"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline viktorka_od splavu
49385 příspěvků moje polička 05. července 2025 21:06

whiskas smutne to je moc, ale jsi moc hodna ze to resis a o maminku se staras k jejimu prospechu. mam ted bohuzel v primem prenosu u znameho vyvoj kde maminka s alzheimerem uz se minimalne dva roky rapidne zhorsuje, a deti ji sice navstevuji a v ramci moznosti se staraji, ale vetsinu casu je proste sama v byte, ze ktereho utika, venku ji odchytavaji cizi lide a tak. tam se zrejme ceka, az se "neco" stane

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 05. července 2025 21:28

viktorka_od splavu jak jí mohou nechat samotnou? Může to být opravdu nebezpečné a možná i pro ni dost stresující. Chtělo by to alespoň nějakou pečovatelku/donášku obědů - kontrolu, na pár hodin. Ach jo, vždyť je to maminka. 

Offline barbucha blogger
35964 příspěvků moje polička 06. července 2025 11:06

whiskas 

Pečovatelky i donášku obědů jsme měli... beztak jsme museli chodit každý odpoledne po práci, anžto pečovatelky ani ten oběd neohřály (a pak mi volaly - do práce - že si paní barbuchová ohřála ten oběd v plastový krabičce na plynu ). Je to k ničemu...

To už je lepší nějaký to zařízení. Vyber takový který vyhovuje tobě a na ostatní se vykašli. Mimochodem mě by už znejistilo to vyjádření, že ta psaná pravidla (včetně poplatků a smluvních pokut) ti vysvětlej až ústně, že je to jinak... Tak to ani náhodou, co je psáno to je dáno, a ty ústní domluvy a sliby můžou bejt všelijaký. To bych šla rovnou na to druhý místo asi.

No přeju ať to dopadne ke tvojí spokojenosti.

Offline euridike blogger
3909 příspěvků moje polička 06. července 2025 14:26

Potřebuju poradit. Už před časem jsem zde hovořila o příbuzné v seniorském věku a se špatným zdravotním stavem, jíž je potřeba pomáhat s různými nejen úředními úkony. Dotyčná skončila po slabší mrtvici v nemocnici, což opět celou situaci zkomplikovalo, protože teď už si není schopna vyřídit vůbec nic, zároveň nemáme její plnou moc k tomu, abychom ji mohli zastupovat. Je možné nějak podepsat plnou moc v nemocnici např. za přítomnosti ošetřujícího lékaře, nebo by bylo nutné na místo přivést např. notáře? Nebo je možné to řešit jinak? 

Offline euridike blogger
3909 příspěvků moje polička 06. července 2025 14:29
Reakce na whiskas:

viktorka_od splavu jak jí mohou nechat samotnou? Může to být opravdu nebezpečné a možná i pro ni dost stresující. Chtělo by to alespoň nějakou pečovatelku/donášku obědů - kontrolu, na pár hodin. Ach jo, vždyť je to maminka. 

​Ono je tohle někdy velmi těžké řešit, protože všechny asistenční služby, pečovatelky jsou velmi vytížené a je skoro nemožné někoho sehnat, vím to ze své aktuální zkušenosti, samozřejmě výhodu má ten, kdo je schopný a ochotný si financovat nějaké nadstandardní služby, což také není v možnostech každého. 

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 06. července 2025 14:45

euridike nemá ta dotyčná zřízenou bankovní identitu? Resp. Přístup do internetového bankovnictví? Prostřednictvím toho je možné dostat se k mnoha orgánům státní správy online a vyřídit fakt hodně věcí z domova, tedy nyní z nemocnice.

Offline euridike blogger
3909 příspěvků moje polička 06. července 2025 14:48

žluťásek 

Bohužel nemá. Situace je fakt komplikovaná... 

