. října 2024 19:15

continuityPokud je při kontrole z podkladů patrná povaha daru pro obchodního partnera, samozřejmě může dojít ke křížové kontrole u příjemce toho daru. Otázkou je, jak to FÚ vyhodnotí, jestli to kontrolovat chce, nebo jak to ten organizátor eviduje ve svém účetnictví on. U středně velkých firem bych si tipla, že se hodně schovává pod ubytování a pronájmy prostor pro školení, firmy organizující tento typ akcí mají dost často i reklamní činnost a fakturují to jako reklamu apod.  U těch velkých firem se vzhledem k povinným auditům, kontrolním radám apod. toto vykazuje správně jak účetně, tak i po daňové stránce. A tam finančák, pokud je vše správně nebude mít moc zájem ke křížové kontrole. Ale prosím berte tady mou odpověď jen tak povrchně. Je to hodně zajímavé, ale hodně obsažné téma.

Tyhle ty dary občas vyplavou třeba i politiků, že si do přiznání něco "zapomenou" dát a ono se na to náhodou přijde. Většinou to vyšťourá nějaký novinář. Jestli na to FÚ reaguje, to nevím.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 09. října 2024 19:15

Tabea je. U nás ve firmě v životě kontrola nebyla.

Offline andulka01
12862 příspěvků moje polička 09. října 2024 19:20

Kan no normální to není, fakt se to dost hlídá. Ale je fakt, že 80 % mých účastníků jsou už stálí partneři. A je to můj job, vlastně ta nejoblíbenější část mé práce.

Ostatně i já jsem cílem pro mé dodavatele, hotely mě zvou na fam tripy. Ty mám ovšem povolené, takové samostudium :)

Online continuity
43199 příspěvků moje polička 09. října 2024 19:24

notnaprosím když se tady tak o tom bavíme. Budu prodávat být na Slovensku, mám ho 20 let, z obchodního majetku je vyndanej tak 7, pořád tam mám trvalý pobyt. 

V ČR to je taky osvobozené od daně doufám. Mám pak něco do DP uvádět nebo jak se to má správně udělat?