"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 02. června 2025 22:12

dorota přesně tak! Já jsem o pět let mladší než ségra a i tak mě s ní porovnávali na základce i na hudebce! Navíc ona byla snaživá, pilná a pořádná, zatímco já flink a volnomyšlenkář no nebylo to příjemné, nebylo. 

Ostatně porovnání se nevyhli ani rodiče, ségra zůstala 8 let na naší podprůměrné základce, zatímco já šla od páté třídy na výběrovku a od sedmé na gympl a stejně jsem měla každé vysvědčení na talíři, že ségra měla samé jedničky až do osmé třídy!! Zatímco já mám dvojku z fyziky!! Ta hrůza!!

Vztahům to neprospívalo, to je jasné, ale to vím teď, nikoli tehdy.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. června 2025 22:12

dorota já doufám, že současní učitelé (aspoň většina) si věty jako "to tvoje ségra, ta měla z matiky pokaždý jedničku" odpustí. Ale když jseš s tím sourozencem ve třídě, tak to máš jak na stříbrném podnose, jak se daří bráchovi a jak tobě. Pro některé děti to může být velmi těžké.

Offline Jos
příspěvků moje polička 02. června 2025 22:18

barbucha kluci jsou proste na zacatku trochu zabrzdenejsi. Nekde jsem cetla nazor, ze by obecne meli chodit do skoly o rok pozdeji nez holky, aby se to trochu srovnalo. U holek naopak je ten odklad casto zbytecny (ja to tak mela a psala jsem to tu). Stvalo me to casem hodne. A co si budeme, pro holku kazdy rok dobry. Taky bych dvojcata asi oddelila. Ale tak mladi uz se rozhodli ze. 

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 02. června 2025 22:29

dorota Mohučanka A co teprve, když vás porovnávají s rodičem! Ale ten profesor biologie byl boží a dělal to jen občas.

Ale třeba ségru dali naši kvůli možnému porovnávání se mnou na jiný gympl.

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 02. června 2025 22:46

Sestřenkám taky pomohlo, že jedna dostala odklad a druhá ne, navíc si nejsou vůbec podobny, takže spousta lidi ani nevěděla, ze to jsou dvojčata. To srovnávání je děs, jsem rada, ze mam kluka a holka a srovnávám je zatím jen ja .

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 02. června 2025 22:50

A jen pro zasmání, mam o dva roky mladšího bráchu, takže logicky odmaturoval později než já, vejsku dodělal později. Jeho žena sice otěhotněla o tři měsíce dřív než já, ale já pak přišla s dvojčaty a bracha si jen povzdechnul Ty vole, ségra, ty i ty dvě děti stihneš dřív než já :-D. 

Offline JankaM
3111 příspěvků moje polička 03. června 2025 00:18

Já bych se u toho rozdělení bála hlavně toho, že se školák bude později tomu druhému posmivat, že je hloupej, protože šel později do školy.

Není to úplně stejný příklad, ale sama mám sestru o rok mladší, ale cca od jejích 9 let vyšší a co jsem si vyslechla že jsem malá, i když to je věc co nikdo neovlivní a rodičese snažili vysvětlovat (objektivně nejsem, mám 178, ale že bylo nejmenší morče se nepočítalo

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 03. června 2025 01:14

barbucha Tvl, jestli Zřítelnice vedla tvýho syna k oltáři, tak to prakticky bulím i já!!! 

Ovšem hadice mě odbourala Dcera chtěla být tak akorát prodavačkou v hračkářství. Jinak s tou Adélou, víš co, ten rok jí chybět nakonec nebude, může dělat něco mimo školu, třeba další jazyk, nebo nějaký časově náročný koníček....

JankaM Toho já bych se právě bála spíš, když budou ve stejné třídě, protože tam to bude víc patrný. To že jde kluk později, to bych asi moc neřešila, ti kluci to mívají víc na háku, navíc to kdykoli později smeteš tím, že do školy nechtěl. :-) (což je asi i pravda). Já bych je asi taky rozdělila. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 03. června 2025 08:38

Vo mne zas hloda cervicek, ci som mladsiemu nemala dat odklad. Objektivne je zhodnoteny ist do skoly (tak 70% za ano), ale medzery tam su. Lenze starsiemu som tu sancu dozriet dala a mal odklad aj ked je marcovy. Mladsi je junovy a ide. Urcite to nejak zvladne, ale musim si dat velky pozor, aby sa neporovnaval so starsim, ktory mal vychodiskovu poziciu predsalen lepsiu. 

