"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Online Karja
44778 příspěvků moje polička 03. března 2025 21:09

RoSa Tak to jsem z toho jelen, myslela jsem že Lípa je u nás jedná a to srdčitá a nazdar:D tak si o tom více počtu než na to vyrazím Já mám známou, co má myslím nějak střední farmaceutickou, a ta mi říkala, že ta účinnost domácích směsi spočívá hlavně v tom systému sušení, že to natrhas a hned susis, což u těch ,,velkosuseni prý není, že se to ještě mezi tím krátce skladuje. Ale nevím jako vyměnily jsme si ohledně toho fakt jen pár vět. 

andulka01Já mám s tim sběrem problém, že se mi ekluje něco sbírat u silnice a ještě více u pole...a to co si budeme povídat nic jiného skoro neexistuje. Když jsme byla malá, tak jsme hodně sbíraly bylinky a ty louky mi přišly takové živější, bylo tam toho plno, ale teď fakt je to takové no, dost monotónní ta skladba na těch loukach, kde jsme dříve sbiravaly. Ale dej nějaké tipy na co se chystáš? Já jen tu lípu a jitrocel na ty kašle, jinak si nedělám žádné větší naděje, že zvládnu:D

Online Karja
44778 příspěvků moje polička 03. března 2025 21:10

EvaevaMně se z té stavy z cibule a medu regulérně navaluje. To nesnáším.

Online Pinot Noir
29957 příspěvků moje polička 03. března 2025 21:11

andulka01 mně ta cibule s medem nepřipadá tak hnusná, jak se traduje. Ale zato mi nikdy nepomohla.

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 03. března 2025 21:21

Karja jedna z věcí, za které jsem ráda, že už jsem dospělá, je to, že už nikdy nebudu muset cibuli s medem 

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 03. března 2025 21:24

andulka01 U nás sa cibuľa s medom robila a robí na kašeľ často. Mne to celkom chutí, hnusné to podľa mňa nie je. Aj keď nie vždy mi to pomohlo.

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 03. března 2025 21:26

žluťásek Ja si cibuľu s medom pokojne urobím aj dnes, mne to celkom chutí. A tiež mi chutila alpa s cukrom, to nám mama dávala ako deťom, keď nám bolo zle.

Offline andulka01
12862 příspěvků moje polička 03. března 2025 21:30

RoSa Karja Chalupa je na konci vesnice, kde i končí silnička, takže pak už jsou jen polní cesty, rybníky a les. Bezinky od rybníka, lípa, mateřídouška, jetel, jitrocel a řebříček jsou na louce u lesa, na zahradě další mateřídoušku, diviznu, mátu, meduňku, třezalku (té dávám jen trošičku). Na podzim jsem k tomu přidala květy a pár listů šalvěje, oregána a yzopu, když jsem je stříhala na zimu.

Ale já to nemám jako nějak promyšlenou zdravotní směs - spíš taková voňavá vzpomínka na sezónu na chalupě. Postupně tu směs doplňuju, a z ní odebírám.

Offline Kokoska
35053 příspěvků moje polička 03. března 2025 21:41

andulka01 mne se osvedcil Modafen (prodejny volne, ale s obcankou). Rano Mucosolvan long effect, na noc Stoptusin (rada lekarnice a na me to funguje). Do nosu Muconasal plus, nejlip studeny z lednice. A hodne pit!

At je brzo lip!

Offline Muslik
572 příspěvků moje polička 03. března 2025 21:45

Lamicka 

Ja jsem si ty Culture šaty koupila, takovou petrolejovou a musím říct, že jsem dost zklamaná nevydrží - jako jo, nosila sem je loňskou sezónu relativně dost, bohužel barva se velmi seprala a material začal být trochu vetchy a sypat se u zipu. Na fotce skvělé šaty, ale já už znovu nekoupim

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 03. března 2025 22:01

andulka01 Soucítím, já se ještě úplně nevzpamatovala z chřipky, je těch nemocí letos moc. Než se naloží ta cibule s medem... poradím babský recept, který tedy vážný stav asi neporazí, ale může ulevit -  nahřátá poklička od hrnce - v troubě hodně nahřát, v utěrce položit na prsa.. je to úlevné, ale bacha na spáleniny. Ať je brzy dobře.

