"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline slniecko admin
19586 příspěvků moje polička 06. ledna 2025 15:28
Reakce na Kan:

slniecko Tak to je o ničom, jestli odhalí jenom to co mu pacoš řekne, jelikož tento řidič podle sebe problém nemá, dle informací kamaráda/dispečera. Zvládat svoje emoce mi přijde dost zásadní. A co mi leží na srdci (malý kraviny) vykomunikuju se svým zpovědníkem na faře u kafe.  :D

​ok, skusim to rozviesť, myslela som 2 uplne rozne veci

1  vodici sa testuju s ohladom na bezpecnost premavky, nic viac.

2. ten psychoterapeuticky rozhovor zacina tym, co o sebe sama povies. Myslela som teda ten teoreticky, preventivny.

3. klient, nie pacoš

4. ten spovednik ma na to tiež vzdelanie, aj ked samozrejme daleko menej rozsiahle.

Offline rasaNori
8851 příspěvků moje polička 06. ledna 2025 15:41

Ja bych nějakého terapeuta potřebovala jak sůl, nicméně kde já mám problém vím, taky vím co by bylo řešení a to teď nejde...takže si tak nějak ziju, a doufám že se to časem vyřeší samo...

Offline notna
9465 příspěvků moje polička 06. ledna 2025 15:59

Mrs.Robinson Chápu tě. Trvalo mi to měsíce, během kterých jsem docházela na sezení každý týden, než jsem se dokázala otevřít. Přitom jsem si chtěla nechat pomoc, věděla jsem, co mě trápí, něco málo jsem řekla, ale opravdu důvěrný hovor jsem vedla po desítákách sezení. Ale stálo to za to. Za ten čas i za ty peníze. Tady všechny příspěvky vyznívají, jak je to snadný a docela rychlý proces. Tak to píšu, abych ti dodala odvahu. Nemá to tak každý. A taky není pravidlo, že s prvním terapeutem/psychologem si budeš rozumět. Ani tím se nenech odradit. Pokud potřebuješ pomoc, hledej ji. Stojí to za to. Držím palce

Online Evaeva
příspěvků moje polička 06. ledna 2025 16:15

slniecko já bych ještě dodala, že když by to měla být prevence, tak je to jako s cholesterolem třeba. I když ti doktor, řekne, že máš držet trochu dietu, nedonutí tě. Stejně tak, když by ti v preventivním sezení s psychologem vyšla nějaká potíž, nedonutí tě jí řešit, když nebudeš chtít.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 06. ledna 2025 16:19

Evaeva Zas na druhou stranu, kdyby se k psychologovi chodilo normálně na prevenci, tak by se tam možná byli v případě problémů ochotní objednat i lidi, kteří to ještě dneska berou jako stigma.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 06. ledna 2025 16:23

DruI ano, já si myslím, že by to bylo prospěšné z různých důvodů.

Offline Mrs.Robinson
608 příspěvků moje polička 06. ledna 2025 16:36

Moc děkuji všem za vaše postřehy na téma introvert u terapeuta. Já to samozřejmě racionálně chápu, že terapeut je člověk školený pracovat s různými typy lidí, to je jasné. O terapeutovi nemám pochyb, pochyby mám o sobě a své schopnosti komunikovat, co vlastně chci řešit a popsat své pocity. To je asi kámen úrazu, neb jsem zvyklá své pocity zahrabat někam dospod, aby neotravovaly. Mám trochu problém si to formulovat i pro sebe, přitom cítím, že se motám v kruhu ze kterého bych chtěla vystoupit a názor odborníka, nezávislého člověka by mi moc pomohl. 

Offline Potrefenáhusa
38927 příspěvků moje polička 06. ledna 2025 17:46

Mrs.Robinson on se zkusenej terapeut ale umí dobře a trefně ptat...

Offline Aranel
6636 příspěvků moje polička 06. ledna 2025 18:02

Potrefenáhusa A taky mi přijde, že jak člověk s tím terapeutem nemá historii, je to vlastně cizí člověk, tak to vyklopí snáz než třeba nějakýmu rodinnýmu příslušníkovi. Plus jak je potřeba všechno od píky vysvětlit, někdy si na něco sám přijde už během toho.

Offline Karja
44771 příspěvků moje polička 06. ledna 2025 21:47

Mrs.Robinson Já si třeba myslím, že jak jsi introvertní, tak třeba spíš pujdete lépe k jádru věci. Že nejsi typ co mele a zahrne x věcí, možná to je právě, pokud je nějaký terapeut zkušený, vlastně i výhoda. Zkusila bych to určitě. 

