"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 05. července 2025 01:09

Kokoska Myslím, že dokud jsem smlouvu nepodepsala, tak to změnit lze. Ovšem paní z F. by to asi těžko vydýchávala. Zda-li by mámu převezli na T. hned ve středu nevím, ale v nemocnici je již nahlášen převoz do Fénixu, jak mě informovala soc. pracovnice. A předpokládám, že i v nemocnici již počítají s volným lůžkem. Prekérky se vždy stanou v pátek ... A já takovéto situace nejsem schopna smysluplně řešit. Navíc na Třebešín se mohu jít podívat jen bez ohlášení, nebo vyčkat na další komunikaci s jejich soc. pracovnicí do pondělí.

Ta 2 měsíční výpovědní lhůta se mi opravdu moc nelíbí (v jiných zařízeních jsem našla max. měsíc) a ústní prohlášení, že se lze vždy dohodnout se mi také moc nezdá. Přiznejme si, že peníze pro ně budou na prvním místě a já těžko dohledám, jestli uvolněné místo obsadili dříve, nebo nikoli. Samozřejmě, že neplánuji mámu postrkovat z místa na místo. Ale mám ráda tu možnost, co kdyby to bylo třeba.

Offline Tabea
8170 příspěvků moje polička 05. července 2025 08:07

whiskas to je fakt těžká situace a navíc jsi na to sama. Nechceš zkusit zavolat do T., vylíčit situaci a poprosit o návštěvu. Je sice někomu něco nepříjemné rušit na poslední chvíli, ale když z toho teď nemáš dobry pocit, tak bych se bála, aby tě to nežralo pak ještě o to víc, protože všechny nedostatky budeš sledovat ostřížím okem. Přeju ti, ať to teď dobře rozsekneš a konečně budeš mít možnost odpočinout si.

Offline Kokoska
35053 příspěvků moje polička 05. července 2025 08:14

whiskas rozhodně do Třebešína hned ráno zavolej. Ve Fénixu by určitě neplakali, že budou mít volné lůžko, obsadí ho obratem. A dokud jsi nic nepodepsala, nemůžou nic. Převoz z nemocnice na jiné místo se taky určitě dá řešit, i kdyby sis na to měla najmout soukromou službu. Navíc by ti to taky možná o den dva posunuli, když jim vylíčíš situaci. 

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 05. července 2025 09:21

whiskasvůbec neřeš, co na to ti ostatní a udelej, co je nejlepší pro vás. Máma tam bude mozna roky, to za jeden týden nějakého dohadování celkem stojí. A že někdo si pomyslí, že nevíte,co chcete. No tak ať si myslí, co chce. 

Hlavně ať je máma spokojená

Offline jerry
11277 příspěvků moje polička 05. července 2025 11:15

whiskas 

Nepřemýšlej o tom, co si kdo myslí - dokud jsi nepodepsala smlouvu, můžeš svůj názor změnit kolikrát chceš a nikomu do toho nic není.

Preferuješ Třebešín? Tak udělej všechno proto, aby maminka šla do Třebešína. 

Naprosto pregnantně (ostatně jak je jejím zvykem) to shrnula continuity.

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 05. července 2025 11:19

whiskas

hele, na to hází bobky bilej tesák, co by jaká paní rozdychávala, 

Ale podívej - výpovědní doba 2 měsíce zas tak moc špatná , někdy je to pro to, ze si klient zvykne až za delší dobu, jeden měsíc na zvyknuti je u některých lidi málo

( a kdybych se měla rozhodnout podle mých znalosti a zkušenosti a měla bych tu finanční možnost, tak bych upřednostnila placenou službu) 

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 05. července 2025 12:15

Samantha Placené jsou všechny služby/domovy, které jsem zde již zmiňovala . Státní jsou totálně bez šance (tedy v horizontu 2 - 3 roky čekací doba), tak to ani neřeším. 

Také jsem pochopila, že v soukromých se platba skládá ze standardní ceny podle vyhlášky (ta je stejná pro soukromé i státní) a to navíc se jmenuje "pravidelná úhrada daru" domovu. Plus si ještě samozřejmě berou příspěvek na péči. No a to také řeším. Pokud ho zájemce ještě nemá přiznán, předpokádám, že jej do doby vyřízení hradím já. 

Poměrně složité. Zřejmě si nemohou říci, že cena jejich služby je prostě tolik a tolik, vyjma zařízení, která neberou příspěvek na péči. Tam je prostě rovnou suma např. 50.000 a hotovo, žádné rozepisování. Už se v tom poněkud ztrácím, ale výsledná suma je prostě suma k zaplacení, jen je rozpitvaná na dvě části. 

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 05. července 2025 12:16

Tabea O víkendu paní sociální není přítomna. Ale zajedu se tam alespoň podívat ... jinak si máme volat v pondělí.

