Victoria vidite, treba litomericka je gympl vedle. Taky takovy sidlistni, tam kdysi chodil i muj tata. Ale tam se asi taky hlasilo treba 500 lidi a brali dve tri tridy, tak to udela umele takovyhle vysledek. Ted jsem nasla jinde jiny zebricek. Treba 800 prihlasek na 30-60mist. Kepler tam zrovna nikde neni, asi lidi desi jeho povest. Zkratka to dneska chce nasprtat se na SCIO testy/prijimacky.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Victoria jj, přesně tak a je potřeba se fakt pohrabach v těch detailních výsledcích.
Ještě bych podotkla, že na Dopplera je do matematické třídy potreba o pár bodů víc než na humanitní. (Loni 82 vs. 77). A podobně to bylo i na 4 leté studium na Arabskou.
Jos Já nejsem moc dobrá v matematice a statistice a těchle věcech už vůbec ne. Ale nerozumím, v čem je ten výsledek "umělý". Přece bez ohledu na počet otevíraných tříd (i pokud by jich bylo třeba deset) a dovšech se dostali studenti s vysokým počtem bodů, tak to znamená, že všichni přijatí studenti to museli napsat extra dobře ne? Nebo mi něco uniká?
continuity ty jseš hrozně analytická. Naši vzali gymply v rozumné dojezdové vzdálenosti a vybrali dva, kam to ségra zkusila (mluvíme o páté třídě, kdy o moc nejde). Dostala v pohodě na ten "lepší", tak šla tam
Ten, kam jsme chodily my starší, už nechtěli (chápu)
Evaeva No je přece sakra rozdíl to "zkusit" a racionálně zvolit na základě nějakých více či méně objektivních předpokladů ten gympl, kam mám reálně vysokou pravděpodobnost se dostat. Vy to podáváte jako kdybyto každý měl dělat jako "vaši"... to je střelba, to není racionální a odpovědný výběr
Jinak mám teď zajímavý poznatek. U dceři ve třídě jsou tři studenti z matiky malem na propadnutí. Nějak to společnými silami dotahli na čtyřky. (Dcera se říkala, že měli všichni tři nakonec jako zázrakem těch 30% které jsou potřeba na tu čtyřku).
Vzhledem k tomu, že berou pořád to, co ona umí ze základky a nejhorší dítě napsalo přijímačky z matiky na 42 bodů, tak můj závěr je ten, že nadrilovat se na přijímačky není ten největší problém.
Potrefenáhusanení třeba to brát osobně, i v naší školce jsou jsou samozřejmě některé holčičky s krásnými vlasy a účesy.
continuity nojo, ale jsou to deti, ktere propadaji po vyvinuti nejvetsiho usili, nebo na to kaslou a zapnou jen aby prolezli?
Pinot Noir jj, jenže i ty plešatý chtej bejt takový! ![]()
Victoria no tohle je náhodou hodně dobrý analytický postup. Málokdy to vidím, většinou se lidí uspokojí s tím procentem přijatých.
Evaeva no víš co, přeji ti, aby se to tvých děti už netýkalo, ale momentálně je situace taková, že i dite, které napíše přijímačky hodně dobře řekněme 80 bodů z 100, kdyz celorepublikový průměr gymnázií(!) je 60, se nemusí dostat. Pak ti nic nezbyde než to trochu analyzovat, aby neskončilo v 15 na pracaku.
Potrefenáhusa no jo, tomu rozumím, ale pro mě jako pro rodiče by to právě byla velká zkouška nervů a trpělivosti! Zcela správně a prozíravě mi byli přiděleni kluci! ![]()
Victoria no ano. Ale na spoustu gymplu se nyni hlasi mnohem vic studentu nez drive, protoze si mysli, ze se snadno dostanou. A ono ne, protoze prave na prijeti potrebuji najednou pres 80 bodu. Protoze spousta tech, co by sli jinak na "keplera" si tolik neveri a zkusi jistotu. A pak to nemusi vyjit.
