Přemejšlím, jak by podobný oslovení - ale chlapa - asi mohlo znít ![]()
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Jste mi připomněly doktora, kterej všem říkal Bobe. Chlapi i ženský (pacienti snad ne), všichni byli "Bob".
A primářka nám říkala děvenky. Většinou ve větě: "Tak podívejte se, děvenky...!" Žiš, já jsem tak ráda, že jsem pryč
barbucha Překladatelstvo
se o tom zhádá tak jednou za půl roku bez jasného výsledku. Já taky zastávám nepřechylování, v publicistice vyloženě, v beletrii to je někdy složitý, ale obvykle se snažím prosadit nepřechýlená aspoň ta příjmení se samohláskou na konci. Případně skloňovaná (s Emmou Smetanou).
žluťásek Zrovna čtenářstvo je úplně normální slovo utvořené podle stávajících pravidel češtiny, ne? Chápu slniecko , že se pozastaví nad hoststvem, tam je výslovnostní bariéra, trošku i u toho studenctva, ale čtenářstvo je prostě v poho.
barbucha To přechylování! Já měla jako svobodná úplně super příjmení, pár písmen, na konci á. A vyvdala jsem úplně typický český příjmení s ová, je jasné, že při podpisu mi to drhne i po těch třiceti letech. Tak jsem se ptala synka, že mi končí platnost OP, si nechám mužskou variantu co používají oni s tátou. No klepal si na čelo a říkal, mámo ne, muži je to jedno a táta mi radí, ať si vezmu zpět to jeho příjmení a nepřechýlené součastné.
Aranel podle pravidel jo, jen doteď to byli jedině vždycky čtenáři, tak mi to zní příšerně. Budem si muset zvyknout ![]()
Mně to v češtině nevadí, naopak mi v našem prostředí drhnou ty nepřechýlený, zvlášť když jsou vysloveně český. Navíc se necejtím jako chlap - jsem prostě Nováková, žádnej blbej Novák
to moji feministickou dušičku kupodivu nijak nebolí. Jen mi leze na nervy přechylování cizinek, jednak nevím proč by si laskavý čtenář neměl taky někdy namáhat hlavu... a za druhý se ty chuděry tak prostě nejmenujou, nejmenujou se Clintonová, ani Lorenová, natož pak Merkelová. To už je rovnou může překladatelstvo (Aranel
) komplet přejmenovat, třeba na nějaký pěkný český příjmení, co bude lahodit oku vlastencovu!
barbucha
No jasně, já taky neříkám, že se mají odpřechýlit Češky, Islanďanky, Litevky a další.
barbucha Mně to vadí, protože jsem „ová" nikdy neměla a přijde mi to na podpis dlouhý.
barbucha najhorsie zneju zenske ruske priezviska, ktore tam uz jedno -ova maju ale supneme tam druhe. Ja chapem, preco sa to pridava aj tam. Ale derie mi to usi.
barbucha Mám to stejně, nepřechylovat cizí a v češtině být konzervativní, to jest mít jedno příjmení v té ženské variantě. Ta ted populární dvojpříjmení, mi přijdou zvláštní, když teda mám své dívčí jméno spjato s něčím duležitým, tak bych si prostě nedávala to manželovo. hotovo.
Mrakoplasjá teda nechápu pro se to tam přidává, šlo.by to normálně skloňovat I bez toho.
To je nejzásadnější argument, že to nejde v jazyce skloňovat. Já mám nesklonné křestní jméno a žádné potíže mi to nedělá.
continuity protože ten genitiv se v češtině dela za pomoci -ová, což je pak fakt ujety, když je Volkov, v ženský variantě ruskej genitiv Volkova a v češtině se z toho udela Volkovová
continuity protože ten genitiv se v češtině dela za pomoci -ová, což je pak fakt ujety, když je Volkov, v ženský variantě ruskej genitiv Volkova a v češtině se z toho udela Volkovová
To už se skoro blíží mojí oblíbený Finnbogadottirový! ![]()
continuity podla mna preto, ze tam oproti muzskej variante nemaju navyse -ova. Napr. Kuznetzov-Kuznetzova. Kuznetzovova
Edit. Nejak sa mi cely prispevok pomochlal.
barbucha co Clintonová, ale takova Jolieová!
continuity jenže volková je od Volka, ne od Volkova, no...taky mi to přijde na hlavu, proč proste nepoužit to rusky přechýlení, když to jméno i pro česky uši dobře funguje
Já nikdy -ová neměla. Vyvdaný příjmení konci na e, takže by tak mohlo zůstat i v ČR. Když na mě jednou v Česku někdo volal paní -ová, tak mi celkem trvalo, než mi došlo, že mluví na mě. Ale rady v družině byla vychovatelka Slovenka, takže jsme se spolu bavily československy. Jednou mi zvedla telefon a jak jsem mluvila česky, tak jsem se představila dívčím příjmením, který nemám skoro 15 let. ![]()
Nechcete nekdo 2 listky na Emmu Smetanu v Roxy 29.10. od 19.30? Zmenili se nam plany. Rada daruji, at nepropadnou.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí