"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline brrr
12119 příspěvků moje polička 16. března 2026 14:58

barbucha Nevím, jestli nehraje roli, že boyfriend je ze Švédska (EU), kdežto viktorka_od splavu dcera z Anglie (non EU).

Offline viktorka_od splavu
48869 příspěvků moje polička 16. března 2026 15:04

Tabea vubec nijak:-/

48869 příspěvků moje polička 16. března 2026 15:05

brrr nemyslim si. to spis a) doprovod b) typ onemocneni

Offline Tabea
7593 příspěvků moje polička 16. března 2026 15:27

barbucha já si na tebe vzpomněla v pátek, jaks tady psala, se si tě tvoje PL pořád zve a dělá ti krevní testy na možný i nemožný. Moje mi poslala dopis, ať se objednám na zdravotní prohlídku. Pojišťovna platí co tři roky. 
Takze mi zdravotnice vzala krev (cholesterol, triglyceridy, cukr), moč, změřila tlak. A zeptala se, jestli chodím na GYN a jestli mám všechny očkování. 
K Dr prý do ordinace nemusím, leda by mě něco bolelo, třeba břicho, že by mi udělala ultrazvuk. Říkám, že mě nic nebolí, že jsem byla v lednu na tom gastro a teď už je to skoro úplně dobrý. A jestli mi můžou nechat vyšetřit ferritin, že minule se de moje železo nelíbilo. No, že můžou, že je to teda z vlastní kapsy 14€. Tak jsem jen z voleje hodila vitamín D. Tak jestli ho fakt chci změřit, že to je dost drahý. 

Offline continuity
41552 příspěvků moje polička 16. března 2026 16:45

Tabea samoordinovani odběru pacientem neznaseji všechny lékařky, které mám v okolí. Moje nemá problém, kdyz přijdu a mám nějaké příznaky mi nabrat, co je potřeba, ale na pořádání to nedělá (a už vůbec ne sestra).

Já bych se teda k lékaři v tvém případě nacpala a probrala to tam, protože Omeprazol může mit vliv na vstřebávání dvojmocných minerálů, tedy i železa. Ale to zdravotnice možná ani neví. Nakonec se těmi výsledky asi něco udělají, to už tam nepůjdeš? 

Ale takto na požádání, prosím zelezo, Decko a pod. to teda nedělá. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 16. března 2026 17:09

continuity ale v rámci prevence déčko a železo nabírají běžně, ne?

Offline Kokoska
34079 příspěvků moje polička 16. března 2026 17:33

Evaeva moc s tim nespecha ani moje osteolozka a to pritom to decko je dost zasadni vec. Myslim to delala po pul roce, ted zas az po roce.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 16. března 2026 17:38

Kokoska tak prevence u praktické je jednou za dva roky

Offline continuity
41552 příspěvků moje polička 16. března 2026 17:39

Evaeva ne, železo mi bral jen gynekolog, doktorka pak ještě jednou po porodu, jestli se to srovnalo. Pak normálně krevní obraz, ale z toho se toho vyčte víc. Déčko brali jednou jednomu dítěti. 

Oni jsou obecně ty látky v krvi často dost nevypovídající, to si pry tělo nejak vybalancuje a normální hladina vydrží, i když jsou jiné rezervy už dost vyčerpané. 

48869 příspěvků moje polička 16. března 2026 17:47
Reakce na Evaeva:

continuity ale v rámci prevence déčko a železo nabírají běžně, ne?