Offline andulka01
12862 příspěvků moje polička 03. března 2025 22:05

Victoria Děkuji, můžu si nahřát gelový pytlík (a předejít tak spáleninám) ale nevím, není nerozumné zahřívat oblast, kde probíhá zánět?

Online brrr
12371 příspěvků moje polička 03. března 2025 22:06

Muslik Myslíš ty z takové jakoby šusťákoviny? Asi je nenosím moc často, ale u moje jsou pořád ok

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 03. března 2025 22:10

andulka01 S gelovým pytlíkem nevím. Ale ten kašel je suchý, ne? Já se v tomhle moc nevyznám, ale na suchý a dráždivý kašel mi to pomáhalo. Zkusila bych prověřit, to rozhodně nechci aby se přitížilo.

Offline Muslik
572 příspěvků moje polička 03. března 2025 22:30

brrr jojo přesně ty :(

Ale já si to teď kompenzovala nákupem kokonu na vinted, to zůstává proste mým lety prověřenym top modelem. Nechala jsem si jedny i kdysi podle nich ušít, ale nebylo to ono, ač nejsem ve všech ohledech skalní fanynka cos, tak ty jsou pro mě prostě nepřekonatelny

Online RoSa
10201 příspěvků moje polička 03. března 2025 22:30

andulka01 dík! a ten jetel bílý nebo červený? jinak z jitrocele (toho úzkýho) jsem vloni dělala sirup, listy jsem nakrájela na malý proužky, prosypala cukrem a natlačila do sklenice a na sluníčko... po nějaký době jsem to vymačkala mačkadlem na brambory - pak to užíval teda pes, ale dobrý to bylo, fakt krásnej tmavej sirup

a z třezalky, divizny a heřmánku je výborná tinktura na řezná poranění, úplně zázračně to vyléčí a nejsou jizvy pak: nakládá se to do vysokoprocentního alkoholu, udělá to taky tmavou tekutinu, díky té třezalce asi...

Offline notna
9470 příspěvků moje polička 03. března 2025 22:54

andulka01 Nahrivani je určitě ok. U nás osvědčené. My používáme termofor nebo horké obklady s vyluhovaným zázvorem. Na doporučení doktorky.

Online Karja
44778 příspěvků moje polička 03. března 2025 23:00

andulka01Děkuji za tipy. Ono je taky důležitý, že vám ta směs chutná;-).kmandulka01Když jsme byly malý, tak jsme dávaly olejové zábaly na prsa. Teď mi pomůže, po sprše teplé, když je tělo zahřáté si dát psí sádlo na hrudnik, přes to dávám nějakou plinu a utěrku, ať to nemám hned na pyžamu a do pelechu. To mi vždycky taky od bolesti na prsou uleví. 

Offline Torrah
3399 příspěvků moje polička 03. března 2025 23:26

Mně na nachlazení pomáhá bylinná směs Samahan. Je to teda síla, to pít, ale vždycky mě protáhne a pomůže mi. Je tam spousta bylinek včetně zázvoru a pepře, lékořice a spousta dalších.

Offline slniecko admin
19586 příspěvků moje polička 04. března 2025 00:50
Reakce na andulka01:

Prosím o radu. Mám silnou bronchitidu, šílenej kašel a rýmu, bez teplot, beru Paralen a kapky na suchý kašel. Ale od kašle a rýmy mě silně bolí hlava a na to ten Paralen nijak nezabírá. Co se dá k tomu přibrat na bolení? (Ibalgin a Paralen by se, pokud vím, kombinovat neměl).

​Kodeín.

Offline Mulen
5038 příspěvků moje polička 04. března 2025 07:14
Reakce na Karja:

Lamicka Jo, ale kdybys chtěla kokony cos, tak je jich docela dost stále na vintedu a neonošených mi přijde. 

​no tak dík!