"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 26. ledna 2025 11:43

continuity Prečo by tí, ktorí sa nedostanú na strednú školu, mali skončiť na ulici? Nemôžu sa prihlásiť na strednú školu a robiť prijímačky na ďalší rok? S tým, že rok budú na úrade práce alebo budú chodiť na brigády. Rozumiem, že pre tie deti je to veľký problém, ale neznamená to, že nemôžu získať stredoškolské vzdelanie o trochu neskôr, nie?

Offline continuity
43218 příspěvků moje polička 26. ledna 2025 11:47
Reakce na brrr:

o a některé děti z druhé skupiny se nezvládnou/odmítají učit na krev i po přijetí. Proto ty špatné výsledky hned na začátku. (Netvrdím, že to platí stoprocentně a že se to v průběhu nezmění.)

​tohle prostě považuji za špatný výběr. Bavíme se o jedne z dvou škol v celé Praze vyhlášených vysokou úrovní výuky matematiky. Takže pokud mám doma dítě, co tu matiku moc nemusí, proč ho tam cpat?

Trochu mám reminiscence ze základky, kdy jsem se ocitla v matematické třídě s půlkou lidí, kteří v té matice vztah moc neměli. Nakonec se jim přizpůsobila úroveň, takže jsem se čtyři roky flakala, abych na VŠ pak zjistila, že nestíhám a že se sousedního gymplu bych na tom byla lépe i v běžné třídě. 

Offline continuity
43218 příspěvků moje polička 26. ledna 2025 11:52

dorota

Jasné, není to konec sveta. Každopádně skončí na rok na pracaku nebo v jazykovce nebo na brigádě v mekáči, to je jedno jak to nazveme. Prostě nebude chodit rok do školy (nebo může na ucnak, protože tento problém se v Praze týká všech středních škol s maturitou kromě soukromých placených). A představa, že dítě, které rok bude sedět doma se na přijímačky připraví zásadně líp než ve škole a pak to dá v konkurenci dalšího silného populačního ročníku lépe, mi přijde dost optimistická. 

Takže pokud můžu k tomu,  aby se to nestalo, přispět tím, že projdu ty data z loňska a trochu ten výběr usmernim, přijde mi ta investice zcela zanedbatelná. 

Za úplně nejspravedlivější bych teda považovala, že by se nejdrive psali přijímačky a pak dávali přihlášky podle výsledků, takže dítko nemusí spekulovat a dostane se přesně na takovou školu, na jakou má. 

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 26. ledna 2025 11:53

Jos

Přiznám se, že v posledních pár letech situaci v této věci dost sleduji a soucítím s rodiči i studenty. Je to fakt masakr. Jsem ráda, že už to řešit nemusím a máme to zdárně za sebou.

Offline Torrah
3399 příspěvků moje polička 26. ledna 2025 11:55

Karja to je možná u házené nebo basketu, to tahání za vlasy, ve volejbalu asi ne, k sobě se prakticky nedostanou. Ale v těch ostatních sportech to má logiku.

Offline Sweet Potato
40528 příspěvků moje polička 26. ledna 2025 12:02

Torrah Holky hrály basket, faulovalo se všelijak, některé týmy byly dost pověstné, ale o vlasy nikdy nešlo. Jen se hlídalo, aby neměly ve vlasech něco (sponku, ozdobu), co by mohlo poranit.

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 26. ledna 2025 12:12

continuity Jo, to s tebou souhlasím. Nejdřív to napsat a přihlášky posílat podle výsledku mi připadá nejlogičtější a nejvíc "user friendly".

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. ledna 2025 12:42

continuity tak jasně, každý je ve své vlastní situaci a zároveň bývá víc možností, jak to řešit. Ale zase nemůžeš vybírat gympl jen podle toho, že je největší šance se tam dostat (zejména v té páté třídě). Potřebuješ, aby se tam dítě nějak rozumně dopravilo, bude mu teprv 12, že jo. Aby měl pro něj vhodné zaměření, aby vůbec na to mělo... A taky netvrdím, že se tam to dítě dostane bez přípravy, to vůbec.

Offline continuity
43218 příspěvků moje polička 26. ledna 2025 12:45

Evaeva to jsem přeci psala hned na začátku, že jsou i jiné kritéria. Ale zatím co k geografické lokalitě nebo preferencím děti se obecně vyjadřuje těžko, k tomu kritériu snadnosti přijetí můžeme vést obecnou diskuzi. tak ji prostě vedeme.  

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. ledna 2025 12:47

continuity však jo. A já jen přispěla do diskuse.