Offline Jitka77
1947 příspěvků moje polička 06. ledna 2025 22:13

Mrs.Robinson Připadá mi, že po sobě chceš něco, co je kolikrát až výsledkem terapie - aby byl člověk v kontaktu se svým prožíváním, uměl zachytit, zpracovat a vyhodnotit vnitřní signály... Jestli ti nesedí mluvení, najdi si někoho, kdo dělá arteterapii nebo se zaměřuje na práci s tělem. Sezení klidně může probíhat tak, že budeš rozestavovat po stole kamínky. To zvládneš

Offline Garfie
28596 příspěvků moje polička 07. ledna 2025 00:46

DruI Evaeva Já myslím, že tu prevenci dřív zastával právě do jisté míry kněz....ale bohužel, to už prakticky vymizelo. Myslím, že by dokázal podchytit i opravdový problém, vlastně to se i stalo mojí kamarádce, na psychologa ji nasměroval právě farář z její farnosti.

Jinak myslím, že podobně terapeuticky mohou fungovat i setkání s kamarádkou, ale pochopitelně nemůže jít o nějaký větší problém a musíte být obě ten správný typ. 

Mrs.Robinson Terapií je celá řada a zkušených terapeutů taky. Určitě bych to zkusila. 

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 07. ledna 2025 08:35

Garfie Mně takhle terapeuticky funguje kamarádka, co dělávala učitelku v nedělní škole. To už je od kněze jen kousíček ;)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 07. ledna 2025 08:41

Garfie Já teda nevím, co má kdo za problém a je super, že tvoje kamarádka našla svoji cestu skrze víru. Ale pokud bych měla já problém, žla bych za školeným a dobrým terapeutem, jsou i věřící, ten farář je tam jen na vyslechnutí mi přijde a moje vypovídání (ne zpověď) je spíš: dostala jsem na náměstí pokutu za špatné parkování a on: Já minulý týden taky a platil jsem to měšťákovi, co jsem je oddával, chápeš to? Já: Už mě ty vázy štvou, zase se jedna ztratila. on: V sákristii jsem zametal střepy, asi průvan. Ta víra a modlení je spíš meditace, urovnání myšlenek, kdy se potkáš s duší svojí i těch druhých. 

Offline Garfie
28596 příspěvků moje polička 07. ledna 2025 08:47

Kan Ona za ním nešla s žádným problémem, spíš on nějak vytušil, že ho má a potřebovala by odbornou pomoc. Samotnou by ji to asi nenapadlo. Přišlo mi to od něj hezké, jednak že to vůbec navrhl a jednak, že do toho nefušoval sám. :-) A pochopitelně jako věřící měla tendenci ho poslechnout, kdyby ji za terapeutem poslala kamarádka nebo rodina, tak třeba nejde. 

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 08. ledna 2025 00:09

Mha Děkuji za "nevyžádané" (leč pro mě velmi žádoucí) rady :-). A hodinky jsem tedy prozatím zavrhla. 

Ráda jsem si tady dočetla i další zkušenosti na téma návštěva psychologa. Už mám kontakt . Sice není na pokladnu, ale s tím jsem ani moc nepočítala, vzhledem k tomu, jaký je převis poptávky. 

Offline Karja
44771 příspěvků moje polička 08. ledna 2025 07:59

Mně to připomnělo ten dokument o těch párech, jak tam ti křesťani při prvních hádkách po narození dětí běhají bušit na vrata fary. A dost často to muži doma připomínám, jak ten farář říkal, že muž hlava rodiny, neznamená, že je ten kdo rozhoduje, ale že hlava rodiny znamená být ta všeobjímající láska a že musí milovat jako Ježíš, který miloval svůj lid, i když mu ubližovali...Takže tak. To byl třeba dobrý kněz:-D

Offline viktorka_od splavu
49384 příspěvků moje polička 08. ledna 2025 08:16

Karja jo no, ja jsem rikala ex, kdyz se vztekal kvuli detem, ze on je dospely= ma se umet ovladat. deti se to teprve uci. co je na tom k nepochopeni, ze? a furt to nekteri chlapi nechapou

Offline Karja
44771 příspěvků moje polička 08. ledna 2025 08:45

viktorka_od splavu Pan farář to ale myslel i ve vztahu k manželce:-D. Prostě ten strom, pevnej kmen, co to drží, to je hlava rodiny:-D:-D.

Offline viktorka_od splavu
49384 příspěvků moje polička 08. ledna 2025 08:47

Karja to je bez debat!