"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 01:46

žluťásek  To zní strašně!! Mám tady kamarádku a ta "sbírá" youtuberky a influencerky, které se specializují na dětské svačinky. Je to takové její guilty pleasure, prý nechápe, jak někdo dokáže půl hodiny mluvit o tom, jak vrzne do krabičky, pět hroznů, půlku mrkve a jeden koupenej keks....To jsou asi podobný typy.

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 01:58

Garfie já na ty svačinky docela ráda koukám, jen fotky teda, videa mě nebaví. Bavilo by mě si s tím OBČAS vyhrát. Akorát moje dítě je konzerva a do školy vyžaduje výhradně rohlík se šunkou nebo sýrem nebo toust se šunkou a sýrem. K tomu jablko, hrušku nebo mrkev. Největší výstřelek jsou lívance a jahody vcelku, aby netekly

Ty americký (možná i britský) svačiny jsou ale fakt vtipný, box s osmi přihrádkami, pět z toho jsou bonbóny a preclíky, v jednom toust nakrájený na čtverečky, babybel a v posledním jahoda s očima

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 02:22

žluťásek Fotky jsou fajn, ale točit o tom video...nebo na to koukat, to fakt jen jako vtip. Já dětem taky takový svačinky dělávala, ale tak do třetí třídy, pak už jim to jednak nestačilo a jednak jsem zjistila, že to ve škole mění za rohlíky nebo čokoládu

Jinak v Japonsku jsou ty dělený svačinky standard, oni tak vlastně jí i dospělí, třeba jeden den v týdnu teď trénujeme Eisa dance a máme trénink ráno i odpoledne a mezi tím sníme z domu přinesenej oběd. A ty Japonky! Hlavně jedna je tam na to expertka, to se úplně těším, co přinese...má minimálně pět minichodů pokaždé. 

Offline Malvin
1650 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 07:57

žluťásek okurka nakrájená i po trech dnech vypadá a chutná jako první. Ponechávám teda slupku. Krajím si ovozel na snídani a odpolední svačinu vždy na dva dny dopředu; někdy se nesní a zůstane na třetí den. Nepoznala bys to. Jen měsíček jablka lehce zhnědne. Svačina prežije i krátké porušení teplotního řetězce při cestě do práce. Jen vodní meloun jsem nikdy nekrajela na víc jak jeden den. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. dubna 2025 08:07

Malvin jahody bych asi dopředu nekrájela, ale mrkev nebo kedlubnu klidně. Asi to taky zavedu, protože připravovat si to před každým jídlem nejsem schopná. Mně se líbí i ty krabičky, spousta jídel ohřátím nic neztratí, třeba různé polívky nebo jídla typu chilli con carne.

Offline Malvin
1650 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 08:37

Evaeva jahody nekrajim, mám dost velkou pusu a umím kousat. Z ohřívaných jídel osypky nemám, takže prihrivam pravidelně. 

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 08:42

Já si vařím vždycky v neděli a ve středu obědy do práce, plus si takhle připravují dopředu i snídaně (většinou nějakej tvaroh s vločkama). Ráno k tomu dodělám salát. Taky se snažím mít něco připraveného v lednici, abych si to mohla dát po příchodu z práce (třeba upečenou řepu). 

Taky záleží na počtu lidí v domácnosti. Kdybych si měla každej den vařit sólo oběd a sólo večeři, tak jednak by to bylo dosti neekonomický, druhak by mě strašně sralo

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 09:00

Lama_z_Lana myslíš, že vařit pro čtyři sere míň?

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 09:00

Evaeva nakrájená kedlubna za chvíli smrdí jak hovno, s prominutím. 

Offline Blanka
příspěvků moje polička 21. dubna 2025 09:24

Tak trochu užasle čítam,aké môžu byť problémy s varením, resp., prípravou jedla . V mojich časoch / teda keď som bola pracujúci rodič dvoch školopovinných detí, s manželom často na služobkách , a  pracovala som na dve smeny / , keď podobné vymoženosti, o akých tu čítam neboli , nákupy sa ťahali z mesta v taškách, a často ste to, čo ste potrebovali ,v obchodoch už nedostali ,sme ani neuvažovali o tom, aké je to „ manažovanie “ domácnosti obtiažné . Proste sa urobilo to, čo bolo treba  - pravda, času na vlastné záľuby potom už veľa nebolo, a varilo sa vo všeobecnosti asi jednoduchššie / žiadne vychytávky aĺa talianska, či indická kuchyňa / . Varila som každý deň, ale nie nutne vždy varený obed aj varenú večeru . Nebola to zábava, ale dalo sa to zvládnuť, aj s prípravou desiatej pre deti ráno, pred odchodom do práce o 5.30 . Už by som tie časy, samozrejme nechcela vrátiť, v mnohom je to teraz ľahšie - obchody, technické vymoženosti apod., a zrejme aj finančná situácia rodín . Nejaké stravovanie v reštauráciách sme si teda rozhodne dovoliť nemohli , a tak  systémom chceš - nechceš  sa  to varenie, aj celá domácnosť zvládnuť muselo.A to sme si ešte hovorili, ako sme na tom lepšie, ako naše matky, lebo my sme už napr. po väčšine mávali automatické práčky  , niekto aj auto ,alebo telefon . 