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 26. ledna 2025 13:17

Pinot Noir asi tomu nerozumím, to už teda holčičky ve školce mají řešit, na jaký účes mají vhodné vlasy, aby byly dostatečně krásné?

Offline Karja
44775 příspěvků moje polička 26. ledna 2025 13:23

Anema Ne,jen z toho pohledu, aby s tím nebylo moc práce a nervů;-).

Ale mně přijde, že kdo nevysira s vlasama, tak začne s ponožkama, prostě najde si zas něco jinýho, jen se převede na jinej ,,problém,,.

Offline Catherinne
10868 příspěvků moje polička 26. ledna 2025 13:29

Anema ale to už je zase překrucování...budu s Pinot Noir souhlasit s tím, že některé holčičky (teda spíš maminky) by musely použít 4 gumičky a 7 sponek aby to vydrželo pohromadě alespoň půl dne. A když se někdo nechce česat a nechce mít ve vlasech hromadu něčeho, co tahá a tlačí, je prostě lepší vymyslet pěkný holčičí střih. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. ledna 2025 13:52

Catherinne ale jak jí donutíš, když se nechce stříhat, protože chce dlouhé vlasy?

Offline Pinot Noir
29955 příspěvků moje polička 26. ledna 2025 14:18

Evaevatak to je druhá věc a jiná diskuze. A ani kluka nedonutíš sednout do kadeřnického křesla, když nechce. Jenom jsem vyjádřila souhlas s tou bezdětnou kamarádkou, že když se holka nechce česat, nechce nosit sponky, nechce si mýt vlasy tak často, aby byly hezké, tak z mého pohledu je lepší ostříhat. A obzvlášť, když kvalita vlasů je taková, jak říká Catherinne . A jak jsem psala, je to z mé strany jen teorie, tento boj jsem nevedla a ani nikdy nepovedu, ale názoru té kamarádky se prostě nedivím. (A to ta bezdětná kámoška ani neviděla ty ranní vlasové scény ve školce. )

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 26. ledna 2025 14:27

Catherinne Karja pořád tomu nerozumím, když Housátko dostalo povolení, protože má vlasy husté, a tak je s nimi v dlouhém provedení ještě víc práce než s řídkými, ne? Ten argument se sponkama a gumičkama bych brala, kdyby to té holčičce vadilo, ale když ji samotnou to netlačí? Fakt jí mám ostříhání v 3 až 6 letech zdůvodňovat tím, že má myší ocásky?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. ledna 2025 14:32

Pinot Noir no já na kluka používám úplně stejné argumenty - když si budeš mýt vlasy a nosit culík, můžeš je mít dlouhé. Akorát že oni o to tolik nestojí, takže se radši ostříhají. Ta kamarádka, pokud si pamatuju, říkala, dokud to nezvládnou sami, to bude nejdřív ve 12.

Offline Pinot Noir
29955 příspěvků moje polička 26. ledna 2025 14:32

Anema ne, myšíma ocáskama ne, ale tím, že jestli bude každý ráno řvát v šatně ve školce, až se sbíhají uklízečky, že nechce vlasy zacuchaný z čepice rozčesat, vymrčovat, že nechce tuhle sponku, která drží, ale tu třpytivou, která z vlasů sjíždí, a že nechce cop, ale rozpuštěné vlasy, které si přivírá do zipu, tak tím bych jí to zdůvodnila úplně klidně. Jestli na to jiní rodiče mají nervy, budiž. Píšu, jak bych to viděla já u své potenciální dcery. A nepřekrucuj, prosím. 

Offline Karja
44775 příspěvků moje polička 26. ledna 2025 14:33

Pinot Noir Jo, ale myslím, že ta kamarádka říkala, ne že když nechce, ale dokud to sama nedělá. Takže je to takovej trochu extrémní nazor. Já si myslím, že by děti měly mít to co chtěj na hlavě, pokud tomu nepředchází nějaké kvantum času a péče, že se děcko za půl dne rozcucha, culík ve čtyřech letech nevypadá dobře nebo vyvádí kvůli gumicce, jak říkám, vyváděly by kvůli něčemu jinému,to nejsou zas takové duvody. 

Offline Karja
44775 příspěvků moje polička 26. ledna 2025 14:39

Anema To není otázka na mě, ani ji vlastně nechápu:D. Ty si psala, něco v tom smyslu aha, holky nemají mít dlouhé vlasy, protože to vypadá někdy hnusné? a já napsala ne, tak to Pinot nemyslela, ale protože s tím někdy vyvádějí až příliš....a dal  už nejsem.