"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Blanka
příspěvků moje polička 05. ledna 2026 11:03

Karja - ďakujem za radu, a iba tíško špitnem, že netuším, čo znamenajú konce stránok, ani čo je štýl. Zálohovať - zálohujem, to už som sa / po podobných patáliách v minulosti / naučila , len som si už teraz nedávala pozor na to, či nezálohujem   do pôvodného materiálu aj tie pokazené časti. Chybami sa človek učí, len je to trochu zdĺhavé  

Online Evaeva
příspěvků moje polička 05. ledna 2026 11:10

Blanka opravdu si to zkus vyhledat, buď nějaké video nebo nějaký výukový článek. Nebo se dá půjčit knížka v knihovně. Konec stránek je takový neviditelný znak, který vložíš do dokumentu. Styly najdeš v té liště nahoře, je to vlastně formátování jednotlivých částí. Jsou to jednoduché věci, které si hned osvojíš, a opravdu ti to hodně usnadní práci. 

Offline DruI
5463 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 11:11

Blanka Konec stránky vkládáš, když chceš, aby další část vždycky začínala na začátku stránky, třeba před novou kapitolou. A fakt se koukni na nějakej návod, ony ty programy umí věci, které ti strašně ulehčí život :o)

Offline viktorka_od splavu
48969 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 16:59

Blanka mozna by bylo fajn poohlednout se po nejakem kursu? ty pro firmy byvaji drahe, ale existuji i dotovane pro seniory. nebo i online

Offline Blanka
příspěvků moje polička 05. ledna 2026 18:46

viktorka_od splavu - ďakujem  .

Offline Kokoska
34299 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 19:46

Ve wordu se konec stranky da udelat i CTRL/Enter na pozici kurzoru

Offline Blanka
příspěvků moje polička 05. ledna 2026 21:39

Ešte raz všetkým vám ďakujem, a skôr, ako sa diskuzia  presunie už k novým témam sa spýtam na posledné : rozumiem ,že zafixovanie obsahu stránky spôsobom „ koniec stránky “ zaručí, že sa text z tejto neposunie na inú, ale v prípade, že tam chcem doplniť niečo, čo už presahuje  priestor, je možné ten „ koniec stránky “ zrušiť, a označiť znovu po doplnení ?

A  sľubujem, že viac  už nebudem otravovať.   

Online Evaeva
příspěvků moje polička 05. ledna 2026 21:46

Blanka ten konec stránky se ti pak automaticky posune na další stránku, akorát pod tímto znakem bude až do konce stránky prázdno.

Offline continuity
42029 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 21:52

Blanka konec stránky je speciální znak, takže cokoliv dáš před něj ho posune dál. On akorát zajistí, že to, co následuje těsně za ním, bude vždy začínat na nové stránce. 

Ale pokud ty obrázky jsou zakotvené na polohu na stránce, stejně se ti to může rozsypat. 

Já si pořád nemyslím, že to, jak to děláš, je nejlepší řešení. Fakt ty dokumenty radši rozděluj na menší logické části. máš toho vnuka šikovného, nemůže ti pomoct to nastavit?

Offline žluťásek
8802 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 21:55

Blankajestli bydlíte v nějakém větším městě, podívej se na nabídky kurzů i ve vaší knihovně. Nevím jak je to na Slovensku, ale české veřejné knihovny pořádají mraky kurzů pro svoje čtenáře buď úplně zdarma nebo za pakatel. U nás třeba fungují digitální poradny, kdy se předem objednáš s konkrétním přáním a knihovník už je připravený a věnuje se jen tobě. 

