"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline barbucha blogger
35964 příspěvků moje polička 07. července 2025 11:10

Malenge 

Prosimtě... to se musí řešit soudně?

Jste mě tady vystrašily tak jsem si říkala že bych se taky mohla připravit na to že se jednou vzbudím a nebudu vědět čí jsem... že bych pořídila nějakou plnou moc apod. třeba pro syna, ale teď vidím že je to prakticky nemožný? 

Offline Janulik03
20331 příspěvků moje polička 07. července 2025 12:16

Ja teda neviem ako inde, ale mala som prístup k účtom rodicov, pre každý prípad. Nič platné to síce nebolo pri úmrtí, ale keď boli treba nieco dovtedy vybaviť, tak žiadny problém. Na pošte som mala od nich také tlačivo, ktoré sme potvrdili a dala sa s tým vyberať pošta, zasielky, teda nebolo nič do vlastných rúk, tak neviem či by dali, ale myslím že by som skúsila kontaktovať príslušnú inštitúciu, ktorá to poslala, či by vedeli povedať o čo ide .

Ja mám zapísaný prístup k účtom a deti vedia kde sa po to dostanú. Dúfam že aj sa niečo udeje, nebudú mať žiadne problémy 

Offline Lenka22
2669 příspěvků moje polička 07. července 2025 12:20

Kokoskanám ten dopis vrátili odesílateli, ti znovu poslali....

Offline Lenka22
2669 příspěvků moje polička 07. července 2025 12:27

Janulik03 to u nás jde také, musíš mít dispoziční právo. Já jsem si ho k mámině účtu zřídila a mohla jsem  něj platit všechny náležitosti.

Offline letfenixa
10908 příspěvků moje polička 07. července 2025 13:00

Janulik03 bože, ja mávam pravidelne školenia, kde má mama aké doklady, hotovosť, online prístupy a vždy všetko zabudnem

Offline Janulik03
20331 příspěvků moje polička 07. července 2025 13:20

letfenixa mne príde fajn, že má snahu ťa informovať 

Offline euridike blogger
3909 příspěvků moje polička 07. července 2025 13:27

mirajo Vari letfenixa Lenka22 whiskas 

Všem děkuji za to, co jste napsaly; to, co napsala mirajo , bych podepsala od A do Z. Byla jsem dnes v nemocnici, situace se zkomplikovala podezřením na onkologické onemocnění, takže je to ještě horší. Kdybych pila, dám si panáka. 

Offline mirajo
2674 příspěvků moje polička 07. července 2025 13:53

euridike Já jsem si tenkrát koupila svou první a poslední krabičku cigaret /to už je víc než 20 let/. Nechutnalo mi to a nepomohlo mi to. 

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 07. července 2025 13:59

Vari Aha, díky. No, u maminky už je to jiné, dost věcí je ošetřeno. Ale u tatínka jsem vše musela řešit narychlo. Kokoska PIN jsme věděla, ale táta měl ještě z nějakého důvodu kreditku u jiné banky (tam neměl účet, tuším nějaký historický bonus spojený s O2) a já potřebovala tu kreditku zaplatit. No, nebudu zdržovat s detaily :-D. Prostě to byla síla.

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 07. července 2025 14:00

euridike Já také v podstatě nepiju, ale dala jsem si kolikrát 2 decky (vína). Funguje to na uvolnění mysli. A ten dodatek je mi líto. Držte se , hodně sil.

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 07. července 2025 14:00

letfenixa To je skvělé, takže si zapisuj - jen pro jistotu. :-)

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 07. července 2025 14:01

Vari Díky za detaily.

Offline Malenge
4843 příspěvků moje polička 07. července 2025 14:48

barbucha tam záleží, co bys chtěla/budeš chtít řešit - bavíme se tu o soudních institutech, jak omezení svéprávnosti, tak zastoupení členem domácnosti jinde než u soudu člověk nepořídí. Zase pak na to má člověk úřední štepmpl a s ním je to jednodušší. Akorát to není pro člověka, co je ok, ale pro toho, kdo už má nějaké zásadnější problémy, buď právě v souvislosti se stářím, úrazem nebo i děti s hendicapem, co jim je najednou 18.

Pokud ti jde spíš o ty praktické záležitosti, tak i s (ideálně ověřenou) plnou mocí se dost věcí vyřídit dá - klasicky třeba komunikaci ohledně záloh energií u poskytovatelů, jednání s bytovým družstvem/SVJ apod. U bankovních účtů můžeš přidat osobu s dispozičním oprávněním, to pak hodně přijde vhod. Na poště se dá taky udělat nějaké jejich speciální zmocnění, že pak může někdo za tebe přebírat i zásilky do vlastních rukou. Jen je potřeba to všechno oběhat a nastavit v době, kdy člověk ještě vládne sám sebou. Naprostá většina lidí to nedělá, úplně se jim nelze divit, přemýšlet o době, kdy budu nemohoucí není úplně příjemné, a z toho pak plynou ty zásadní problémy. Prostě babi byla celý život čilá, mentálně fit, všechno si zvládla bez problémů zařídit, pak jedna mozková příhoda a průser je na světě, protože rázem nezařídí nic a rodina na to není připravená, přitom dopisy a složenky chodí vesele dál.

Offline letfenixa
10908 příspěvků moje polička 07. července 2025 15:59

Janulik03 áno, len ja to akosi nevnímam. Tak naši bývajú v 2-izbovom byte, všetky tieto dôležitosti sú len v 1, spolieham sa na to, že to proste nájdem 

Offline letfenixa
10908 příspěvků moje polička 07. července 2025 16:02

whiskas nedovolí mi to zapisovat si, aby to zlodej nenašiel 

Offline whiskas
21102 příspěvků moje polička 07. července 2025 16:22

letfenixa Aha, tak to je pak těžké .... Diktafon, tajně :-D.

Offline Kokoska
35053 příspěvků moje polička 07. července 2025 17:43

euridike nekdy panak na chvilku pomuze, i kdyz clovek nepije. Ale stejne to brzo zase je vsechno zpatky, neuteces. Drz se, tohle jsou nehezke zazitky.

Offline euridike blogger
3909 příspěvků moje polička 07. července 2025 17:58

Kokoska 

Děkuju... Kdyby ono se to nekomplikovalo v tolika směrech... Poštu včetně SIPO si nechává na poště /asi aby jí to ze schránky někdo nebral/, takže budu řešit, aby mi ho dali, abych mohla zaplatit zálohy - a ne, neříkejte mi, že to bude problém, nebo odejdu jako paní učitelka z Obecné školy s úsměvem do polí, nějaké peníze měla doma v hotovosti, co myslíte, někam je schovala, neví kam, PIN ke kartě zapomněla. Zapomněla jsem na něco? Určitě ano. Pořád doufám, že se z toho probudím...

Každopádně všem děkuji za podporu...

Offline Janulik03
20331 příspěvků moje polička 07. července 2025 18:37

euridikemusí to byť náročné, radu nemám, môžem len vyjadriť morálnu podporu

Offline Mha
příspěvků moje polička 07. července 2025 20:11

Vari

Prosím kde se o to zastupování členem domácnosti žádá? A dokládá se lékařskou zprávou?

Jsem v takové nešikovné situaci, kdy já vidím, že když nezačnu řešit hned, budu litovat, kdežto ostatní členové rodiny nevidí problém (ve stylu mluvil jsem s ní loni po telefonu a byla v pohodě).