​ne

continuity on ten system v zahranici je dost jiny a sestry maji daleko vic pravomoci napr, k doktorovi se casto vubec nedostanes.

kdyz chci neco zjistit "jen tak" aniz bych podstoupila martyrium u doktora, jdu rovnou do laborky na samoplatce. ja teda vim proc to delam, pokud uz

Online Evaeva
příspěvků moje polička 16. března 2026 17:48

continuity hm, já mám pocit, že naše praktická toho chce víca

Offline continuity
41552 příspěvků moje polička 16. března 2026 17:56

Evaeva no podtrženo sečteno, mně by v tomto popisovaném případě víc překáželo, že se nedostanu k doktorce než to že mi sestra odmitla nabrat decko (toho máme málo po zimě všichni, to se nemusí složitě zjišťovat). 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 16. března 2026 19:11

continuity nejen po zimě. Ale my nevíme, jestli by se ty výsledky k doktorce dostaly. Víme akorát, že sestra nechce.

Offline continuity
41552 příspěvků moje polička 16. března 2026 19:36

Evaeva proto bych se snažila nastrkat k doktorce. Sestra o laboratorních vyšetřeních nerozhoduje ani tady. Já jsem teda za to, aby se že zdravotního pojištění radši platili ty infarkty a rakoviny než laboratoř na vyžádání. To se dá zaplatit a nikoho to nezruinuje - rozhodně to stojíi míň než ty vitamíny pak. 

Ono je to stejne sranda. Pulka národa se snaží otestovat na kdejakou kravinu, aby mohla cíleně brát doplňky.  pak jim najdou zvýšený cholesterol a to zas dělají všechno možné, aby prášky nebrali. Přitom život určitě víc zkrátí ten cholesterol. 

Offline Tabea
7593 příspěvků moje polička 16. března 2026 19:46

continuity u týhle PL je tahle zdravotnice něco jako druhá doktorka. Říkám záměrně zdravotnice, tady v ordinacích pracují medizinische Fachangestellten MFA, odborný zdravotnický personál. Jsem líná hledat, jaký je rozdíl ve vzdělání k sestře v ČR.
Ja tam byla někdy koncem října právě kvůli bolesti žaludku, to mi dr nechala nabrat myslím právě to železo. Já teď poptala rovnou ten ferritin, protože železo vypovídající není. Před třemi lety mi dr dělala i ultrazvuk břicha a právě se ptala, co chci všechno nabrat. Abych jí to nadiktovala. Tak buď se změnily podmínky, nebo si došlápla pojišťovna. 
Právě se ptala, jestli jsem brala železo, když minule dr říkala, že výsledek špatný. Tak jsem říkala, že žaludek v háji jsem si nechtěla ještě dopodělat železem. Tak že ok, a ať teda jím často játra. Tak jsem se zasmála. 
Já teda nijak starost nemám, když dávám krev, tak každý třetí nebo čtvrtý odběr mám zdarma krevní obraz. Ne teda na lačno. A vždycky byly všechny výsledky daleko pod hraničníma hodnotama.
Ledaže by se mi najednou vyskytl šelest. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 16. března 2026 19:59

Tabea tady se utz břicha standardně nedělá, ale vyšetřují pohmatem.

Offline continuity
41552 příspěvků moje polička 16. března 2026 20:05

Tabea

To je zajímavé s těmi zdravotnicemi, podle chat GPT mají jen střední školu tříletou (může to být?). Ale i těch praktiku je to asi srovnatelné. Krev, EKG, očkování, administrativa. 

Sestra tady musí mít nove i vysokou, velmi závisí, kde pracuje. Některé jsou v lmi samostatne, třeba v domácí péči.  

Offline continuity
41552 příspěvků moje polička 16. března 2026 20:06

Tabea

A když řekneš, že chceš k doktorce, tak se za ní nepustí nebo co se stane?

Offline Tabea
7593 příspěvků moje polička 16. března 2026 20:21

continuity vůbec netuším. Ale asi by se se mnou neprala. Ja teda nevěděla, co vyžadovat, abych se k dr dostala. Respektive jsem neměla žádný přání na dr.
Tahle zdravotnice teda očkuje, u pediatrů očkují a berou krev doktoři. 

Offline brrr
12119 příspěvků moje polička 16. března 2026 20:23

Tabea U nás sestry taky očkují.