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 05. července 2025 12:19

continuity Díky, vidím to stejně. Jen nechci šlápnout vedle a je mi jasné, že pokud bych na poslední chvíli couvla, tak už v pořadníku nebudeme vítáni.

Není v mém zájmu mámu stěhovat sem a tam, ale chci mít tu možnost změnit místo, kdyby bylo potřeba. Proto pitvám tu smlouvu, včetně veškerých podmínek, sankcí ... 

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 05. července 2025 12:20

jerry je to tak. Za chvíli tam vyrazím, byť nezvána. Nechce se mi čekat do pondělí. Minimálně uvidím i ten druhý areál zvenku.

Ale je to k vzteku, jak nic nic, a pak je najednou volno na dvou místech. Ovšem rozhodnutí chtějí nejlépe ihned. Já je chápu, prázdné místo jsou promarněné finance pro domov. 

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 05. července 2025 12:25

Recenze jsou u obou zařízení shodné: 4,6/5.

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 05. července 2025 13:33

whiskas to zarizeni se prispevek na peci zaridi samo a dost rychle. To, ze misto toho platis, je ve smlouve nebo ti to nekdo rikal?

Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 05. července 2025 14:59

whiskas A není ta výpovědní lhůta ve smyslu, že můžeš odejít dřív, ale prostě to doplatiš? Vím, že je to hodně peněz, ale není to konečná možnost prostě. Zajeď se tam podívat a uvidíš, jaký z toho budeš mít pocit, klidně bych to změnila i v úterý, těm lidem okolo je to jakoby jedno, je to jejich práce a zkrátka v práci jsou komplikace;-)

Offline jerry
11277 příspěvků moje polička 05. července 2025 16:03
Reakce na whiskas:

Pokud ho zájemce ještě nemá přiznán, předpokádám, že jej do doby vyřízení hradím já. 

​Ne příspěvek na péči je státní dávka a povinnosti ji hradit (byť dočasně) na tebe nepřechází. 

Offline Lenka22
2669 příspěvků moje polička 05. července 2025 19:47

whiskas to zařízení zajímá primárně to, jestli už máš o příspěvek na péči zažádáno, jestli už je to v běhu. O zbytek se postarají sami.

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 05. července 2025 20:03

711990 Podle mého výkladu je to takto ve smlouvě. Ale konkrétní pasáže jsem naskenovala a poslala soc. pracovnici s dotazem, že poněkud tápu ve výkladu. Byla tak hodná, že mi odepsala, sdělila mi, že to tak zřejmě z textu vyznívá, ale že je to jinak a na delší debatu. Probereme to v pondělí. 

Jinak si myslím totéž. Pro tato zařízení, myslím, není takový problém se k příspěvku na péči dostat. Jistě je to rychlejší, než pro běžného, soukromého žadatele.

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 05. července 2025 20:07

Karja Ano, samozřejmě o to jde. Nikdo tam nikoho držet nebude, ale pochopitelně se musí doplatit dny, které jsou udány ve smlouvě/v rámci výpovědní doby. Tomu rozumím, ale ještě tam byl dodatek o jakýchsi sankcích v podobě poplatků. Ale i to prý probereme v pondělí. Asi jsem natvrdlá, šťouravá, ale lépe se zeptat a být připravena, než se pak divit. 

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 05. července 2025 20:08

jerry Aha, děkuji.  V textu stojí toto:

Článek se nazývá "úkony péče".

"Poskytovatel se zavazuje poskytovat Uživateli, který není příjemcem příspěvku na péči základní činnosti uvedené v čl. 5 odst. 1.1 až 1.6., za úplatu, podle platného Sazebník. Poskytovatele a to na základě vyúčtování, kterté Poskytovatel provede vždy ke konci kalendářního měsíce. Uživatel se zavazuje za tyto činnosti zaplatit."

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 05. července 2025 20:09

Lenka22 Díky .

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 05. července 2025 20:15

A pro klid v duši jsem se tedy rozjela na Třebešín, byť nezvána, protože soc. pracovnice tam o víkendu není. Alespoň jsem naživo viděla areál, terasu, prohodila pár slov s jednou návštěvnicí a s její mamimkou. Pokoje mi již před časem ukazoval jeden známý, který tam má osobu blízkou a odpovídají fotkám na webu. Dnes mě do pokojů pochopitelně nepustili.

Plusem tohoto zařízení jsou tedy prostornější pokoje a dopravnost (1 zastávka autobusem od metra). Jiný bonus v podstatě neshledávám.

Podstatné je to někde zkusit (vše snad lepší než nemocnice) a uvidím, jak to maminka přijme a budu doufat, že se jí tam bude líbit. Nejpodstatnější je samozřejmě přístup zaměstnanců a to nenahradí sebelepší postel a veselá výmalba v jídelně. 

Stejně je to vše takové smutné.