Offline Blanka
příspěvků moje polička 05. ledna 2026 23:17

Dobre, ďakujem, porozumela som funkcii koniec  stránky, uvidím, ako si s ním poradím. Text už do menších častí  ale deliť nechcem / samostatná časť mojej pôvodnej rodiny  staro a prastarorodičov, iná je pokračovanie  rodiny mojich rodičov , oddiely každého z detí a ich neskorších rodín, to isté zo strany manželových príbuzných, a nakoniec teda my s mužom a s deťmi, kam každý rok pridávam menší súhrn  aktuálnych udalostí v rodine. Už viac na drobné to rozdelovať nechcem . / Vnuci mi  práve s týmto nepomôžu, jednak sú ďaleko, a jednak neviem,či túto formu vôbec používajú ./  ale pomohli mi s funkciami v mobile /. 

Na  doškolovací kurz som sa v našej malej knižnici pýtala asi pred 3 rokmi - nerobia, aj keď s bežnými problémami pomôžu a k dispozícii je tam aj niekoľko ich počítačov . Veľa som si sľubovala od počítačového kurzu, ktorý , ako štátom dotované vzdelávanie pre seniorov ,už funguje na Slovensku druhý rok. Po vyplnení  vstupného dotazníka ma zaradili do pokročilých, až som sa zľakla, či si neurobím ostudu . Tak nie, nič viac pokročilé nad to, čo viem, som sa nedozvedela, a k nejakej forme  používania Wordu, ako som sa tešila, ani nedošlo, teda nebolo v pláne.  Ale zasa oceňujem, že každý účastník  si po skončení kurzu tablet, na ktorom pracoval na hodinách, odniesol / zadarmo / domov .

Takže ostávam na tom, čo viem, a čo sa dozviem od skúsenejších, ako tu, a na čo prídem náhodou, čo sa už tiež stalo .  Ešte raz  vám všetkým ďakujem .

Offline Kokoska
34299 příspěvků moje polička 06. ledna 2026 00:00

Blanka ale stejne jsi sikovna, ze se s tim dokazes nejak poprat. Ty obrazky ve wordu dokazou nadelat paseku, kdysi jsem musela psat nejake manualy a vkladala jsem do textu printscreeny obrazovek, taky jsem se s tim dost vyvztekala. 

Offline DruI
5463 příspěvků moje polička 06. ledna 2026 08:50

Blanka A zkusila ses podívat na nějaký tutoriál na youtube? Minimálně na to základní formátování typu nadpisy, obsahy, přišpendlování obrázků k danému textu. Naučíš se to jednou a život ti to ulehčí už nafurt ;o)

Já takhle z tutoriálů občas překvapeně zjistím, co všechno ještě umí program, co v něm už skoro dvacet let pracuju

Offline Blanka
příspěvků moje polička 06. ledna 2026 10:02

DruI - tak ale ja zas tak celkom nepoučená nie som - viem si upraviť plochu - okraje, odstavce, viem vložiť a zrušiť prázdnu stranu, úpravu písma, vložiť fotky aj meniť ich umiestnenie a veľkosť, aby som lepšie využila priestor , používam  „ spätný chod “, ak sa pomýlim, naučila som sa na vlastnej chybe, že ak chcem  fotku  prehodiť z jednej stránky na inú, nesmiem ju vystrihnúť, lebo tak iba zmizí celkom, ale skopírovať , a tú na pôvodnom mieste  odstrániť až potom. Trošku bojujem, ak chcem na miesto  medzi fotkami umiestniť text, nie vždy to vyjde ideálne, ale nakoniec to vždy nejako urobím .

Áno, tá výsledná podoba nevyzerá ako napr. profesionálne fotoknihy, ale jednak pri tom množstve materiálu by som to nezaplatila, a druhak ma tá práca baví .

Offline Zina
6320 příspěvků moje polička 06. ledna 2026 10:22

Blanka ještě mě napadlo, že by se ti mohla hodit pomoc AI, třeba chatgpt, samozřejmě je třeba pořád pracovat s vědomím, že je to jen nástroj a může poradit blbě, ale třeba co se týká porozumění fungování některých programů je to fakt užitečná pomůcka
Mně teď opravdu hodně pomohla, když jsem se připravovala na pohovor, na pracovním pohovoru jsem byla naposledy před 30 lety, psaní profesního životopisu dtto, plus po 25 letech měním obor, a ještě bylo celé interview v aj, kterou si v mluvený formě vůbec nejsem jistá, nakonec to klaplo a věřím, že hodně i právě i díky přípravě s dopomocí AI.