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 09:26

Pinot Noirpřemýšlím, jestli je to "sere mě to"/4 nebo x4

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 09:27

Blanka a lidi k době měli blíž! 

Offline Blanka
příspěvků moje polička 21. dubna 2025 10:00

Ehmmm - aby som povedala pravdu, až teraz si uvedomujem, že  keď neskôr chodili deti  na obedy do družiny, bolo to jednoduchšie . Nechcem klamať, len som si to hneď neuvedomila .Ale aj tak je fakt, že sme , naša generácia zamestnaných  matiek , keď pomoc manželov v domácnosti nebola až taká samozrejmá, ako je to teraz ,  toho stíhali dosť, a to sa ešte v mnohých domácnostiach svojpomocne šilo a plietlo . Ale čo, boli sme mladé, a tešili sme sa z toho, že máme deti, rodinu, a tá práca k tomu prirodzene patrila. Ale už koniec poučovania .

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. dubna 2025 10:30

Malvin já jím ohřívané obědy, jsem sama doma (když nepočítám mimino), jím, co zbylo z víkendu. Ale mít ještě připravené večeře, to by bylo velmi skvělé.

Offline AprilTwelve
1028 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 10:31

@Blanka

No a tak my současný zaměstnaný matky to chceme jinak, protože jsme viděly vlastní matky přesně tohle dělat a nechceme to mít stejně.  To že to tak bylo v minulosti jednak neznamená,  že to bylo v pořádku (jen to bylo zvykem... zejména ta nepomoc manželů) a druhak to neznamená, že to tak musí být i dnes. A nejsme proto my horší ani ty starší nejsou díky tomu lepší... máme úplně jinou životní realitu, kterou bych si netroufla porovnávat. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. dubna 2025 10:32

Pinot Noir já nejsem tak citlivá, kedlubnu jsme normálně nosili na výlety. Jediné, co mi vadí, je cokoliv z jedné krabičky s paprikou. Pak chutná cokoliv jako paprika.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. dubna 2025 10:35

AprilTwelve moje matka už takhle taky nežila

Já jsem holt radši venku s dětmi než u plotny a večer radši dělám něco svého než mýt nádobí a skládat prádlo. 

Offline Tak Betty
6162 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 10:49

AprilTwelve já s tebou souhlasím , současně i závidím , jsem generace Blanky. Vidím to na svých dospělých dětech , pracuji, jezdí na výlety , netráví tolik času v domácnosti jako to bylo za nás . V tomhle se ta doba posunula a je to dobře.

Offline Isca
4892 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 10:53

Blanka No, moje máma toho stíhala kromě náročné práce taky dost. Včetně občasných výletů na kole a běžkách, které milovala, stačila na nich tátovi, ale připravovala se na ně stáním u plotny, sezením za šicím strojem, taháním nákupů, a vožením táty po doktorech , když měl panické záchvaty a od třiceti jel stylem "na jaře už nezaseju". Na rozdíl od táty, který pravidelně po práci běhával, protahoval se, a  pak zrelaxoval ve vaně a u televize. Takže když spadla náhodou ona, tak ty úrazy ( a statická práce v domácnosti) se na nepřipraveném těle propsaly postupně zničenou páteří a klouby, v 85 stěží chodí s chodítkem, musí brát opiáty a i tak má furt bolesti.  Táta, o rok starší, stále jezdí autem, chodí trasy do deseti kilometrů. Tolik k údernicím.

Offline Tabea
8170 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 10:54

Lama_z_Lana Pinot Noir mně teda přijde jednodušší vařit pro čtyři, ale jen, když čtyři jedí. Nejhorší je uvařit pro čtyři a dva mají kecy a sotva do toho čuchnou a jeden sní jednu porci a ten poslední to musí všechno dojíst. 
Vařit jednu porci mě teda nebaví vůbec, to radši koušu jablka a sýr jako Garfie