Offline rasaNori
8851 příspěvků moje polička 03. června 2025 09:02

Mrakoplas to máme stejne. Starší je na konci listopadu, mala na konci srpna. Takže ta půjde do první v čerstvých šesti, zatímco starší šla v 6 a 3/4. A ta je navíc intelektuálně někde jinde, malý dítě je děsný živočich. Ale bude mít úplně skvělou třídní, doufám že to bude v pohodě.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. června 2025 09:05

Mrakoplas ty tři měsíce nemusí hrát vůbec roli. Spíš ti doporučili jít, tak bych jim věřila 

Offline dzizisketa
9000 příspěvků moje polička 03. června 2025 09:20

brrr 

Moji oba sourozenci chodili na základku, kam chodil i tata s tetou a všechny čtyři učila jedna učitelka. V některých rodinách zvládla i tři generace. Teď jsem si ji vygooglila, je to nejdéle učící pedagog v republice. Já se jí vyhla, šla jsem na osmiletý gympl.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. června 2025 09:23

dzizisketa to je hustý! My se ségrou chodily na stejný gympl, ale mám pocit, že jsme neměli jedinou učitelku stejnou.

Offline JankaM
3111 příspěvků moje polička 03. června 2025 10:30

dzizisketa jojo, kdykoliv jsem šla jako dítě s babičkou ven, hned ji všichni zdravili, protože všechny učila. A když pak byla v domově pro seniory, taky všechny z personálu taky znala, protože učila jejich rodiče. To teta zná všechny školou povinné lupmy z Moravy, pracuje v "polepšovně"

Zajímavé že druhá babička byla taky učitelka, ale tam to takové nebylo

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 03. června 2025 10:51

Evaeva tak mladsi pojde do skoly o 1 a stvrt roka mladsi ako starsi. To je naozaj dost rozdiel. A je to na nom aj dost vidiet (samostatnost).

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 03. června 2025 10:52

rasaNori jo tiez to tak maju, starsi je intelektualne dost vysoko a mladsi priemer. Ale mal by mat fajn ucitelku, ktoru aj poznam, tak verim, ze to zvladne.

Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 03. června 2025 12:29

Znám případ i rozdělených dvojčat, kterým to, že jsou každý v jiném ročníku totálně vyhovuje a znám i případ dvojčat srostlých pupeční sňůrou až cca do 26 let (ano, stejná základka, střední, vysoká, první zaměstnání, odchod do zahraničí - vše spolu) a tam to podle mě nebylo úplně ke prospěchu... Ale hlavně rozhodují rodiče a barbucha je v tomhle namalovaná...

Offline barbucha blogger
35964 příspěvků moje polička 03. června 2025 19:05
Reakce na RoSa:

barbucha muj názor znáš - já bych je rozdělila! podle mě je to z velké míry lenost rodičů, resp. pohodlnost: takhle je jednodušší logistika, učení doma stejné pro oba, třídní schůzky jednim vrzem atd. atd. ...

​Já taky. Pohodlnější to určitě je kvůli provozu, ale myslím že to by tak nevadilo, spíš si toho Olivera víc pěstujou... aby chudáček neměl nějaký trauma Podle mě to přeháněj a tu jeho proklamovanou "citlivost" jen víc podporujou. 

brrr 

Je to tak, holky jsou prostě většinou napřed, já bych to neřešila. Máš na to nebo nemáš na to, a hotovo.

Offline barbucha blogger
35964 příspěvků moje polička 03. června 2025 19:34

Garfie 

No jo, vedla Otec snachy tehdy trval na tom, že dceru přivede a "předá", tak mě napadlo, když mladí snoubenci nepřijdou spolu jak je dneska spíš zvykem, že přenechám tuto důležitou úlohu zřítelnici, ať si pořádně užije Potěšilo mě už to že na tu svatbu přijeli... ale nečekala jsem že se při tom pohledu málem složím

Nevím jestli Adéle bude rok chybět nebo ne, spíš se bojím aby se ve škole nenudila, to bejvá škodlivý. No, jsou rozhodnutý a nenadělám nic.

Offline Potrefenáhusa
38932 příspěvků moje polička 03. června 2025 20:30

Je to tak, holky jsou prostě většinou napřed, já bych to neřešila. Máš na to nebo nemáš na to, a hotovo.

​mne na tom přijde blby, ze to musis vyřešit dost brzo, ze ty deti většinou udelaj směrem k tem 6.narozeninam strasnej skok a ty musis tu poradnu vyřešit driv. Ted by snad meli ty zápisy dokonce posunout z dubna na leden, takze bys to musela řešit uz s pětiletým dítětem, který je za šestiletým o světelný roky pozadu, abys to doporučení měla k zápisu