Offline DruI
5463 příspěvků moje polička 06. ledna 2026 10:37

Blanka Ale třeba to přiřazování stylů (běžný text/nadpis/podnadpis), když to děláš důsledně, je dobré v tom, že za prvé ten styl v případě potřeby měníš v celém dokumentu zároveň a pak taky ti to hezky generuje a aktualizuje obsahy, tak je dokument přehlednější a líp se v něm hledá. Já bych fakt nějaký ten tutoriál zhlédnout zkusila. Nemusíš se samozřejmě všechno učit a zkoušet, ale je to dobré v tom, že můžeš objevit funkci, která by ti fakt ten život ulehčila.

Si takhle vždycky vzpomenu na historku, co vyprávěl můj šéf. Když tady začínaly CADové programy (tam se kreslí technické výkresy), tak strávil celý den tím, že prohledával stavební dokumentaci a postupně přepisoval nějakou neaktuální a opakující se popisku a pak přišel kolega, podíval se mu přes rameno a ukázal mu funkci najdi a nahraď, která úplně stejnou práci udělala za deset vteřin

A profesionální knihy se sázejí v úplně jinejch programech než word, z toho si vážně nemusíš nic dělat, že nedosáhneš stejného výsledku :o)

Offline mitford sister
1668 příspěvků moje polička 06. ledna 2026 12:43

Máma má šedý zákal, čeká ji operace. Co jsem si tak letmo sestudovala, celkem banalilta...ano? Jen mi není schopná podat souvislý informace - že prej se nesmí předklánět, do oka nesmí nic přijít atd. (ani voda?) - že prý od teď do operace, a to má za měsíc teprve konzultaci. Ten režim je asi spíš pooperační - ne? Nebo nějakou kratší dobu před operací? 

Další věc jsou ty čočky - monofokál nebo multifokál? Ona by samozřejmě chtěla tu "lepší", ale prej horší zvykání, víc komplikací. Má prosím někdo zkušenosti? 

Předem moc díky! 

Offline viktorka_od splavu
48969 příspěvků moje polička 06. ledna 2026 13:02

mitford sister o zadnem zvlastnim rezimu "pred" nevim teda. tatinek ma ty levnejsi, bez problemu, nosi dal bryle ale vidi fajn. kolega ty nejdrazsi, spokojenost, chvili trvalo to zvyknuti to ano, ale tim ze je narozdil od myho taty jeste hodne aktivni, tak to zjevne stalo za to.

Offline Emi
1114 příspěvků moje polička 06. ledna 2026 13:21

mitford sister Tenhle režim je pooperační. Multifokál mi primář očního nedoporučoval, protože velké procento pacientů si na něj nikdy úplně nezvykne. Po diskuzi s ním mám v každém oku jinou čočku, jedním vidím dobře nablízko, druhým na dálku. Hlava si s tím poradí. Ale fakt je, že mezi operacemi očí uběhl rok, tak to by možná taky mohlo mít vliv.

Hlavně ať se maminka důkladně vyptá na rozdíly a možnosti na té konzultaci a dává otázky typu: "Co byste si vybral pro sebe nebo pro své rodiče?".

Offline RoSa
10002 příspěvků moje polička 06. ledna 2026 13:40

mitford sister mamka na tý operaci byla a ten režim je určitě až pooperační... taky si nedala multifokály, musela si vybrat jestli chce vidět líp na dálku nebo na blízko - rozhodla se pro dálku kvůli řízení auta, na čtení etiket si koupila nějaký levný brejle v DMku