"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline barbucha blogger
35949 příspěvků moje polička 25. října 2024 11:07

continuity 

Přemejšlím, jak by podobný oslovení - ale chlapa - asi mohlo znít

Offline OliveOyl
1967 příspěvků moje polička 25. října 2024 11:12

Jste mi připomněly doktora, kterej všem říkal Bobe. Chlapi i ženský (pacienti snad ne), všichni byli "Bob".

A primářka nám říkala děvenky. Většinou ve větě: "Tak podívejte se, děvenky...!" Žiš, já jsem tak ráda, že jsem pryč

Offline Aranel
6630 příspěvků moje polička 25. října 2024 11:24

barbucha Překladatelstvo se o tom zhádá tak jednou za půl roku bez jasného výsledku. Já taky zastávám nepřechylování, v publicistice vyloženě, v beletrii to je někdy složitý, ale obvykle se snažím prosadit nepřechýlená aspoň ta příjmení se samohláskou na konci. Případně skloňovaná (s Emmou Smetanou).

žluťásek Zrovna čtenářstvo je úplně normální slovo utvořené podle stávajících pravidel češtiny, ne? Chápu slniecko , že se pozastaví nad hoststvem, tam je výslovnostní bariéra, trošku i u toho studenctva, ale čtenářstvo je prostě v poho.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 25. října 2024 11:30

barbucha To přechylování! Já měla jako svobodná úplně super příjmení, pár písmen, na konci á. A vyvdala jsem úplně typický český příjmení s ová, je jasné, že při podpisu mi to drhne i po těch třiceti letech. Tak jsem se ptala synka, že mi končí platnost OP,  si nechám mužskou variantu co používají oni s tátou. No klepal si na čelo a říkal, mámo ne, muži je to jedno a táta mi radí, ať si vezmu zpět to jeho příjmení a nepřechýlené součastné. 

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 25. října 2024 12:05

Aranel podle pravidel jo, jen doteď to byli jedině vždycky čtenáři, tak mi to zní příšerně. Budem si muset zvyknout

Offline barbucha blogger
35949 příspěvků moje polička 25. října 2024 12:14

Kan 

Mně to v češtině nevadí, naopak mi v našem prostředí drhnou ty nepřechýlený, zvlášť když jsou vysloveně český. Navíc se necejtím jako chlap - jsem prostě Nováková, žádnej blbej Novák to moji feministickou dušičku kupodivu nijak nebolí. Jen mi leze na nervy přechylování cizinek, jednak nevím proč by si laskavý čtenář neměl taky někdy namáhat hlavu... a za druhý se ty chuděry tak prostě nejmenujou, nejmenujou se Clintonová, ani Lorenová, natož pak Merkelová. To už je rovnou může překladatelstvo (Aranel ) komplet přejmenovat, třeba na nějaký pěkný český příjmení, co bude lahodit oku vlastencovu!

Offline Aranel
6630 příspěvků moje polička 25. října 2024 12:20

barbucha No jasně, já taky neříkám, že se mají odpřechýlit Češky, Islanďanky, Litevky a další.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 25. října 2024 12:37

barbucha Mně to vadí, protože jsem „ová" nikdy neměla a přijde mi to na podpis dlouhý. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 25. října 2024 12:40

barbucha najhorsie zneju zenske ruske priezviska, ktore tam uz jedno -ova maju ale supneme tam druhe. Ja chapem, preco sa to pridava aj tam. Ale derie mi to usi. 

Offline Karja
44767 příspěvků moje polička 25. října 2024 12:44

barbucha Mám to stejně, nepřechylovat cizí a v češtině být konzervativní, to jest mít jedno příjmení v té ženské variantě. Ta ted populární dvojpříjmení, mi přijdou zvláštní, když teda mám své dívčí jméno spjato s něčím duležitým, tak bych si prostě nedávala to manželovo. hotovo. 

Offline continuity
43202 příspěvků moje polička 25. října 2024 12:45

Mrakoplasjá teda nechápu pro se to tam přidává, šlo.by to normálně skloňovat I bez toho. 

To je nejzásadnější argument, že to nejde v jazyce skloňovat. Já mám nesklonné křestní jméno a žádné potíže mi to nedělá. 

Offline Potrefenáhusa
38918 příspěvků moje polička 25. října 2024 12:50

continuity protože ten genitiv se v češtině dela za pomoci -ová, což je pak fakt ujety, když je Volkov, v ženský variantě ruskej genitiv Volkova a v češtině se z toho udela Volkovová

Offline barbucha blogger
35949 příspěvků moje polička 25. října 2024 13:00

Aranel

Kan 

Já zas odjakživa, tak jsem zvyklá.

Mrakoplas 

To je taky kravina... mě ale víc rozčiluje přepis ruskejch jmen v latince - po anglicku. Yuri, Tolstoy, Tchaikovsky... používaj to i tady v ČR, kde je to zhola zbytečný...

Offline barbucha blogger
35949 příspěvků moje polička 25. října 2024 13:02
Reakce na Potrefenáhusa:

continuity protože ten genitiv se v češtině dela za pomoci -ová, což je pak fakt ujety, když je Volkov, v ženský variantě ruskej genitiv Volkova a v češtině se z toho udela Volkovová

​To už se skoro blíží mojí oblíbený Finnbogadottirový!

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 25. října 2024 13:03

continuity podla mna preto, ze tam oproti muzskej variante nemaju navyse -ova. Napr. Kuznetzov-Kuznetzova. Kuznetzovova

Edit. Nejak sa mi cely prispevok pomochlal. 

Offline continuity
43202 příspěvků moje polička 25. října 2024 13:06

Potrefenáhusa

Volková by se mohla sklonovat úplně stejně jako Krátká

Že se k tomu musí za všech okolností přilepit -ova prostě nechápu. Zvláště u příjmení, kde se ani v češtině koncovka ova nepoužije. 

Offline Kokoska
35042 příspěvků moje polička 25. října 2024 13:06

barbucha co Clintonová, ale takova Jolieová!

Offline Potrefenáhusa
38918 příspěvků moje polička 25. října 2024 13:08

continuity jenže volková je od Volka, ne od Volkova, no...taky mi to přijde na hlavu, proč proste nepoužit to rusky přechýlení, když to jméno i pro česky uši dobře funguje 

Offline Tabea
8156 příspěvků moje polička 25. října 2024 13:17

Já nikdy -ová neměla. Vyvdaný příjmení konci na e, takže by tak mohlo zůstat i v ČR. Když na mě jednou v Česku někdo volal paní -ová, tak mi celkem trvalo, než mi došlo, že mluví na mě. Ale rady v družině byla vychovatelka Slovenka, takže jsme se spolu bavily československy. Jednou mi zvedla telefon a jak jsem mluvila česky, tak jsem se představila dívčím příjmením, který nemám skoro 15 let.

Offline Lamicka
14205 příspěvků moje polička 25. října 2024 13:19

Nechcete nekdo 2 listky na Emmu Smetanu v Roxy 29.10. od 19.30? Zmenili se nam plany. Rada daruji, at nepropadnou.