"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline euridike blogger
3909 příspěvků moje polička 06. července 2025 19:35

whiskas 

Naprosto s Tebou souhlasím, že nechávat člověka jakkoli nesoběstačného /popř. třeba ještě dezorientovaného/ samotného je nezodpovědné a nebezpečné, obzvl. když ještě on sám není ochotný přijmout, že má nějaké problémy a limity, zároveň vidím, jak těžké je to řešit, navíc když ještě ten člověk pomoc odmítá a sabotuje... A moc děkuju za praktické rady, zkusím se zeptat, jaké by v tomto ohledu byly možnosti, ale jsem skeptická, když jsem žádala soc. pracovnici, která mj. na příslušném městském úřadě má pod sebou i agendu Czech POINTu, aby za dotyčnou paní přišla, tak odmítla, stejně tak v nouzovém případě odmítl přijet její praktický lékař, přestože by to podle zákona udělat měl... A protože vím, že řešíš obdobnou situaci s maminkou, také přeji hlavně pevné nervy a psychickou odolnost, ať vše zvládnete co nejlépe...

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 06. července 2025 19:56

euridike Děkuji ti .

Nevím, v jaké lokalitě potřebujete situaci řešit, ale optala bych se i v rámci nemocnice, zda-li nemají nějaké kontakty. Musí to být přeci řešitelné a očekávala bych vstřícnost. 

Offline euridike blogger
3909 příspěvků moje polička 06. července 2025 20:13

whiskas 

Mluvila jsem se soc. pracovnicí z nemocnice, byla moc milá, hovořily jsme především o tom, co bude po návratu z nemocnice, jenže to je předčasné, protože zatím nemá hotová všechna vyšetření a je otázka, co bude dál. Nastínila mi možnosti, LDN, domácí péče s pomocí pečovatelky, možnost příspěvků na péči atd., ale o řešení praktických administrativně právních kroků jsme nemluvily, zítra zkusím zjistit, jestli by mi nemohla nějak poradit/pomoct. 

Offline mirajo
2674 příspěvků moje polička 06. července 2025 20:15
Reakce na euridike:

...zároveň vidím, jak těžké je to řešit, navíc když ještě ten člověk pomoc odmítá a sabotuje... 

​Zažila jsem a bylo to jedno z mých neobtížnějších období. Srovnat se s tím, že pokud není člověk zbavený svéprávnosti, má právo o sobě rozhodnout, i když je to rozhodnutí proti tomu, jak to cítím já, a pro mě děsivý. Byla to velká škola odpouštění. Velmi cenná, ale velmi smutná. 

Plus jak píšeš, pro člověka s poměrně rychle se rozvíjející demencí nebo poruchami myšlení nebo kombinací všeho je těžké sehnat pomoc, běžná zařízení takové lidi nechtějí a vlastně to i chápu. Ne každý může zaplatit desítky tisíc měsíčně, ne každý může nechat práci /případně malé děti/ být, odstěhovat se a pečovat každodenně s tím, že to může trvat týdny, ale i roky. 

Všem, kdo teď něco obdobného řeší, přeju pevné nervy, aspoň nějakou pomoc na dosah a pocit, že jste se v danou chvíli zachovaly nejlíp, jak jste uměly a přitom nezničily samy sebe

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 06. července 2025 20:16

euridike Oni jsou notáři občas ochotni jet do nemocnice a ten podpis tam ověřit. Takze jeste muzes obvolat nejbližší notáře u nemocnice a zkusit se jich zeptat.

Offline letfenixa
10909 příspěvků moje polička 06. července 2025 21:32

euridike moja mama kedysi sa dohodla s pani na MsU, ale bolo treba babku doviezť autom, pani prišla k autu a overila generalnu plnu moc. Ale som si istá, že mama natrafila na ustretovu a chapajucu uradnicku.

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 06. července 2025 21:58

euridike Ono je to občas těžký, kamarád je notář a uz se mu taky párkrát stalo, ze někam dojel ověřit podpis, ale kdyz viděl stav toho člověka, tak zase ověřovací knihu zaklapnul a odjel. 

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 06. července 2025 22:04

Vari jako chápu toho notáře, ale řekni, jaké to má řešení. ten člověk zjevně není způsobily k právním úkonům, zároveň řízení o opatrovnictví se může vléct dlouhé měsíce až roky. Do té doby nemůže žádat o žádný úkon nebo jaký je vlastně správny postup dle úředního šimlu?