Offline Annegret
162 příspěvků moje polička 06. července 2025 15:08

euridike lekar neoveruje podpisy.  Jeho "svedectvi" pri podpisu nema zadnou vahu. Ale je mozne ze prave notar se bude lekare tazat na psychicky stav pacientky nez podpis dokumentu overi. Sehnat notare muze byt slozite. Jeste je moznost, aby podpis overil advokat...

Offline euridike blogger
3909 příspěvků moje polička 06. července 2025 15:11

Annegret 

Myslela jsem si to, díky, že jsi mi to potvrdila... 

Offline euridike blogger
3909 příspěvků moje polička 06. července 2025 15:13

Annegret 

Mně totiž tu možnost svědectví např. lékaře zmiňovala úřednice na našem MÚ, což se mi moc nezdálo... 

Offline RoSa
10201 příspěvků moje polička 06. července 2025 15:26

euridike a na poštu ji nedostanete? třeba na vozejku... 

Offline euridike blogger
3909 příspěvků moje polička 06. července 2025 15:36

RoSa 

Na to jsem taky myslela, je v nemocnici v Havl. Brodě, zítra tam jedu, tak uvidím, co mi řekne lékař, jak dlouho bude hospitalizovaná atd., od toho se odpíchnu, popř. se zkusím zeptat nemocniční soc. pracovnice, ta byla celkem milá, třeba by mi poradila. 

Offline Aranel
6643 příspěvků moje polička 06. července 2025 15:59

euridike Mně se teda i podle různých zdrojů na internetu zdá, že ta PM nemusí být vždycky nutně ověřená... že stačí podpis.

Offline euridike blogger
3909 příspěvků moje polička 06. července 2025 16:12

Aranel 

No to právě nevím; asi bude nejlepší, když zajdu ještě na úřad a zeptám se na konkrétní záležitosti, které je třeba vyřídit, resp. o ně za ni požádat, jestli stačí neověřená plná moc, na něco by snad stačit mohla, s ohledem na to, že jde jen o věci v její prospěch, na nichž nemůže nikdo profitovat, resp. je nějak využít. Tady už si můžu jen povzdechnout, že kdyby dotyčná byla ochotná řešit a vyřizovat věci včas, mohli jsme se tomuto vyhnout, protože tohle už je skoro Hlava XXII. 

Offline Makara
3660 příspěvků moje polička 06. července 2025 18:06

euridike přeju hodně sil. 

Offline euridike blogger
3909 příspěvků moje polička 06. července 2025 18:43

Makara 

Děkuju...

A všem děkuju za snahu poradit, vážím si toho... 

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 06. července 2025 19:10

euridike Nevím, jestli ti to pomůže. Zažila jsem něco podobného, když byl tatínek již nemocný a nemohl se mnou dojít podepsat plnou moc k notáří, na CzechPoint. Bylo mi doporučeno, abych zavolala na úřad městské části, kde měl tatínek bydliště a domluvila jsem, že úřednice přijela domů a ověřila sepsanou plnou moc. Prý takto jezdí i do nemocnic a podobných zařízení. Měli jsme sepsánu tu nejkomplexnější plnou moc a přesto mi byla např. v bance a na poště absolutně k ničemu. Čímž jsem tě asi nepotěšila. Banka chtěla jinou plnou moc, ale neměli na ni formulář a pošta mi vysvětlila, že mi žádná plná moc k přebírání např. dopisů do vlastních rukou, nepomůže.

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 06. července 2025 19:10

euridike Drž se .

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 06. července 2025 19:13

barbucha Hrozné . Já tedy reagovala na příspěvek od viktorka_od splavu . Moje máma už sama doma být rozhodně nemůže, ve smyslu ani pár hodin.

Děkuji za přání, snad vše proběhne hladce a maminka bude v novém působišti spokojena. Doufám v to.

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 06. července 2025 19:14

euridike Tomu rozumím, ale nechat člověka v takovém stavu samotného je myslím poměrně riskantní .