To hlavne generuje potrebu doucovani primo na prijimacky. Kdo se nebude drilovat neuspeje. Ale o kvalite te konkretni skoly to moc nevypovida. A vlastne ani o studentovi. Sama bych mohla vypravet, vzdycky jsem byla vynikajici student, ale chytra moc nejsem. Prijimacky byly vzdy to nejsnadnejsi, clovek se jen nauci, co chteji v testu.
Nicmene otazka znela, jake skoly jsou vyhlasene. Ne kam je nejtezsi/nejlehci se momentalne dostat. V tom pripade bych se zajimala o uspesnost prijeti na VS, skladbu predmetu a seminaru, uroven vyuky cizich jazyku, prostredi skoly apod. Jen v Praze je gymplu tolik, ze se tohle zjistit prakticky neda.
Jos Ano, rozumím. Ale to o čem píšete ( kvalita studenta, kvalita školy atd.), to už je popis něčeho jiného než vysvětlení toho, proč je ten výsledek umělý. Já neřeším podobu přijímaček v této zemi, šprtání a tak, já jsem jen nerozuměla tomu, co je na výsledku umělého.
A dovolím si se ohradit, otázka nezněla jaké školy jsou vyhlášené (to mohou být i negativní pověstí), ale které mají výbornou pověst. Proto jsem napsala, že by bylo dobré specifikovat, co tím tazatelka myslí a poskytla jedno hledisko. To, že jsouškoly, kam se dostanou studenti s velmi vysokým počtem bodů, je určitě i hlediskem výborné pověsti. Jestli se dostali tím, že jsou chytří anebo se umí našprtat, to neřeším, to je prostě podoba přijímaček v této zemi.
Kokoska continuity Mám za to, že se dostanou dva druhy dětí. Fakt chytré, kterým stačí jen nějaká lehčí příprava a pak chytré, které se ty na přijímacky nadrilujou. No a některé děti z druhé skupiny se nezvládnou/odmítají učit na krev i po přijetí. Proto ty špatné výsledky hned na začátku. (Netvrdím, že to platí stoprocentně a že se to v průběhu nezmění.)
continuity mluvilo se o osmiletém gymplu, takže maximálně zůstaneš na té svojí původní základce
Victoria vůbec, jen že přístupy jsou různé. V páté třídě fakt o nic nejde.
brrr nekomu taky nemusi vyhovovat ten styl vyuky na stredni skole, prece jen se chce vic samostatnosti, styl prace muze byt jiny nez na zakladce, rychlejsi tempo, ne kazde dite se s tim srovna.
Victoria vůbec, jen že přístupy jsou různé. V páté třídě fakt o nic nejde.
No vidíte, a vy to zase podáte, jako by to mělo obecně platit. Moje vlastní zkušenost a mnoha lidí kolem mě je úplně jiná. Pro mě to bylo zcela kruciální.
Victoria no ano. Ale na spoustu gymplu se nyni hlasi mnohem vic studentu nez drive, protoze si mysli, ze se snadno dostanou.
promin žiju v tom už dva roky a ještě minimálně rok a půl budu.
Věc se má tak, že na gymply se hlásí víc dětí než dříve, protože jsou teď fakt silné populační ročníky a škol je pořád stejně. Takže zoufalí rodiče hledají jak se dá.
A když děti a rodiče ten výběr nezvládnou racionálně (dát tam minimálně jednu záchrannou školu), tak ti dítě s výborným prospechem za ZŠ klidně skončí na ulici nebo na soukromém placeném gymplu, když si to můžeš dovolit. Pak jsou z toho srdceryvné články v novinách.
jenže třeba můžeš mít dítě na opravdu blbé základce, nebo ho šikanují nebo víš, že z devítky se loni na gymnázium dostal jeden žák a půlka třídy skončila na ucnacich. Tohleto o nic nejde se nedá říct bez znalosti kontextu
Victoria Ale jiste mate pravdu. Hledisko kvality to nezpochybnitelne je. Promitla jsem si svoje osobni zkusenosti a predstavila si, kdyby syn byl nadany, jak bych asi vybirala.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí