"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Archivářka
příspěvků moje polička 20. dubna 2025 19:42

marieu jestli je muž fanda Kingdom come, tak mají v merchi velic kvalitní mikinu, 80% bavlny. Muž ji prakticky nesundavá. A Bushmanna taky můžu na mikiny doporučit.

Offline Gatita
8648 příspěvků moje polička 20. dubna 2025 20:15

Karja pro me by to asi nebylo, a z mega hezke holky, ktera umi dobre varit, bych mela leda tak mega depku. Ale zit nekde na panstvi, tak bych se nebranila najimat si kuchare a ruzne je stridat, aby bylo porad neco noveho. To, ze by mi nekdo uvaril z mych ingredienci gulas s kolinkama podle meho receptu, a dal ho do krabicek na pet dni,  me prilis nelaka( ale uznavam, ze by to v nasem pripade bylo praktictejsi).

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. dubna 2025 20:21

Karja já jím ohřívaná jídla běžně a tohle byly bezmasé večeře zejména, část dala do mrazáku. Mně by to vůbec nevadilo. Já moc složité večeře nevařím, ale teď v létě by se mi líbilo přijít z venku a mít navařeno. Takhle to buď honím než jdeme ven, nebo musím jít dřív domů a to se mi ne vždycky chce 

Offline viktorka_od splavu
49385 příspěvků moje polička 20. dubna 2025 20:37

Evaeva mi prijde ze pro tebe by byl resenim multifunkcni hrnec, do kteryho nahazes pred odchodem suroviny a po navratu mate navareno

Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 20. dubna 2025 20:40

EvaevaJá bych asi vařila oběd a zbytek nechala k večeři.protoze přesně v létě se chodí domu pozdě docela. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. dubna 2025 21:04

Karja oběd nevařím

viktorka_od splavu pro mě by byla řešením hospodyně Já si kolikrát naplánuje třeba květákové placky (dělám je v troubě, nastavuje časovač, aby byly, až přijdeme) a pak koukám, že jsou tři a květák je syrový nebo šunkofleky a v ty tři začínám vařit těstoviny, protože si prostě v půl druhé, když si dělám kafe, nevzpomenu. Já jsem na tyhle věci marná. Asi by pomohlo si to vždycky nějak sepsat, jídelníček na pár dní a nějaké úkoly s časem k tomu, ale já na to nemám buňky 

Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 20. dubna 2025 21:11

EvaevaJá vím, že ne, právě bych začala aby byla i večeře:D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. dubna 2025 21:21

Karja to je ještě víc nereálný. Jsem ráda, že si po snídani chvíli prohrajeme, udělám nějaký ten základ typu myčka - pračka, kafe, případně nějaký oběd pro malého a jdeme ven. Ráno ani kolikrát nevím, co budu vařit, natož, aby bylo nakoupeno Spíš to vidím na období toustů. (My jsme teda i zvyklí k večeři na charakterově jiná jídla než k obědu)

Offline viktorka_od splavu
49385 příspěvků moje polička 20. dubna 2025 21:32
Reakce na Karja:

EvaevaJá vím, že ne, právě bych začala aby byla i večeře:D

to by si E. moc nepomohla

bych rekla ze je docela skoda, ze u nas neni vic zvykem stravovat se venku, jako v jinych zemich. a tim nemyslim hranolky  a kebab, ale hojne stanky s "normalnim" jidlem, kde se naji i deti

Offline Tak Betty
6162 příspěvků moje polička 20. dubna 2025 21:59

Často vzpomínám na měsíční jídelní lístek 711990 , to se mi moc líbilo, ale něčeho takového jsem nikdy nebyla schopna . Myslet na všechny ty suroviny. To chce systém .

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 20. dubna 2025 22:31

Mně ty krabičky na x dní dopředu připadají divný. Vždycky si říkám, jestli to teda jedí tři čtyři dny starý nebo to po porcích zamrazí nebo dvě krabice jsou k obědu do práce, dvě k večeři a dvě na druhej den znovu do práce?

Nebo namazaný tousty po dvou v zipovejch pytlikach v celým dolním šuplíku lednice. Třeba z celýho toustovyho chleba. To jsem si minule říkala, k čemu to asi je? Aby se batole obsloužilo samo? Nebo teenager, co už je doma sám, neumí namazat arašídový máslo?

Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 20. dubna 2025 23:46

viktorka_od splavu No myslela jsem, ať to vari teda v čase kdy je doma, kdyz pred veceri není. Protože obědy nějaké si stejně připravovat někdy musí nebo pro dítě. Proste když chceš mít doma jídlo, musíš ho někdy uvarit:D:D.

žluťásek Já jsem teda to krabickovani videla zatim jen v souvislosti s nějakým zdravým stravováním, ze se to tedy musí víc promyslet, plus se nenajis třeba v práci. Takže namazanej chleba mi zatím unikl:D

Offline slniecko admin
19586 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 00:01

V Izraeli niekde bola stranka, kde si ludia ktorym to vyhovovalo zadavali, co budu ktory varit a dalo sa u nich "doobjednat" par porcii. Takze janeviem, by niekto vedel, ze bude vo stvrtok robit gulas, hodil by na steanku, ze je ochotny spravit o par porcii viac a za kolko, niekto by si objednal, tak by ho navaril na ten den nie 4 porcie pre rodinu, ale trebars 6, z toho dve pre niekoho z okolia. S tym, ze ludia si pre to prisli.

Mi to prislo fajn, lebo to je uz na pracu skoro jedno.

Moj muz sa to snazil zorganizovat u nas vo stvrti, ale neujalo sa to.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 00:12

žluťásek Možná tě to má donutit ten toust sníst, když už je to připravený? Já bych občas potřebovala, aby mi někdo takhle předpřipravil jídlo, co se pak musí sníst, protože jinak se hrozně odbejvám :o)

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 00:35

Gatita To nevím, asi v jak které části. Ona žije v Kalifornii, takže spíš vyšla z lidí, co mají peníze, dobré zaměstnání, ale nemají čas. A rádi by třeba jedli kvalitní domácí jídlo. 

Evaeva Mně to třeba přišlo jako geinální podnikatelský záměr pro moji mámu, když byla čerstvě v důchodu. Ještě měla energii, má ráda lidi, lidi mají většinou rádi ji. Je komunikativní a vaří přímo skvěle a ráda, poctivě, umí vařit ve velkém a má široký záběr, ráda zkouší i nové věci. Prostě úplně idální adept na takovou práci, jen by potřebovala řidičák. Ona je učitelka, i ten edukativní prvek by tam mohla zahrnout.

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 00:41

Karja DruI já jsem toho měla jeden čas plnej instagram. Vyloženě mi to přišlo jako chystání jídla v neděli na celý týden. Uvařený jídlo, ale i mytí a předkrájení ovoce a zeleniny na mnoho dní dopředu. Nachystaný v krabičkách.

Já si představuju, jak musejí vypadat nakrájený okurky a jahody už druhej den byť v lednici

Ale možná je to prostě jinej způsob života. 

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 00:43

slniecko To je super systém! U nás v rodině (bydlíme kousek od sebe) to takhle prakticky funguje, ale neorganizovaně.

žluťásek O tousťákách v zipovým sáčku jsem v životě neslyšela! Jinak s těma krabičkama mám taky spojený jen nějaký diety, ale vlastně, když ti zbyde něco z víkendu, tak to asi taky uložíš do krabičky. :-) Zase taková služba ti může chodit i každý den, pokud na to máš, případně do mrazáku...mně to přijde fajn, protože podobně jako DruI sama pro sebe si jídlo vařím fakt jen úplně výjimečně a to pracuju z domu. Takže buď jím něco, co zbude z víkendového vaření (přes týden moc nevařím a když, tak se sní všechno) nebo se prostě nějak odbudu, kolikrát nejím nic pořádnýho, ale třeba pět jablek (to teda v Japonsku kéž by) a kus sýra. 

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 01:05

Garfie no ten meal prep je ale o systematickým organizovaným plánovaným nachystání jídla na celý týden. V neděli odpoledne nakrájíš tunu mrkve, papriky, okurky a oddělíš porce na každý den. Uvaříš kotel kari s rýží, upečeš plech kuřecích paliček a k nim na páře tři brokolice, navaříš penne s červenou omáčkou. Všechno to nakrabičkuješ po jedné porci.

A mě právě zajímá, jak to skladujou to není, že mi z neděle zbyde rizoto, tak si ho vezmu v pondělí do práce

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 01:26

žluťásek Ty jo, ale já myslím, že ty moderní ledničky už umí docela zázraky. Ale krájet předem ovoce nebo zeleninu, jako syrové, to mi fakt přijde mimo. Nějaké kari, nebo omáčka, ok, to už si představit dovedu. 

Mimochodem, volnou asociací, příští týden máme zase Food fair (letos dělám bramboráky, tak držte palce!!) a je to rok od roku horší. V pátek mi volala vytočená italská kamarádka, kterou škola(!) požádala, aby připravila tiramisu, takže vymyslela variantu bez vajec a v pátek jí hygiena zatrhla i mascarpone, protože je to čerstvý sýr....

No a my nesmíme prodávat pivo v plechovce, ale musíme k němu dávat plastový kelímek, strašně neekologické, neekonomické, totálně zbytečné! Ale je to nařízení hygieny. 

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 21. dubna 2025 01:37

Garfie jo taky ty americký lednice jsou obrovský, tam můžeš mít miliardu IKEA krabiček na týden do foroty.

Jen co jsem to sem začala psát, hned mi instagram nabízí dětský "after school station" a " refrigerator snack bags for kids". Celý šuplíky naporcovaných svačinek s předkrájenou mrkví v pytlíkách :-)))