Offline Lenka22
2669 příspěvků moje polička 07. července 2025 06:10

euridike whiskas s tou plnou mocí potvzuju, zarizovali jsme kvůli synovi generální plnou moc, abychom mohli prebirat hlavně poštu, ale na poště to neuznávají, takže dopis nevydali.

Offline Makara
3660 příspěvků moje polička 07. července 2025 08:47
Reakce na Lenka22:

.... ale na poště to neuznávají, takže dopis nevydali.

​Mmj. si proto syn před odchodem na školu do zahraničí zřídil datovou schránku.

Sestra měla zkušenost, že na různých úřadech "prudí" proti "generální" plné moci (zvláště u takových "nebezpečných" ukonů, jako je vystavení potvrzení.)

Bohužel, to teď Euridike nepomůže, protože ty přihlašovací údaje dojsou poštou do vlastních rukou.

Offline Kokoska
35053 příspěvků moje polička 07. července 2025 09:41

Lenka22 dopis do vlastnich rukou na poste nedaji nikomu, ale mozna ho po uplynuti ulozni doby hodi do schranky. Ja tem pravidlum fakt nerozumim. Na vyzvednuti doporuceneho dopisu na poste musim mit obcanku a v baraku to klidne daji sousedovi.

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 07. července 2025 09:44

continuity No je to blbý, bez soudu se to neobejde. Nabízí se ještě zastoupení členem domácnosti, to je rychlejší než omezení svéprávnosti.

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 07. července 2025 09:55

euridike "domácí péče s pomocí pečovatelky" no ... o tom jsem také uvažovala. Ale, nevím, jak jste na tom vy, ale moje máma by nemohla být vůbec sama doma. Tak jsme si počítala cenu domácí péče a nějak mi to nevycházelo . Navíc to znamená, že máš doma stále někoho cizího a stejně se časově musíš přizpůsobovat. Další nervy. Je to na prd. :-(

LDN jako cílové řešení asi také nic moc. Máte žádost do nějakého domova? Podala bych to všude, včetně státních, byť tam jsou čekací lhůty strašidelné. Ale bavím se tedy o Praze a blízkém okolí.

Offline letfenixa
10909 příspěvků moje polička 07. července 2025 09:59

Kokoska raz som išla vybrať mame knihu, na dobierku. Mala som svoj OP, jej, peniaze, žltý lístok a nie, nevydali mi ju. Ale kuriér to dá aj mačke!

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 07. července 2025 09:59

Vari Zastoupení členem domácnosti pro právní úkony? Mně tedy nepomohl ani status "dcera", ani generální plná moc (v bance, na poště). Bylo to neskutečné a vlastně nikdo moc nevěděl, co dělat. Přitom se myslím takové situace musí dít dnes a denně.

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 07. července 2025 10:00

letfenixa Přesně, nechápu.

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 07. července 2025 10:07

Na té bance mi přišlo "vtipné" to, že jsem nechtěla nic vybírat. Potřebovala jsem jen zjistit dlužnou částku na kreditní kartě, abych ji mohla uhradit a nenaskakoval úrok z prodlení. Dříve výpisy zasílali na mail, ale to bylo zrušeno a tak to byl poněkud oříšek.

Offline Malenge
4843 příspěvků moje polička 07. července 2025 10:10

whiskas

to není právě žádný status dcera, ale institut upravený v občanském zákoníku, podá se návrh, že daná osoba už je v takovém a makovém stavu a potřebuje v různých oblastech pomoci a že by ji v těch oblastech mohl zastupovat právě nějaký člen její domácnosti (může jich být i víc). Nedělá se tam znalecký posudek, čímž se celé řízení o několik měsíců urychlí. Výsledkem je pak rozhodnutí soudu, ve kterém je výslovně, že soud schválil, že ty jako dcera (člen domácnosti) budeš při právním jednáním tom a onom zastupovat maminku. S tím už tě pak jen tak nevyhodí, pošta teda asi jo, oni jsou stát ve státě

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 07. července 2025 10:19

whiskas Napsala jsem to asi trošku zmateně, Malenge to už vysvětlila za mě. 

Offline Kokoska
35053 příspěvků moje polička 07. července 2025 11:10

whiskas Jestli vis pin k te karte, v bankomatu zustatek zjistis. 

Ad pomoc v domacnosti - u nas pokud by byla mela dochazet nejaka pravidelna pecovatelka na pomoc s pacientem, nejen donaska obedu a nakupu, podminovali to pritomnosti  ekoho v domacnosti 24/7. Coz je na nic, pockat s pacientem sami, nez bych vyridila treba nakup nebo postu, cokoliv, snad ani nebyli moc ochotni.